De 10 belangrijkste bezienswaardigheden o.a. Pisco, Nazca lijnen, Arequipa, Titicameer, Cusco en Machu Picchu

Bezienswaardigheden Peru

Hieronder vindt u een overzicht van de 10 belangrijkste bezienswaardigheden van Peru. De volgorde van deze lijst zegt overigens niets over de belangrijkheid, maar is meer gebaseerd op een logische volgorde van een rondreis door Peru die meestal start in Lima, en vervolgens via Pisco, Nazca, Arequipa, Colca Canyon, Puno naar Cusco gaat. Maar er zijn er ook die via Bolivia het land binnenkomen of rechtstreeks vanuit Lima naar Cusco doorvliegen en de Inca trail gaan lopen om de Machu Picchu te bezichtigen.

1. Lima

Lima is de hoofdstad van Peru en is gesticht in 1535 door de Spaanse 'veroveraar' Pizarro. De stad verving Cusco als hoofdstad en werd al snel de rijkste stad van Spanje in 'de nieuwe wereld' Vandaag de dag wonen er in Lima ongeveer 8,5 miljoen mensen. In het centrum vind je interessante bezienswaardigheden als het Antropologisch museum, het Goud-museum, de Catacomben van de San Franscisco Kerk en natuurlijk het altijd drukke en gezellige Plaza des Armas.

2. Pisco (Paracas Nationaal Reservaat)

Op zo`n drie uur rijden langs de kust vanuit Lima, ligt het kleine vissersdorp Pisco. Vanuit Pisco kun je in een half uur met de boot naar de Ballestas eilanden in het National Reserve of the Paracas Peninsula gaan. In deze prachtige omgeving leven grote zeehonden kolonies en verscheidene soorten vogels. En vergeet niet het beroemde Pisco Sour te drinken.

3. Nazca lijnen

In Nazca kun je getuigen worden van het mysterie van de Nazca lijnen: grote geometrische figuren, getekend in de woestijn en goed zichtbaar vanuit de lucht. Ze ontstonden ongeveer 1500 jaar geleden in een 500 km2 grote oppervlakte tussen Nazca en Ica in het zuiden van Peru. Sommige van die groeven trekken lijnrecht door het landschap van de pampa's, andere tonen hun gigantische patronen op hoogvlakten en steile hellingen, die van de grond af nauwelijks te overzien of aan te wijzen zijn. Pas wanneer men met een vliegtuig over de woestijn vliegt, vormen de vreemde lijnen gigantische tekeningen. 

Sommige tekeningen stellen dieren als de aap of de condor voor, andere zijn driehoeken of vierkanten die kilometers lang door de woestijn lopen. Er zijn verschillende onderzoeken naar de lijnen gedaan, maar het is nog steeds niet duidelijk wie ze heeft gemaakt en waarom. Ook vanaf de uitkijktorens zijn de lijnen zichtbaar, maar het beste kun je ze bekijken door er overheen te vliegen. Na afloop is een bezoek aan de Inca begraafplaats van Chauchilla, vlakbij Nazca, zeker de moeite waard. Lees verder .....

4. Arequipa

Wil je naar Colca Canyon, dan moet je via Araquipa, ook wel de witte stad genoemd. Op 2.300 meter hoogte, maar met aangename temperaturen tussen de 20 - 25 graden en na Lima de grootste stad van Peru. Het hoogtepunt van Araquipa is het klooster van Santa Catalina (omgeven door 3 vulkanen), pak een taxi want deze zijn relatief niet duur. In de overgebleven tijd kun je in Araquipa slenteren door het centrum langs de oude kathedralen of bijzonder: bezoek het museum Santuarios met de bevroren mummie (het meisje dat 500 jaar geofferd werd aan een vulkaan vlakbij).

5. Colca Canyon

Dieper dan de Grand Canyon in Amerika en één van de weinige plekken in de wereld waar het zien van condors zo groot is. De kloof ligt op circa 5 uur rijden van Araquipa en je stijgt flink de hoogte in (tot 4910 meter). Het zien van de condors maakt alles meer dan waard. Overnacht in de buurt gelegen dorpjes, zoals Chivay, en bezoek de kloof in de ochtend. Onderweg lopen koeien, ezels, schapen op de weg en in de dorpen zie je inwoners in traditionele kledij. Cruz del Condor (het diepste punt van Colca Canyon) is het hoogtepunt: hier leven honderden condors. Ben jij een geluksvogel: dan vliegen de condors in de ochtend uit de kloof omhoog.

6. Puno - Titicaca meer

Een levendige, traditionele stad aan de oever van het Titicaca meer; het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Varend over het meer bezoek je de drijvende rieteilanden van Uros en de eilandenTaquile en Amantani. Ook de graftorens van Sillustani, gebouwd door de Wari in de pre Inca periode zijn een bezoek waard. Riet is het materiaal dat voor de Uru-indianen de basis van het bestaan vormt. Uit gevlochten riet bouwen ze hun huizen op het meer, ook bouwen ze hun boten uit riet en het riet wordt ook als bouwmateriaal gebruikt in de binnenlanden van Peru. Elke famillie leeft op haar eigen eiland (zie afbeeldingen hieronder), dat in de bodem van het meer verankerd is en bestaat uit vele afzonderlijke, geweven matten, die aaneen zijn geknoopt. Als je over het eiland loopt heb je wel steeds het gevoel dat je er ieder moment doorheen kunt zakken.

