Backpacken

In dit artikel vind je een aantal handige tips waar je op moet letten als je gaat backpacken. Waarom zou je eigenlijk gaan backpacken? Je kunt er toch ook gewoon over lezen? We zouden toch ook allemaal gelukkig thuis kunnen blijven en kennis van deze wereld kunnen nemen door er over te lezen, of te zappen of te surfen? Maar natuurlijk kunnen boeken, video's en internet nooit de plaats innemen van ervaringen die je leven veranderen. Er zijn nu eenmaal uitzichten, ervaringen en gevoelens die je leven op slag veranderen, en op voorhand weet je niet waar je ze zult tegenkomen. Het plezier van backpacken zit 'm in de verrassing, de opwinding en het zelf beleven. Heel eventjes, misschien maar een paar minuten, voel je weer die vreugde en verbazing door je lichaam stromen zoals toen je voor het eerst verliefd was. Nooit gedacht dat die berg of tempel zo klein, groot of schitterend kon zijn denk je bij je zelf. Het moment vervliegt weer, want mensen zijn tegen zo veel gelukzaligheid niet opgewassen, maar de emotie blijft wel in het geheugen gebrand. Is iemand nog wel dezelfde nadat hij de piramides heeft gezien, of de Grand Canyon, of de tempels van Angor Vat?

De juiste tijd

Nog nooit was backpacken zo gemakkelijk. Tegenwoordig kun je 's ochtends in Miami zijn en 's avonds al naakt tussen de Waorani lopen (al zijn die inmiddels sterk veranderd). Binnen een paar maanden kun je alle bestemmingen van Ibn Battuta bezoeken. Niet alleen het verschil tussen hen en ons, tussen hier en daar, zou Ibn Batttuta of onze reizende 19de eeuwse voorouders hebben verbaasd, maar vooral de snelheid van de verplaatsing. Tegenwoordig kunt u bijna alle plekken op de wereld binnen 24 uur, maar zeker binnen 48 uur bereiken. Maar backpacken is niet alleen ergens komen, maar het je ook bewust laten beleven en ervaren.

Backpacken tips

Kijk allereerst naar je eigen voorkeuren. De meeste backpackers kiezen een bepaald land (bijvoorbeeld Australië) of werelddeel (bijvoorbeeld Azië) of zelfs meerdere werelddelen. Kijk wat je kunt doen binnen de beschikbare tijd. De meeste backpackers gaan tussen de 3-12 maanden op reis. Bereid je in ieder geval goed voor en vergelijk vooraf goed de prijzen. Het kan altijd goedkoper, en misschien nog wel beter.

Waar moet je met name op letten als je gaan backpacken:

Gezondheid
Wat zijn de risico's voor je gezondheid? Afhankelijk van de landen die je wilt gaan bezoeken moet je je wellicht vooraf inenten. Wacht daar niet te lang mee. Sommige inentingen hebben even nodig om hun werk te doen. Ga dus niet 2 dagen voor vertrek dan nog even je vaccinaties ophalen.

Uitrusting
Wat neem je mee en wat kun je beter ter plekke aanschaffen. Iedere kilo die je meeneemt kost geld (vervoerskosten onderweg) en inspanning. Beperk je dus tot het echt noodzakelijke minimum. Je hebt geen 5 broeken en 10 t-shirts nodig voor onderweg. Er is bijna overal wel gelegenheid om je kleren te wassen.

Verzekering
Regel je verzekeringen ruim van tevoren. Let op de kleine lettertjes. Weet je zeker dat je gerepatrieerd kunt worden en/of recht hebt op plaatselijke medische verzorging?

Noodgevallen
Zorg voor een alternatief bij calamiteiten. Zorg voor goede contacten en controleer alternatieve reismogelijkheden. Gelukkig kun je met je mobiele telefoon of via internet tegenwoordig iedereen waar ook ter wereld goed bereiken, maar er zijn ook nog steeds gebieden waar je geen bereik hebt met je mobiel of via internet. Het is dus verstandig om dit ook aan het thuisfront te laten weten als je je in zo'n gebied bevindt. Dan hoeven zij zich niet onnodig ongerust te maken.

Taal
In een onbekende cultuur is een plaatselijke gids die een voor jou begrijpelijke taal spreekt heel belangrijk. Een gids die je niet kunt verstaan is een ramp en nutteloos.

Aantal personen
Met hoeveel mensen ga je backpacken. Alleen is soms beangstigend, al verschilt dat enorm van persoon tot persoon. Een groep is ook niet alles, met z'n tweeën, drieën of vieren is doorgaans het prettigst.

Handige websites over reizen en backpacken:

Reizen Beginthier.nl
Jongeren reizen
Rugzak vakantie
Rugzakvakantie

Reageer

Heb jij nu ook nog meer handige tips voor het backpacken mail dan gerust en deel je tips met ons....

Populaire backpackbestemmingen