Risicogebieden en vaccineren

Informatie Buiktyfus

In dit artikel vindt u informatie over buiktyfus, de landen waar dit voorkomt en waar u zich kunt laten vaccineren. De bacterie Salmonella typhi veroorzaakt via besmet voedsel en water de infectieziekte buiktyfus. Via de darm treedt een bloedbesmetting op, waardoor in een tweede fase infectiehaarden in verschillende organen kunnen ontstaan, onder andere in de darmwand. Buiktyfus kan behandeld worden met antibiotica. Mensen die deze ziekte krijgen hebben last van buikpijn, hoofdpijn, hoge koorts en algeheel ziek voelen en soms gaat het gepaard met bloederige diarree.

Risicogroepen Buiktyfus
Mensen met een verminderde maagzuurproductie (door operatie of medicatie) of met bepaalde afweerstoornissen, met vaatprothesen of een pacemaker lopen meer risico.

Vaccinatie Buiktyfus
Allereerst is het van belang om hygiënische maatregelen in acht te nemen (schoon drinkwater en veilig voedsel eten). Er bestaat een vaccin dat een bescherming van 60 tot 70% biedt gedurende 2 tot 5 jaar. Inenten biedt dus geen 100% bescherming. Om te voorkomen dat u deze ziekte dus krijgt is het enorm belangrijk om geen drinkwater uit kranen te drinken, maar flessen mineraalwater of frisdrank uit gesloten flessen te drinken. Eet ook geen rauw voedsel op straat dat mogelijk is afgespoeld met kraanwater.

Hier vindt u adressen waar u zich tegen Buiktyfus kunt inenten.

Meer informatie buiktyfus:
Wikipedia

Risicogebieden voor buiktyfus - de landen waar dit voorkomt!
Buiktyfus komt voornamelijk voor op het Indische subcontinent, in Indonesie, Afrika en enkele Latijns-Amerikaanse landen, maar verder overal in de tropen en subtropen.