Bezienswaardigheden en tips

Informatie Mexico

Op vakantie naar Mexico? Hier vindt u informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden en tips voor een rondreis Mexico en de 15 belangrijkste bezienswaardigheden. Mexico is een fantastisch land dat zeer veel te bieden heeft. Je vind in Mexico een combinatie van oude Indiaanse culturen zoals de Maya's, koloniaal historische steden uit de tijd van de Spanjaarden, een hedendaagse Indiaanse cultuur in dorpjes zoals San Cristobal de las Casas en een moderne hedendaagse samenleving met wereldsteden zoals Mexico Stad. Ook het landschap is zeer divers; van de woestijnen in het noorden, besneeuwde vulkaantoppen op het centrale hoogland, het tropisch regenwoud in het zuidoosten tot aan de prachtige stranden aan de kust van de Caraibische zee. De witte stranden hier bestaan uit zeer fijn koraalpoeder, dat zelfs tijdens de grootste warmte nooit echt heet wordt. Kortom, een land dat er op wacht om door jou ontdekt te worden tijdens een fantastische rondreis. Op naar het land van de taco's en tortillas!

Informatie Mexico

Hoofdstad: Mexico-stad

Regeringsvorm: Federale Republiek

Taal: Spaans (90%), Indiaanse talen (10%, o.a. Yucateeks, Maya, Zapoteeks, Mixteeks en Purepecha)

Religie: Christendom (94%)

Munteenheid: Mexicaanse peso

Visum: Bij een verblijf korter dan 90 dagen is geen visum vereist.

Tijdsverschil: - 6 tot -9 uur

Beste reistijd Mexico: november tot april (weersverwachting Mexico)

Meer reisinformatie Mexico

Wat zijn de 15 belangrijkste bezienswaardigheden van Mexico?

1. Mexico City

De Miljoenen stad Mexico City heeft veel te bieden. Het is met recht een wereldstad, met maar liefst meer dan 25 miljoen inwoners. Het historische centrum ligt rondom het Zócalo (centrale plein) met prachtige koloniale gebouwen en de beroemde muurschilderingen van Diego Rivera. Een 'must' is ook het Antropologische museum in het Chapultepec Park, waar je een goed beeld kunt krijgen van de verschillende culturen van Mexico voor je ze straks zelf gaat ontdekken. Ook de Zona Rosa is de moeite waard, het moderne winkel- en uitgaanscentrum van de stad. Hier vind je gezellige restaurantjes, disco's en zelfs een straatje met terrasjes (Calle Hamburgo). Tijdens een verblijf in Mexico Stad mag een excursie naar het ten noorden gelegen Teotihuacán eigenlijk niet ontbreken. In dit indrukwekkende tempelcomplex vind je de enorme pyramides van de Zon en van de Maan.

2. Guadalajara

Deze op een na grootste stad van Mexico is de stad van feest en muziek. Hier ontstonden de mariachis, de muziekgroepen met hun sexy kleding en typische Mexicaanse sombrero en natuurlijk de tequila! De oude binnenstad is prachtig en de vier achter elkaar gelegen pleinen tussen de kathedraal en het Hospicio de las Cabanas behoort tot de mooiste architecturale realisaties van heel Mexico. Een geweldige stad!

3. Taxco

Dit tot nationaal monument uitgeroepen zilverstadje is een prachtig voorbeeld van koloniale stedenbouw. Taxco ligt in de bergen en in de omgeving liggen veel zilvermijnen, waardoor je hier zeer goedkoop zilver kunt kopen. De rijkdom van de zilvermijnen heeft er voor gezorgd dat er prachtige kerken en gebouwen in Taxco gebouwd zijn zoals de Iglesia de Santa Prisca op het centrale Plaza Borda. Deze kerk is een voorbeeld van de churriguereske stijl met een prachtig bewerkte voorgevel.

4. Guanajuato

Guanajuato is zo uniek dat ze door de Unesco is aangewezen als Wereld Monument. Het kleine stadje ligt aan de rand van een gebergte waar vroeger honderden zilvermijnen waren. Het centrum kan het best te voet verkend worden, laat je verrassen door kleine pleintjes, steile straten en pastelkleurige huizen met ijzeren balkonnetjes. Om de stad te ontzien van het drukke verkeer heeft men in Guanajuato de oude rivierbeddingen drooggelegd en hier een netwerk van ondergrondse straten aangelegd.

5. San Miguel Allende

De prachtige koloniale stad San Miguel Allende staat bekend om de kunstzinnige kathedraal en de prachtig gekleurde koloniale huizen. In dit stadje wonen veel Amerikaanse schrijvers en kunstenaars. Er zijn dan ook vele ateliers en sfeervolle restaurantjes te vinden, vaak in gerestaureerde huizen in het centrum.

