Risicogebieden en vaccinatie

Informatie over gele koorts

In dit artikel vindt u informatie over gele koorts, de landen waar dit voorkomt en vaccinatie daartegen. Gele koorts is een vaak dodelijke algemene infectie die wordt veroorzaakt door een virus overgebracht door bepaalde muggen die overdag steken. De incubatietijd is 3 tot 6 dagen. De klachten zijn meestal hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn en soms geelzucht. Daarna nemen de klachten vaak weer af, maar dat is voor een klein deel van de patiënten maar van korte duur. Vaak verergeren dan binnen 24 uur de klachten zich enorm tot bloederige diarree, buikpijn, heftige geelzucht tot shock aan toe. Ongeveer de helft van deze groep overleefd het niet.

De mug die de oorzaak is van gele koorts is ook de veroorzaker van het zikavirus welke momenteel veel in het nieuws is. Met name zwangere vrouwen wordt afgeraden om af te reizen naar gebieden waar dit virus heerst. Er kunnen ernstige complicaties optreden bij de ongeboren baby. Tegen het zikavirus is momenteel nog geen vaccin beschikbaar. Meer informatie over het zikavirus en het verspreidingsgebied vindt u op de site van het RIVM.

Risicogroepen
Iedereen die reist naar een gelekoortsgebied behoort tot de risicogroep.

Vaccinatie gele koorts
Er bestaat een doeltreffend vaccin dat zeer goed wordt verdragen. Eén injectie biedt 100% bescherming gedurende minimaal 10 jaar. Personen met verminderde immuniteit, zwangere vrouwen en in sommige omstandigheden bejaarde personen mogen niet worden gevaccineerd. Het vaccin mag alleen worden toegediend in een erkend gele koorts vaccinatiecentrum. Een officieel internationaal vaccinatiebewijs is vereist bij binnenkomst in een aantal landen waar gele koorts endemisch is. Dit is tevens verplicht als voorzorg in verschillende andere landen bij aankomst vanuit een endemisch gebied.

Hier vindt u adressen waar u zich tegen gele koorts kunt inenten.

Meer informatie Gele koorts:
Wikipedia

Risicogebieden - de landen waar gele koort voorkomt
Met name midden Afrika, ten zuiden van de Sahara en het midden en noorden van Zuid Amerika, en deels Midden Amerika vormen risicogebieden voor gele koorts.