Vaccinatie en risicogebieden

Informatie Hepatitis A en B

In dit artikel vindt u informatie over Hepatitis A en B, vaccinatie en de landen waar je het grootste risico loopt.

Informatie Hepatitis A

Hepatitis A is een besmettelijke leverontsteking die meestal gepaard gaat met geelzucht. De aandoening wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen via voedsel, drank of voorwerpen die direct of indirect n aanraking zijn gekomen met besmette uitwerpselen. Meestal verloopt de aandoening goedaardig, zeker bij kinderen. De vermoeidheid na de ziekte kan echter maandenlang aanhouden. De kans op infectie is voornamelijk hoog in derde-wereldlanden.

Risicogroepen Hepatitis A

Mensen die avontuurlijk reizen en logeren in minder goede hygiënische omstandigheden gedurende langer dan 3 weken lopen risico. Echter, iedereen die rondreist buiten West-Europa, Noord Amerika, de Antillen, Australie, Nieuw Zeeland of Japan behoort tot de risicogroep.

Vaccinatie Hepatitis A

Men kan zich laten vaccineren tegen Hepatitis A. Eén injectie met het vaccin biedt nagenoeg 100% bescherming gedurende minstens een jaar. Een tweede injectie na zes of twaalf maanden geeft immuniteit gedurende minstens 25 jaar, vermoedelijk zelfs levenslang.

Hier vindt u adressen waar u zich kunt laten vaccineren.

Meer informatie Hepatitis A: Wikipedia

Landen waar je het grootste risico loopt om Hepatitis A te krijgen!

Informatie Hepatitis B

Hepatitis B is een besmettelijke leverontsteking die soms gepaard gaat met geelzucht. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen via seksueel contact of via besmet bloed. Wellicht is ook sommige dragers besmettelijk, zoals blijkt uit besmettingen door een adoptiekindje, doorgegeven aan andere leden van het adoptiegezin. Deze infectie geneest meestal wel spontaan, maar kan ook zeer ernstig en soms fataal verlopen. Bovendien kan men chronisch drager van het virus worden, met mogelijke ernstige gevolgen op lange termijn (levercirose/leverkanker).

Risicogroepen Hepatitis B

In de eerste plaats wordt risico gelopen door personen die onbeschermde seksuele contacten hebben of piercings of tatoeages laten zetten in niet-hygiënische omstandigheden. Bij ziekenhuisopname en als gevolg daarvan een verhoogde besmettingskans door gebruik van vuile naalden of andere instrumenten. Personen die vaak langdurig vertoeven in Azië, Latijns-Amerika en Afrika doen er goed aan om zich te laten vaccineren, evenals mensen die gaan werken in projecten van jeugdtehuizen, straatkinderen, etc.

Vaccinatie Hepatitis B

Het is van belang om losse seksuele contacten te vermijden of in ieder geval veilig te vrijen. Er bestaat een doeltreffend en veilig vaccin. Het basisschema bestaat uit 3 injecties en biedt in 95% van de gevallen een levenslange bescherming. Bij een hoog risico kan na de vaccinatie in het bloed worden onderzocht of er voldoende beschermende antistoffen aanwezig zijn.

Er bestaat ook een efficiënt en veilig combinatievaccin tegen Hepatitis A en B dat in veel gevallen kan worden toegepast.

Hier vindt u adressen waar u zich kunt laten inenten.

Landen waar je het grootste risico loopt om Hepatitis B te krijgen!