Bezienswaardigheden en tips

Informatie Guatemala

Hier vindt u informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden en tips voor een rondreis Guatemala. Guatemala is een klein land, maar de vele bezienswaardigehden maken het tot één van de mooiste landen in Midden Amerika. Spectaculaire (soms nog actieve) vulkanen, dichte jungle met prachtige ruines en een kleurrijke, authentieke indiaanse bevolking maken dit een perfecte reisbestemming voor een rondreis. Guatemala is samen met Mexico het middenpunt van de eeuwenoude Mayacultuur, één van de indrukwekkendste beschavingen van de oude tijden. Daarnaast is ook nu nog meer dan 50% van de bevolking van puur Indiaans bloed. Dit maakt het een indrukwekkende en kleurrijke ervaring om in Guatemala over een lokale markt rond te lopen. Guatemala heeft de afgelopen decennia onrustige periodes meegemaakt, maar sinds 1996 zijn er democratische verkiezingen geweest en heerst er nu rust in dit prachtige Midden-Amerikaanse land. Reizen door Guatemala is erg goed te combineren met Honduras of Mexico, je kunt dan bijvoorbeeld op Cancun of Mexico Stad aanvliegen en vanuit Guatemala Stad terugvliegen.

Praktische informatie Guatemala

Hoofdstad: Guatemala-stad

Taal: Spaans

Religie: Rooms-Katholiek (47%), Protestant (40%)

Staatsvorm: Republiek

Visum: geen visum vereist

Munteenheid: Guatemalteekse quetzal

Tijdsverschil: -7 tot 8 uur

Beste reistijd Guatemala: december tot april (weersverwachting Guatemala)

Meer reisinformatie Guatemala

Welke bezienswaardigheden zijn er in Guatemala?

Tijdens uw vakantie Guatemala kunnen de volgende 5 bezienswaardigheden zeker niet ontbreken.

1. Guatemala City

Dit is de hoofdstad van Guatemala, met ruim twee miljoen inwoners. De uitgestrekte stad ligt in een vallei en heeft een Amerikaans stratenpatroon. De Plaza Mayor is het centrum van de stad, met een mooi koloniale uitstraling en het nationale paleis. Ook de Centrale Markt (Mercado Central) is de moeite waard, vooral als je nog wat souvernirs wilt kopen.

2. Antigua

Antigua ('oud') was de eerste hoofdstad van Guatemala, maar deze stad werd in 1773 helemaal verwoest door een aardbeving waarna Guatemala Stad opgericht werd. Hierna is echter veel herbouwd en opgeknapt en de stad ademt nu een zeer relaxte, koloniale sfeer uit. Deze schilderachtige oude hoofdstad is één van de mooiste steden in Midden Amerika. De stad ligt in een schitterende vallei, omringd door drie vulkanen.. Antigua kan je het beste te voet verkennen. Het merendeel van de stad is gerestaureerd en de prachtige koloniale huizen en kerken roepen een bijzondere sfeer op. Antigua is ook een populaire stad om een cursus Spaans te volgen en dan tijdelijk bij een familite thuis te wonen. De ligging van de stad is prachtig, met uitzicht over 3 vulkanen.

3. Chichicastenango

Chichicastenango ligt op ruim 2000 meter hoogte en is een must bij een bezoek aan Guatemala. De aparte manier waarop hier het Indiaanse geloof vermengd wordt met het katholicisme is zeer bijzonder. Elke donderdag en zondag wordt hier een grote markt gehouden waarbij indianen uit de omliggende dorpen naar 'Chichi' komen om hun waren te verkopen.

4. Meer van Atitlan / Panajachel

Het dorpje Panajachel ligt prachtig aan het 1500 meter hooggelegen meer van Atitlan. Het meer is een volgelopen vulkaankrater, en de toppen van de vulkanen spiegelen prachtig in het helderblauwe water. Maak hier ook een boottocht over het meer naar één van de twaalf indianendorpen (genoemd naar de 12 apostelen) die rond het meer liggen. Panajachel zelf is een sfeervol plaatsje dat in de zestiger jaren erg populair werd bij de hippies en waar ook nu nog een aantal buitenlanders wonen. Het is een aanrader om een boottochtje over het meer te maken en de dorpjes te bezoeken waar de tijd lijkt stil te staan.

5. Tikal / Flores

Flores is een stadje in de Peten, in het noorden van Guatemala. Flores ligt op een eiland in het meer van Peten en is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de ruines van Tikal. Tikal is volgens velen één van de hoogtepunten van een rondreis door Guatemala (en Mexio/Honduras). Tikal is zonder meer het mooiste Mayaruïne-complex van Midden Amerika. De tempels van Tikal liggen midden in de jungle en er is hier dan ook uitgebreid dierenleven. Papagaaien, tucans, apen en vossen zul je eigenlijk bijna altijd wel tegenkomen. Voor een ontmoeting met een jaguar, zal je wat meer geluk moeten hebben. Het is een aanrader om 's morgens heel vroeg één van de hoge tempels te beklimmen en dan langzaam de zon te zien opkomen boven de benevelde jungle van het regenwoud. Het gekrijs van de papagaaien, de om je oren vliegende tucans en de prachtige uitzichten maken dit tot een onvergetelijke ervaring.

Rondreis Guatemala: Tikal

Boek hier voordelig je hotel of hostel in Guatemala!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!