Bezienswaardigheden en reisinformatie

Vakantie in Oostenrijk

Informatie Oostenrijk

Hoofdstad: Wenen

Aantal inwoners: ca 8,6 miljoen

Oppervlakte: 83.858 km2

Staatsvorm: Federale Republiek

Religie: Rooms Katholiek, Protestants

Taal: Duits (regionaal ook Sloveens, Hongaars en Kroatisch)

Munteenheid: Euro

De meeste toeristen die op vakantie naar Oostenrijk gaan, gaan naar de wintersportplaatsen rond Innsbruck en de verder naar het oosten gelegen hoofdstad Wenen. In het tussenliggende gebied is echter ook veel te zien: oude kloosters en kastelen, goed bewaard gebleven middeleeuwse steden als Salzburg en Graz, de fraaie meren in de streek Salzkammergut en Wachau, langs de Donau. Langs de lijn Wenen, Linz, Salzburg en Innsbruch kunt u zich per auto of per trein uitstekend verplaatsen. Kortom eigenlijk kunt u het hele jaar door een last minute vakantie naar Oostenrijk boeken. In alle jaargetijden is er genoeg te doen en te beleven.

Handige links:

Bezienswaardigheden Oostenrijk

# Wenen
Wenen heeft ca 1,5 mln inwoners, maar de Oostenrijkse hoofdstad vormt niettemin een compact geheel. De belangrijkste bezienswaardigheden met name uit de tijd van de Habsburgers, liggen rond de Hofburg, het voormalige keizerlijke hof. Halverwege de 19de eeuw werden de stadsmuren geloopt en werd de Ringstrasse aangelegd. Ook verrezen er toen nieuwe politieke en culturele instellingen, zoals het beroemde Kunsthistorisch museum. De ringstrasse die rond 1880 werd voltooid, omsluit nog altijd de Innere Stadt, oftewel het hart van de stad. De Donau die is ingedamd om overstromingen te voorkomen, stroomt door het oostelijke deel van de stad.

Hofburg
Wat in 1275 begon als een kleine vesting, is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een immens paleis. In de Hofburg zetelde meer dan 6 eeuwen lang het Oostenrijks gezag, en de opeenvolgende heersers wilden ieder hun eigen stempel op het complex drukken. De gebouwen variëren in stijl van gotisch tot laat 19de-eeuwse neorenaissancistisch. Het complex was tot vlak voor de val van de Habsburgers in 1918 nog volop in ontwikkeling. Het keizerlijke hof oefende een grote aantrekkingskracht uit op de adellijke families, die hun paleizen zo dicht mogelijk bij de Hofburg wilden bouwen.

Oostenrijk is zowel 's zomers als 's winters een prettige vakantiebestemming. Dankzij de uitgebreide wintersportvoorzieningen zijn zelfs in de bergachtige westen de verbindingen goed en blijven de meeste wegen het hele jaar door open. Het openbaar vervoer is betrouwbaar, vooral het treinverkeer tussen de grote steden. In de skigebieden rijden tijdens het winterseizoen gratis pendeldiensten naar de belangrijkste skiliften. Wat onveiligheid betreft hebt u in Oostenrijk als toerist weinig te duchten, al kunt u sommige buurten van Wenen beter mijden. De ziekenhuizen bieden hoogwaardige medische zorg. Bij lichte klachten kunnen apotheken u doorgaans prima van dienst zijn.

Reisinformatie Oostenrijk

Door het coronavirus wijzigen de maatregelen voortdurend. Controleer daarom vooraf de maatregelen en ga wijs op reis naar Oostenrijk

Reisseizoen
Het toeristische seizoen is het gehele jaar zowel zomer als winter. Van december t/m maart is het wintersportseizoen.

Boek hier uw wintersport vakantie naar Oostenrijk!

Grensdocumenten
Een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart is vereist. In principe is er geen paspoortcontrole.

Geldzaken
Over het algemeen worden in restaurants, winkels en hotels creditcards geaccepteerd. In de meeste plaatsen zijn redelijk veel geldautomaten. Travellers cheques in Euro's worden geaccepteerd.

Het gemiddelde prijsniveau is hetzelfde als in Nederland. Een fooi van 5 tot 10% is gebruikelijk in drink- en eetgelegenheden.

Luchthavens Oostenrijk
De hoofd luchthaven van Oostenrijk is Schwechat en ligt bij Wenen, verder zijn er luchthavens in Innsbruck, Salzburg, Linz en Klagenfurt. Vliegtijd: Innsbruck en Salzburg 1 uur en 45 minuten, Wenen 1 uur en 55 minuten.

Wegenvignet Oostenrijk
In Oostenrijk heeft men op de autosnelwegen en Schnellstrassen een vignet nodig voor motorfietsen, personenauto's, bussen en vrachtwagens. Voor aanhangwagens en caravans is geen extra vignet nodig.

Prijzen wegenvignet
Voor een personenwagen kost een tweemaandenvignet € 24 en een
10-dagenvignet kost € 10. Voor een motor worden de prijzen respectievelijk € 12 voor een tweemaandenvignet en € 6 voor een 10-dagenvignet.

Verkooppunten wegenvignet
Bij alle snelweggrensovergangen in Oostenrijk bevindt zich minstens één verkooppunt dat 24 uur per dag en zeven dagen per week open is. In principe wordt evenwel aanbevolen het vignet te kopen voordat men op reis gaat, zeker in drukke vakantieperiodes. Het wegenvignet is online te bestellen bij de ANWB. Voor meer informatie klik hier.

Verkooppunten in Oostenrijk: automobilistenclubs (ÖAMTC en ARBÖ), tankstations (vooral in het grensgebied, ook in Duitse tankstations bij de grens, langs autosnelwegen en snelwegopritten), tabakswinkels (alleen vignetten voor personenauto's en motorfietsen). In België is het vignet verkrijgbaar bij de automobielclub VTB-VAB (via website).

Aanbrengen van het wegenvignet
Het vignet is alleen geldig als het op de voorgeschreven wijze op het motorvoertuig is aangebracht - en wel voordat van het traject gebruik wordt gemaakt waarvoor vignetplicht bestaat!

Belangrijk: het vignet moet direct na het aftrekken van de folie goed zichtbaar en onbeschadigd aan de binnenkant van de voorruit aangebracht worden. De voorruit moet schoon en vooral droog zijn, daar het vignet anders niet goed genoeg plakt. Het vignet moet aangebracht worden met het oorspronkelijke kleefmiddel, niet met speciale folies, zuignappen of plakbanden. Reeds geplakte vignetten worden door verwijderen ongeldig!

Termijnvignetten (2 maanden en 10 dagen) moeten door het verkooppunt worden geperforeerd voordat deze worden aangebracht. Niet-geperforeerde en niet-geplakte vignetten zijn ongeldig! Bij controle kun je overigens een bekeuring krijgen. Een vervallen vignet moet ook verwijderd worden (niet als souvenir laten hangen dus). Zwartrijden kan je duur te staan komen! Wie zonder geldig resp. niet-geplakt vignet gebruik maakt van het Oostenrijkse snelwegen- en autowegennet riskeert een flinke boete. Federale politie, gemeentepolitie en douane zijn bevoegd meteen een tolvergoeding van maximaal € 220 te innen.

Met de bon die je van de politieagent of de douanebeambte krijgt mag je de autosnelwegen voor een periode van 24 uur blijven gebruiken.