Beklimming van de mooiste bergen

Alpinisme in Oostenrijk

De Wilde Kaiser is het walhalla voor de alpinist

In Oostenrijk beklim je de mooiste bergen. En het mooie is dat de keuze daadwerkelijk reuze is. Alpinisme is en blijft er ongekend populair en uitdagend, al vraagt het wel goede voorbereiding en is goede, functionele skikleding en outdoor kleding van essentieel belang. Alleen zo geniet je ook écht van het bedwingen van de mooiste bergen. De Wilde Kaiser is zo’n gebergte waar zowel de ervaren als de beginnende klimmer meer dan uitstekend uit de voeten kan.

De Wilde Kaiser
De Wilde Kaiser dus, al decennia lang een van de meest geliefde bergen onder de alpinisten. Namen als Totenkirchl, Fleischbank-Ostwand en zeker Predigstuhl dagen de alpinist van nu uit. Het aantal klimtuinen en de later aangelegde sportklimroutes die op en rond de Wilde Kaiser zijn ontstaan, worden door bergbeklimmers gezien als ultieme uitdaging en blijven onverminderd populair. Wie denkt dat dit gebergte alleen geschikt is voor de ervaren alpinisten, die heeft het mis. Ook beginnende klimmers kunnen er op speciaal voor deze groep ontwikkelde delen – waaronder oefenklimrotsen- prima uit de voeten en zo de fijne kneepjes van het klimvak onder de knie krijgen. Die beginnende klimmers zullen meteen gegrepen worden door de uitstraling van de Wilde Kaiser en hun bezoek zal zeker niet eenmalig zijn. Het gebied rond Wilde Kaiser is helemaal ingericht op de alpinist, want bij slecht weer bieden de al even indrukwekkende klimhallen in de buurt uitkomst. Zowel de oefenklimrotsen als de klimhallen bieden ook weer uitdaging in verschillende gradaties. Dus ook indoor kunnen zowel ervaren als startende alpinisten prima aan de slag. Werkt het weer wel mee, dan is het relatief jonge Via Ferrata –ook wel bekend als ‘Klamml’- interessant. De Via Ferrata voert je naar de Gruttenhutte. Ook al uitdagend voor de meer gevorderde klimmer is een tocht van drie dagen naar de Eisenkrone. 

Goede klimkleding is essentieel
Zoals gesteld is de juiste kleding essentieel om de Wilde Kaiser te trotseren, ongeacht of je ervaren of beginner bent. Zeker als je beginner bent is het niet meteen nodig om de beschermende kleding meteen zelf te kopen. Rond de Wilde Kaiser is alle denkbare kleding te huur, net zoals alle beschikbare artikelen die goed klimmen mogelijk maken er voorradig en te huren zijn. Behalve kleding en materiaal, is ook het klimadvies op elke hoek van de straat verkrijgbaar en is het inhuren van een gids eenvoudig, want nergens anders vind je meer erkende gidsen. Die gidsen zijn ook aan te raden voor wie ‘gewoon’ wil wandelen rond het gebied. Want hoe fraai ook, helemaal van gevaar ontbloot is het er niet, zeker niet als je afwijkt van de gebaande paden.

Functioneel en hip
Wie toch meteen met de beste denkbare kleding ten tonele wil verschijnen, die kan het best volgens het drie lagen systeem te werk gaan om zo optimaal beschermd elke berg te kunnen weerstaan. De onderlaag wordt gevormd door thermo ondergoed, kleding die ook vocht regulerend werkt. Vervolgens heb je de isolerende tussenlaag en de buitenlaag moet je beschermen tegen de elementen weer en wind. Die buitenlaag bestaat vaak uit hard- of softshell jassen. Omdat de lagen precies op elkaar afgestemd zijn, ben je verzekerd van de best denkbare bescherming. Anno 2018 is kleding behalve beschermend ook zeer modieus en al lang niet meer beperkt qua kleur en design. Behalve jassen, ondergoed, vesten, broeken en schoenen, kent alpinekleding tegenwoordig tal van accessoires die behalve gebruiksvriendelijk ook nog eens hip zijn. Denk dan alleen maar eens aan de talloze soorten en maten brillen die op de markt beschikbaar zijn. Je staat tegenwoordig hip op de berg en de moderne kleding combineert functionaliteit met gebruiksgemak, comfort en stijl. Ook onder de meest extreme omstandigheden kun je er dus modieus uitzien. Het is maar net wat je zelf wilt.