Vaccinatie

Informatie DTP

In dit artikel vindt u informatie over DTP, dat staat voor difterie, tetanus en polio en de vaccinatie tegen deze infectieziektes.

Informatie Difterie

Difterie (kroep) is een ernstige infectie, die via hoesten van mens op mens wordt overgebracht. Vooral de bovenste luchtwegen lopen schade op, maar ook het weefsel van het hart en het zenuwstelsel kunnen aangetast geraken. Het verloop van de ziekte kan erg verschillend zijn, gaande van milde tot zeer ernstige klachten. Symptomen zijn o.a. keelpijn, slikproblemen, gezwollen halsklieren, koorts, misselijkheid en overgeven.

Informatie Polio (kinderverlamming)

Poliomyelitis (polio) is een virale aandoening van het ruggemerg die leidt tot verlammingen. De ziekte komt nog steeds voor in verschillende Afrikaanse landen en in bepaalde delen van Azië (voornamelijk Indisch subcontinent)

Informatie Tetanus

De gifstof uit tetanusbacteriën veroorzaakt indrukwekkende verschijnselen. De bacteriën kunnen als sporen jarenlang in aarde en uitwerpselen van dieren leven. De bacterie vermenigvuldigt zich vooral in met aarde verontreinigde wonden met dood weefsel. De gifstof verspreidt zich vervolgens via zenuwvezels of de bloedbaan. Pijnlijke spierverkrampingen van de kaak en de gespannen achterovergebogen lichaamshouding staan symbool voor deze infectie. Als ten slotte de ademhalingsspieren worden aangedaan, overlijdt de patiënt indien hij niet wordt beademd. Ter bescherming kan men zich hiervoor laten vaccineren.

Vaccinatie DTP

De DTP vaccinatie maakt onderdeel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Na de uitbraak van een grote polio-epidemie in 1955-1956 lanceerde Nederland in 1957 een Nationaal vaccinatieprogramma. Tegenwoordig krijgen kinderen via dat Rijksvaccinatieprogramma (RVP) al vanaf zuigelingenleeftijd gratis vaccins tegen elf infectieziekten waaronder dus ook difterie, tetanus en polio.

Hier vindt u adressen waar u zich tegen DTP kunt inenten.

Meer informatie over DTP: