Rusland

Stedentrip St. Petersburg

Dostojevski beschreef Sint-Petersburg als de 'meest kunstmatige stad van de wereld'. De stad werd in 1703 gesticht door tsaar Peter de Grote als hoofdstad van het Russische Rijk en bleef dat meer dan tweehonderd jaar, tot de regering na de revolutie van 1917 verhuisde naar Moskou. Sint-Petersburg is een prachtige stad met een rijke historie die veel te bieden heeft voor liefhebbers van kunst en architectuur. Kortom een stedentrip St. Petersburg is absoluut een aanrader.

Tsaar Peter bouwde de stad nadat hij het Ingrische land had terugveroverd op de Zweden in het begin van de Grote Noordse Oorlog (1700 – 1718). Hij gaf haar de naam van de patroonheilige, de apostel Petrus, en zag haar voor zich als een grote stad, toegewijd aan kunst en cultuur. Hij koos een locatie waar toen een groot moeras was, de delta van de Neva, aan de oever van de Finse Golf (Oostzee). Vanwege het slechte, ongezonde klimaat en de omstandigheden was het sterftecijfer onder de arbeiders tijdens de bouw groot en Peter verplichtte jaarlijks 40.000 boeren uit alle delen van het land mee te werken. De helft stierf of ontsnapte tijdens de lange tocht naar de stad in aanbouw.

Bezienswaardigheden St. Petersburg

De Neva, met zijn vele grachten en hun granieten kades en bruggen, maakt Sint-Petersburg anders dan andere Russische steden. De stad, gedomineerd door het Winterpaleis dat zich 200 m lang langs de oever uitstrekt, is ingebed in de keizerlijke geschiedenis van Rusland. In opdracht van tsarina Elizabeth geeft het overdadige interieur van het paleis een beeld van de weelderige levensstijl van de tsaren. In 1764 voegde Catherina de Grote de Hermitage aan het paleis toe om haar privékunstcollectie te huisvesten, nu een van de grootste collecties in de wereld.

De hoofdstraat van de stad is de Nevski Prospekt, waaraan heel wat prachtige gebouwen staan, onder andere het Stroganovpaleis, een monument voor Catherina de Grote, het jugendstilpand waar nu een boekhandel is gevestigd, de Anitsjkovbrug met zijn opmerkelijke paardenbeelden, enkele 18e-eeuwse kerken, een enorm 18e-eeuws winkelcentrum, een 19e-eeuws warenhuis en de Nationale Bibliotheek van Rusland.

Er staan tientallen barokke en neoclassicistische paleizen in de stad en een ongelooflijke hoeveelheid kerken. De St.-Isaakskathedraal heeft een enorme met goud bedekte koepel en de Petrus-en-Pauluskathedraal aan het Paleisplein bevat de graftombes van Peter de Grote en zijn opvolgers. De enorme neoclassicistische Kazankathedraal aan de Nevski Prospekt had de Sint-Pieter in Rome als voorbeeld en is zeker een bezoek waard. Het Aleksandr Nevski-klooster omvat twee kathedralen en vijf kerken in verschillende stijlen. Het is ook bekend vanwege het kerkhof, met de graven van veel bekende mensen, onder wie Dostojevski, Tsjaikovski en Moessorgski.

ST PETERSBURG WEATHER

Hoogtepunten stedentrip St. Petersburg

• De Nevski Prospekt.

• De Hermitage
• Het Russisch Museum – met 's werelds grootste collectie Russische kunst.
• Het Aleksandr Nevski-klooster.
• Het Stieglitzmuseum.
• Joesoepovs Paleis – zowel van binnen als van buiten een van de mooiste gebouwen van Sint-Petersburg. Raspoetin werd in de kelder van dit paleis vermoord – er is dan ook een Raspoetin-expositie te zien.

Hotels St. Petersburg

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!