Coronamaatregelen Oostenrijk

Wijs op reis Oostenrijk

Door verschillende coronamaatregelen is van vrij reizen in Oostenrijk nog geen sprake. Allereerst moet u aantonen dat u gevaccineerd of hersteld en getest bent van covid. Bent u alleen op doorreis in Oostenrijk dan hoeft u geen coronabewijs te tonen. Voor Oostenrijk gelden momenteel de volgende criteria:

U kunt met uw coronabewijs naar Oostenrijk reizen als u:

  • 22 dagen tot maximaal 270 geleden het Janssen-vaccin heeft gekregen, of;
  • volledig gevaccineerd bent vanaf de dag van de 2e vaccinatie (direct geldig), of;
  • als u een boostervaccinatie heeft ontvangen. Deze is 365 dagen geldig.
  • met een herstelbewijs kunt aantonen dat u in de afgelopen 6 maanden COVID heeft gehad. En;
  • u een negatieve PCR-test kunt overleggen niet ouder dan 72 uur of een antigeentest van maximaal 24 uur oud), 
  • Voor reizigers vanaf 12 jaar die geen vaccinatie, herstelbewijs of negatieve test kunnen tonen geldt een registratieplicht en moeten 10 dagen na aankomst in quarantine.

Bovenstaande criteria gelden vanaf 12 jaar en ouder.

Om te bewijzen dat u negatief getest bent of volledig gevaccineerd kunt u gebruik maken van het zgn coronapaspoort. Dit is een app die een QR code genereerd waarom u bij de douane kunt aantonen dat u aan de voorwaarden voldoet. Voor de zekerheid kunt u het beste deze QR-code ook uitprinten omdat niet alles nog goed werkt. Daarnaast kunt u het vaccinatiebewijs inmiddels ook laten bijschrijven in het 'gele boekje', mits u door de GGD gevaccineerd bent.

In Europa zijn afspraken gemaakt welke landen veilig zijn om naar toe te reizen. Dat wordt weergegeven via kleurcodes. Check voor vertrek altijd de actuele kleurcodes. Nederland heeft alle landen binnen de EU een kleurcode groen of geel gegeven. In principe geldt voor kleurcodes groen en geel dat je er veilig naar toe kunt reizen en ook je reisverzekering alles dekt. Bij oranje en rood geldt het advies om niet te gaan of zo snel mogelijk terug te keren en zijn er ook beperkingen (mogelijk) op je reisverzekering. 

Let op: Als u terugreist uit een land dat kleurcode geel heeft moet u, als u nog niet volledig gevaccineerd bent, vanaf 8 augustus een negatieve PCR- of antigeentest overleggen bij aankomst in Nederland. Als u per vliegtuig gaat moet u dit bewijs al op het vliegveld van vertrek kunnen laten zien. Dit geldt voor kinderen vanaf 12 jaar. Indien u positief test mag u niet (terug)reizen naar Nederland.

Daarnaast hebben sommige landen, bovenop de negatieve test of vaccinatiebewijs, nog aanvullende maatregelen in werking gesteld. Dit soort aanvullende maatregelen kunnen voortdurend wijzigen. En ook hotels of vakantieparken kunnen aanvullende maatregelen instellen. Kortom check voor uw vertrek nauwkeurig het reisadvies van Oostenrijk via de website van het ministerie van buitenlandse zaken of via het reisbureau en ga wijs op reis naar Oostenrijk.

Coronamaatregelen Oostenrijk

In Oostenrijk gelden de volgende algemene richtlijnen:

  • In het openbaar vervoer en skiliften is een FFP-2 masker verplicht vanaf 6 jaar en ouder.

Handige websites