Huis verhuren via Airbnb, wat dekt de verzekering?

Als je langere tijd gaat reizen kan het een goed idee zijn om je eigen huis te verhuren via Airbnb. Zo ben je zelf geen (of minder) geld kwijt aan je huur of hypotheek, waardoor je meer budget overhoudt om van te reizen. In het beste geval verdien je er zelfs iets mee. Maar wat als er schade ontstaat?

Verhuurdersgarantie

Airbnb biedt leden bescherming bij schade aan de woning of inboedel tot een bedrag van €800.000,-. Het bedrijf geeft hierbij wel aan dat dit geen verzekering is en je de verhuurdersgarantie ook niet mag beschouwen als een vervanging van een verzekering. Er staat dat alles in- en rondom de woning gedekt is vanuit de garantie, maar er vallen een hoop zaken buiten de dekking van de verhuurdersgarantie. Zo worden veel waardevolle items niet gedekt, zoals zeldzame kunstwerken, sieraden, contant geld, waardepapieren, schade door huisdieren of door persoonlijke aansprakelijkheid. Als je van plan bent om jouw huis tijdens het reizen te verhuren via Airbnb is het belangrijk dat je een geschikte inboedelverzekering en/of opstalverzekering hebt afgesloten.

Inboedel- en opstalverzekering

Met een normale inboedel- en opstalverzekering wordt in de meeste gevallen geen schade vergoed wanneer deze wordt veroorzaakt tijdens de verhuur van je huis. Een particuliere inboedel- of opstalverzekering dekt de schade aan jouw woning en inboedel alleen voor privézaken. Het verhuren van een woning wordt door verzekeraars niet gezien als een privézaak, omdat je er geld aan verdient. Veel verzekeraars hebben in de polis staan dat je verplicht bent om vooraf aan te geven dat je je woning gaat verhuren. Het kan zijn dat de premie dan verhoogd wordt, maar dan zijn jouw spullen wel verzekerd tijdens het verhuren van je huis. Kies je ervoor om de verhuur niet te melden? Dan loop je het risico dat de schade achteraf niet volledig of zelfs niet vergoed wordt. Door opstalverzekering vergelijken kun je de verschillende voorwaarden van de aanbieders doornemen om te kijken welke verzekeraar de beste voorwaarden heeft in lijn met jouw plannen.

Aansprakelijkheid en rechtsbijstand

De inboedel- en opstalverzekering zijn niet de enige verzekeringen waar je mee te maken krijgt bij het tijdelijk verhuren van je woning. Het kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheidsverzekering (AVP) en de rechtsbijstandverzekering. Zo is in de particuliere rechtsbijstandverzekering conflicten over verhuur vaak uitgesloten. Ook kunnen tijdens de verhuur niet alleen jouw eigendommen schade oplopen, maar ook de eigendommen van de huurder of de huurder zelf. In dit geval kan deze jou voor de schade aansprakelijk stellen, dus zorg altijd voor een goede aansprakelijkheidsverzekering. Het lijkt zo makkelijk om de woning te verhuren via Airbnb, maar zoals je ziet zitten hier nog wel wat haken en ogen aan. Als je het goed doet kun je wel een groot deel van je reis bekostigen van de inkomsten, zeker als je goedkopere landen aandoet zoals Nepal of Vietnam.