Dekkingenvan de autoverzekering bij een lawine

Liefhebbers van de bergen weten het: er kunnen lawines voorkomen. En dan zul je net zien dat jouw auto daardoor beschadigd raakt. Daar moet je natuurlijk niet aan denken, maar het is een risico dat kan voorkomen. Hoe zit het eigenlijk met de dekking van je autoverzekering tegen dit soort schade?

Afhankelijk van je verzekering

Wat er is gedekt, is afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt. Als je vaak naar de bergen gaat of vaak in het buitenland rijdt, is een allriskverzekering afsluiten altijd een goed idee. Met een WA-verzekering ben je immers maar beperkt verzekerd, namelijk alleen tegen de schade aan andere auto’s. Daar heb je in het geval van een lawine helemaal niets aan.

Met een beperkt cascoverzekering ben je verzekerd tegen de schade aan anderen en bepaalde schade aan je eigen auto. Schade door een lawine valt daar niet onder. Wil je weten wat er wordt gedekt (en wat niet)? Bekijk dan de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Schade door weer of natuur

Wanneer er een lawine plaatsvindt en jouw auto daardoor beschadigd raakt, noemt de verzekeraar dat ‘schade door weer of natuur’. In die hoedanigheid vind je het ook terug in de polisvoorwaarden. Bliksem, storm, hagel en een aardbeving vallen ook onder deze categorie. De meeste verzekeraars (zoals Univé) vergoeden dit binnen de WA+ volledig cascoverzekering.

In het geval van een lawine blijft er vaak niet veel van je auto over. Je kunt ervan uitgaan dat je de auto als total loss zou moeten beschouwen. In dat geval krijg je vaak de dagwaarde van vlak voor de lawine. Dat is meestal niet genoeg om een nieuwe auto te kopen. Je zal er dus zelf nog wat bij moeten leggen.

Zelf alert blijven

Het is belangrijk dat je zelf alert blijft. Een schade die je had kunnen voorkomen, wordt vaak niet vergoed. Daarom moet je zelf de weersveranderingen in het weer bijhouden. Ook al lijken de voorspellingen ‘s morgens goed, het kan zijn dat het weer ‘s middags omslaat. Wanneer er veel sneeuw valt, de temperatuur daalt, of de wind toeneemt, wordt het risico op een lawine groter.

Kijk daarom meerdere keren per dag naar het weerbericht. Kijk ook goed naar de signalen om je heen en leer ze te begrijpen. Train jezelf in het herkennen van de signalen en de interpretatie. Kijk bij het weer niet alleen naar de voorspellingen, maar ook naar de weersomstandigheden van de afgelopen 24 uur. Vermijd gebieden waar een storm is geweest met veel nieuwe sneeuw. Dit zijn namelijk typisch gezien de plaatsen waar lawines voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen, en op deze manier hoef je niet bang te zijn dat je aanspraak moet maken op je verzekering.