Reisinformatie en reisadvies

Wijs op reis naar Guatemala

Hier vindt u nuttige reisinformatie en tips over reizen naar Guatemala. Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen en heeft u een visum nodig om te mogen reizen door Guatemala. Kortom ga wijs op reis naar Guatemala.

Heb ik een visum nodig voor mijn reis naar Guatemala?
Reisdocumenten Je hebt voor de reis naar Guatemala geen visum nodig, wel moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Je krijgt dan een visumstempel in je paspoort en mag in de meeste gevallen drie maanden in het land blijven. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en ticket mee te nemen. Ook extra pasfoto's zijn altijd handig.

Welke inentingen worden voor Guatemala aanbevolen?
Inentingen worden wel dringend aangeraden, maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidsvoorzorgsmaatregelen. Voor Guatemala worden de volgende inentingen aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus
* Geelzucht

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Guatemala.

Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in Guatemala.

Kan ik ook met euro's betalen in Guatemala?
Het geldige betaalmiddel in Guatemala is de Quetzal (1 Quetzal= 100 centavos). Er zijn biljetten van 0,50, 1, 5, 10, 20, 50 en 100 Q. De munten zijn van 1, 5, 10 en 25 cent. Voor één Euro krijg je ongeveer 8 Quetzal. Klik hier voor de actuele koers. Het verdient aanbeveling om travellercheques in Amerikaanse Dollars mee te nemen en daarnaast een aantal dollars cash. Niet alle banken wisselen namelijk travellercheques. Daarnaast is het in Guatemala Stad ook mogelijk om te pinnen. Op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo's (Cirrus of Maestro) Bij aankomst op het vliegveld is het goed mogelijk om geld te wisselen. Indien je op een trektocht gaat is het aan te raden om wisselgeld mee te nemen, aangezien in de afgelegen dorpen tijdens een trekking vaak weinig wisselgeld voorhanden is. Credit Cards zijn geaccepteerd in de grotere hotels en chique restaurants. Als je een auto wilt huren, is een creditcard verplicht

Welke taal spreken ze in Guatemala?
De officiële voertaal is Spaans. De inheemse bevolking spreekt vaak nog Indiaanse talen, zoals het K'echi, K'iche en Mam. In Guatemala is meer dan 50% van de bevolking Indiaans. In afgelegen gebieden kan het voorkomen dat de bevolking geen Spaans spreekt. Het Engels wordt echter in de drukbezochte gebieden vrijwel overal gesproken. Het is echter aan te raden om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken.

Hoe lang doet de post er over in Guatemala?
Post naar en van Guatemala is vrij snel, gemiddeld duurt het zo'n 10 dagen voordat post in Nederland arriveert. Postzegels en kaarten zijn vrijwel in alle boekwinkels en postkantoren verkrijgbaar.

Wat is het tijdsverschil met Nederland?
In Guatemala is het tijdens onze wintertijd 7 uur vroeger dan in Nederland, in de zomer is het 8 uur vroeger dan in Nederland. Meer informatie ....

Kan ik mijn elektrische apparaten wel gebruiken in Guatemala?
Guatemala kent een netspanning van 110 volt. Sommige electrische apparaten kun je wel gebruiken, maar ze werken dan minder goed. De stekkers zijn echter anders, je hebt dus altijd een verloopstekker nodig.

Wat kost het "leven" in Guatemala?
Guatemala is in veel opzichten goedkoper dan Nederland. Een taxi is veel goedkoper dan in Nederland, vanaf een paar dollar kun je al een flink stuk rijden. Het is wel slim om van te voren een prijs af te spreken of te checken of de meter aanstaat. Ook de lokale stadsbussen zijn erg goedkoop.

Luchthavenbelastingen Guatemala
De luchthavenbelasting bedraagt 30 US $ voor internationale vluchten. Vaak is deze belasting al bij de prijs van het ticket inbegrepen. Check dit vooraf wel even. Voor binnenlandse vluchten betaal je ca. $ 0,80. Daarnaast geldt nog een veiligheidstoeslag van $3 per persoon per vlucht.

Festivals en Feestdagen
Het merendeel van de feesten in Guatemala stamt af van de katholieke religie. Tijdens feestdagen zijn veel banken en organisaties gesloten. Indien een feestdag in het weekend valt zijn deze instanties vaak de volgende maandag gesloten. Op veel feestdagen worden er in iedere stad kleurrijke processies gehouden en is het een gezellige drukte op het plein in het midden van de stad. De belangrijkste festivals zijn onder andere: 1 Januari Ano Nuevo (Nieuwjaar) maart/april Semana Santa, Heilige week, dit is de week voor Pasen 1 Mei Dag van de Arbeid Juni Corpus Christi, de 9de donderdag na Pasen met een 15 september Onafhankelijkheidsdag (1821) 1 November Todos Santos, Allerheiligen 2 November Dia de los Muertos, Allerzielen 25 December Navidad, Kerstmis

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Boeken:
Rigoberta Menchu, nobelprijs voor de vrede Elisabeth Burgos

Reisgidsen:
La Ruta Maya Lonely Planet

Meer tips over reizen naar Guatemala
Klik op de onderstaande links indien u meer informatie zoekt over reizen naar Guatemala.

Riskja Travel - Guatemala reizen
Rondreis Guatemala
Lonely Planet - Guatemala

Reisadvies Guatemala
Zoals in ieder vreemd land dien je ook in Guatemala goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je dagrugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie. Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen. In de grote steden wordt aangeraden `s nachts niet op straat te lopen, maar een taxi te nemen