Bezienswaardigheden en weerbericht

Stedentrip Vilnius

Doe eens gek en boek een stedentrip Vilnius. Je zult zeker niet teleurgesteld worden. Vilnius is de hoofdstad en de grootste stad van Litouwen. Het Groothertogdom Litouwen was tegen de 16e eeuw erg belangrijk geworden, maar het land werd vervolgens eeuwenlang betwist (en bezet, in niet speciaal deze volgorde en vaak meer dan eens) door Rusland, Polen, Frankrijk en Duitsland. Pas toen Sovjet-Rusland instortte, herwon het land zijn zelfstandigheid, hoewel de bezettingsmacht van de Russen nog een kleine poging deed met geweld de macht te behouden. Dit verklaart meteen waarom Vilnius zeer veel haast heeft zich een nieuwe, ultramoderne identiteit aan te meten. Tussen de twee wereldoorlogen, onder Pools gezag, was nog geen 1 procent van de stad Litouws van etnische oorsprong, dus de Litouwers zijn vastbesloten een bijzondere stad te scheppen die helemaal van henzelf is.

Informatie Litouwen

Stad: Vilnius

Taal: Litouws

Munteenheid: Euro

Klimaat: Vilnius heeft een gematigd zeeklimaat, met milde zomers en soms strenge winters. Gemiddelde maximum temperatuur in Vilnius in de zomer is ca 22 graden.

Beste reistijd: mei t/m september (weersverwachting Vilnius)

Reistijd: vliegtuig: ca 2 u en 45 min (vanaf schiphol)

VILNIUS WEATHER
Booking.com

Bezienswaardigheden Vilnius

Ondanks de vernielingen in de oorlogen, heeft de stad een historische binnenstad die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Er zijn veel verschillende bouwstijlen, maar de algemene indruk die achterblijft is toch dat Vilnius een barokstad is. Het centrum van de binnenstad is het Kathedraalplein en tijdens een wandeling vanaf dat plein naar de Ausrospoort (de laatst overgebleven poort in de stadswal) zie je de wirwar van straatjes waaruit de oude stad is opgebouwd. Zwerf wat rond en ontdek tal van ambachtsateliertjes en intrigerende binnenplaatsen. Het oude Vilnius telt meer dan 40 kerken en 1500 historische gebouwen.

De stad heeft iets ten noorden van de oude stad een nieuw stadscentrum gebouwd, met onder meer een winkelcentrum en het nieuwe stadhuis. De stad streeft naar hotels, winkels en musea die een moderne hoofdstad op de kaart zetten, maar is, gelukkig, nog niet helemaal zo ver, zodat ze nog steeds veel van haar oude charme uitstraalt.

Hoogtepunten stedentrip Vilnius

• Het uitzicht over Vilnius vanaf de op een heuvel gelegen Gediminastoren, het enige overgebleven stuk van het 14e-eeuwse Hogere Kasteel.
• De Europatoren in het nieuwe stadscentrum, met zijn 146 m het hoogste gebouw van de Baltische
• staten.
• Het Hoofdstadfestival in september, met veel culturele activiteiten en de wonderlijke Kunstnijverheidsmarkt op het Stadhuisplein (voor het nieuwe stadhuis).
• Het Ambermuseum, waar je alles over amber (met daarin insecten en bladeren) te weten komt en het ook kunt kopen.
• De kathedraal van Vilnius, het spirituele centrum van Litouwen, en speciaal de kapel van St.-Casimir (1623-1636).
• Het grote Binnenplein en andere prachtige oude gebouwen van de universiteit van Vilnius.

Plattegrond Vilnius