Goed voorbereid op autovakantie

Een goed begin is het halve werk. Zeker wanneer je met de auto op vakantie gaat. Afhankelijk van de bestemming ben je een dag of meer aan het rijden. Onderweg heb je te maken met andere wegen en verkeersregels. En bij onvoorziene omstandigheden wil je er zeker van zijn dat ook de autoverzekering goed is geregeld. In dit artikel lees je alles over de voorbereiding op de autovakantie.

Checklist voor vertrek

Vink voordat je vertrekt een checklist af. Op deze checklist voor de autovakantie mogen de volgende zaken niet ontbreken:

  • Vakantiecheck bij de garage;
  • spullen mee die je verplicht in de auto moet hebben;
  • dekking autoverzekering controleren;
  • de route plannen;
  • versnaperingen en vermaak.
  • Laat de auto checken

Met een vakantiecheck voorkom je een hoop ellende. Autopech in het buitenland komt vaker voor dan je denkt. Het euvel is vaak een slechte accu of de airconditioning die niet meer werkt. In de garage wordt een uitgebreide check gedaan. Van de accu en de banden tot de lichten en de vloeistoffen. Overigens kun je bepaalde taken ook zelf uitvoeren. Denk aan het bijvullen van de olie of ruitenvloeistof, of het controleren van de bandenspanning en het bijvullen van de lucht in de banden.

Verplicht meenemen

In de meeste landen in Europa is het verplicht om een veiligheidshesje en een gevarendriehoek bij je te hebben. Daarnaast het verschilt per land of er verder nog dingen zijn die je zeker in de auto moet hebben. Sommige landen stellen het verplicht een verbanddoos, een brandblusser of alcoholtest mee te hebben. Ook een reservewiel is soms verplicht. Vergeet ook niet de verplichting een milieuvignet op de auto te hebben als de auto aan de eisen voldoet. Anders mag je sommige delen van bepaalde steden niet door. Controleer voor vertrek waar de milieuzones op jouw route zijn. Denk ook aan een vignet en de tolwegen.

Check de autoverzekering

De auto verzekeren is ook een belangrijk onderdeel van de voorbereiding. Je gaat met een geruster gevoel op vakantie wanneer je weet dat pech of schade in het buitenland ook zijn gedekt. Welke kosten precies zijn gedekt, hangt af van het type autoverzekering. Over het algemeen geldt de dekking die je in Nederland hebt ook in het buitenland. Je kunt dit per vakantieland checken op de groene kaart. Dit verzekeringsbewijs moet je sowieso meenemen wanneer je op autovakantie gaat. Hierop staan alle belangrijke telefoonnummers voor wanneer je met pech komt te staan. Vergeet verder ook je autopapieren niet. En reis je met een caravan met een eigen kenteken, dan heeft deze een eigen groene kaart die je bij je moet hebben.>

Plan de route

Een belangrijk onderdeel van een goede voorbereiding is de route. Daarmee bespaar je tijd. Met behulp van (online) wegenkaarten bepaal je zo de snelste route naar de vakantiebestemming. Dit geeft je ook de kans om alternatieve wegen in kaart te brengen voor het geval er veel files zijn. Verder laten online routeplanners vaak zien waar er werkzaamheden zijn. 

Zorg voor voldoende eten, drinken en vermaak

Neem een koelbox of -tas mee met versnaperingen. Dan hoef je niet te stoppen bij een benzinepomp waar je veel duurder uit bent voor een flesje water of een broodje. En kom je in de file te staan, dan hoef je niet urenlang te wachten voordat je wat te eten en te drinken hebt. Kies voor snacks die energie geven en licht verteerbaar zijn. Van etenswaren met veel zout of suiker krijg je snel een loom gevoel. Reis je met kinderen, zorg dan voor entertainment. Tablets en draagbare dvd-spelers zijn een uitkomst maar ook ouderwetse autospelletjes zorgen voor afleiding. Zo begin je op een ontspannen manier aan de vakantie.

Altijd goed voorbereid op vakantie

Elke reis die je maakt, vraagt om een goede voorbereiding. Dan is elke tip welkom. Wat voor soort reis je maakt, bepaalde zaken moet je altijd weten. Reistips en reisinformatie geven we je graag. Doe er je voordeel mee.