6. Patzcuaro 

Patzcuaro ligt op 2200 meter hoogte aan het gelijknamige meer. Een boottochtje naar het Indiaanse bedevaarteilandje Janitzio is hier een absolute must. Vlakbij Patzcuaro vind je ook het dorpje Tzintzunzan (de plaats van de kolibri's). Hier bevinden zich een aantal piramides en een markt waar je allerlei handwerk kunt kopen, zoals aardewerk, houtsnijwerk maar ook….. kerstversiering (zeer goedkoop). In Patzcuaro wordt het hart van de stad gevormd door twee pleinen. Het Plaza Vasco de Quiroga ligt temidden van sfeervol gerestaureerde huizen en hotels. Het tweede plein is minder statig, maar juist een levendig centrum van schoenenpoetsers en straatverkopers.

7. Oaxaca

De prachtige koloniale stad Oaxaca is een mengeling van oude koloniale cultuur en hedendaagse Indiaanse invloeden, een zalige stad om lekker rond te wandelen. Het gezellige plein is 's avonds een ontmoetingscentrum voor zowel de locals als de toeristen, de gezellige terrasjes en restaurantjes blijven tot laat in de avonds geopend. Vergeet niet ook een excursie te maken naar de oude hoofdstad van de Zapotheken, Monte Alban.

8. San Cristobal de las Casas

De indianenstad San Cristobal de Las Casas ademt een mystieke sfeer uit. De verschillende stammen uit de omgeving van San Cristobal komen hier naar de markt en dragen elk hun eigen typische kleding, een zeer kleurrijk geheel om te zien.

Tip: Vanuit San Cristobal kunt u een excursie maken naar 2 zeer bijzondere dorpjes in omgeving: Chamula en Zinacantan. Zeker doen. Absolute aanrader!

9. Palenque

Palenque ligt aan de rand van het tropische regenwoud. Het stadje zelf stelt niet veel voor, maar de ruines zijn zeer indrukwekkend. Vanaf de top van de hoogste tempel kijk je uit over het laagland van Yucatan. Hoogtepunt van dit Mayacomplex is de tempel der inscripties, waar pas in 1952 een geheime gang werd ontdekt naar het binnenste van de pyramide. Palenque is een absolute aanrader voor je vakantie in Mexico. Niet ver van Palenque ligt Agua Azul, een frisse duik in deze 'blauwe wateren' is zeker aan te raden.

10. Villahermosa

Villahermosa ('mooi dorp') wordt wel de grootste leugen van Mexico genoemd; het is namelijk een grote stad en ook nog eens heel lelijk. Dit is het centrum van de oliewinning in Mexico. Heel bijzonder is echter het beroemde La Venta park, een museum met metersgrote, stenen Olmeken koppen.

11. Veracruz

Dit is de belangrijkste havenstad van Mexico, hier kwam Cortez voor het eerst aan land. In deze gezellige stad hangt een echt Caribisch sfeertje en het is dan ook een genot om rond te wandelen over de boulevard en het centrale plein. Er zijn veel bars en terrasjes, waar je je tot laat in de avond kunt vermaken.

12. Mérida

De stad Mérida (ook wel de witte stad genoemd) ademt ook een echt koloniale sfeer uit. Wandel lekker rond (op zondag is het centrum afgesloten voor auto's) of neem een paardenkoetsje (calesa) voor een ritje over de Paseo de Montejo. We raden je hier zeker aan een uitstapje te maken naar het flamingo reservaat bij Celestun. Mérida is het centrum van de sisal industrie. Van deze plant worden veel hangmatten gemaakt en dit is dan ook dè plek om er een te kopen.

13. Chichen Itza

Chichén Itzá, ook wel het Disney van Mexico genoemd, was zo'n 1000 jaar geleden een belangrijke Mayastad. Het bekendste is de Kukulcan pyramide, waar om de paar jaar bij een bepaalde zonnestand de schaduw van de trappen een kruipende slang uitbeeldt. Dit belangrijke tempelcomplex is helemaal gerestaureerd. Dagelijks komen er duizenden toeristen, voornamelijk Amerikanen, vanuit Cancun en Playa del Carmen naar Chichen Iza.

14. Cancun

De grote bezienswaardigheid van Cancun is de combinatie van de prachtig blauwe zee en de stralend witte stranden. Dit zijn de plaatjes zoals je die in de glamour brochures ziet! De hotelzone van Cancun bestaat uit een lange rij luxe hotels langs een 25 kilometer lang strand, heel bijzonder maar je moet er van houden. Cancun zelf is een grote, Amerikaans aandoende toeristenstad, met vele winkel- en uitgaansmogelijkheden. In de omgeving van Cancun vind je echter de wereldberoemde ruines van de Mayacultuur, zoals Tulum en Chichén Itzá. Een prima uitvalsbasis dus voor een prachtige reis over het schiereiland Yucatan.

15. Playa del Carmen

Playa del Carmen ligt ongeveer 70 kilometer ten zuiden van het vliegveld van Cancun. Dit stadje was vroeger een klein vissersplaatsje, waar de boot naar Cozumel vertrok. Nu is het een toeristische vakantie-oord, dat echter een gezellige Mexicaanse sfeer uitademt. Na Cancun is Playa del Carmen tegenwoordig één van de populairste badplaatsen voor een vakantie Mexcio. Een ideale plek om te genieten van de witte stranden en blauwe zee en af en toe een excursie in de omgeving zoals Chichen Iza of Tulum.