7. Cusco

Eens vormde Cusco het hart van het Inca rijk, later werd de stad veroverd door de Spanjaarden. Zij vernietigden de stad en bouwden een nieuwe koloniale stad op de fundamenten van de Inca bouwwerken. Rondom Cusco, in de heilige vallei van de Inca`s, vind je nog steeds vele indrukwekkende Inca ruines, zoals Sacsayhuaman en Ollantaytambo. Sacsayhuamân bevindt zich nabij de stad Cusco en is met zijn 3 meter hoge deuropeningen en 8 meter hoge steunpilaren een bouwkundig meesterwerk waarover archeologen nog steeds volop in discussie zijn. Ook is het een raadsel waar de gebruikte stenen vandaan komen. Deze komen namelijk niet uit de regio.Tegenwoordig is Cusco een prachtige, koloniale stad waar de oude geest van de Inca`s nog ronddwaalt.

8. Sacsayhuaman

De ruïnes van Sacsayhuamân, net ten noorden van Cusco, behoren tot de posantste voorbeelden van Inca-bouwkunst. Door de Inca's werd het Casa el Sol, huis van de zon, genoemd; volgens de Spanjaarden was het een fort. Het meest in het oog springend zijn de imposante zigzagmuren die van gigantische steenblokken zijn bouwd over een lengte van meer dan 300 meter. Sommige van de stenen zijn wel acht meter hoog met een geschat gewicht van 125.000 kilo! 

De zigzagmuur is tegen een heuvelrug gebouwd op drie evenwijdig boven elkaar lopende platforms. Daarboven liggen de overblijfselen van talloze vertrekken, waar naar schatting 5000 soldaten ondergebracht konden worden. Op het terrein zijn de fundamenten zichtbaar van drie torens. Sacsayhuamân was het grootste religieuze centrum van het Inca-rijk en werd gebouwd onder Pachacütec. 

De plattegrond met de zigzagmuren vormde het hoofd en de bek van de poema waarbij de stad als het lijf van het dier werd gezien. In de kronieken van Garcilaso wordt uitgebreid en gedetailleerd over Sacsayhuamân verteld. Jaarlijks werd hier het zonnefeest Inti Raymi gevierd voor de wedergeboorte van de zon, in bijzijn van de Inca-koning en zijn gevolg. Ook tegenwoordig wordt dit nog in ere gehouden. Tijdens het spektakel, waarvoor duizenden mensen uit het hele land hier samenkomen, wordt het Inca-feest nagespeeld. 

Hoewel de Spanjaarden in eerste instantie de ruïnes ongemoeid hadden gelaten, waren ze in 1536 het strijdtoneel van de veldslag tussen de Spanjaarden en de legers van Manco II, waarbij het complex in een ruïne veranderde. Veel van de kleinere stenen zijn in de loop der eeuwen gebruikt om er in de stad huizen en kerken mee te bouwen, waardoor de overige functies van het uitgebreide complex moeilijk meer zijn te achterhalen. 

9. Ollantaytambo

Aan de rand van het dorp Ollantaytambo liggen de ruïnes, een groot fort met terrassen dat door Pachacütec tegen de bergwand werd gebouwd. Het totale complex beslaat een oppervlakte van 600 hectare. Tegenover het dorp ligt het centrale gedeelte prominent uitgespreid tegen de bergwand, een lange trap leidt omhoog tussen de terrassen waarop kruiden en bloemen geteeld werden. 

Het indrukwekkendste onderdeel wordt gevormd door de zonnetempel die linksboven de centrale terrassen staat. Slechts één wand van deze onvoltooide structuur staat overeind. Deze bestaat uit vijf gigantische granieten steenblokken met een gewicht van 80 à 100 ton elk. Tussen de kolossen zijn smallere stenen gevoegd als wiggen, om op die manier de impact van een aardbeving op te kunnen vangen. De roze steen werd gedolven uit een steengroeve op zes kilometer afstand, die zichtbaar is op de berg aan de overkant van de Urubamba. Het was niet eenvoudig om ze naar de bouwplaats te slepen. Eerst werden ze in het dal aan de oever van de rivier geplaatst, waarna de bedding van de Rio Urubamba òm de stenen heen werd verlegd. Via een lange 'glijbaan' (ook zichtbaar vanaf de ruïnes) werden de stenen vervolgens met ronde balken naar boven gerold. 

10. Machu Picchu

Wie de Inca trail niet wil of kan lopen kan altijd nog met de trein vanuit Cusco naar Aguas Calientes reizen, van waaruit je met een bus de indrukwekkende overblijfselen van Machu Picchu kunt bezoeken. Dit is het absolute hoogtepunten van (bijna) iedere rondreis door Peru en met recht één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Zuid-Amerika. Maar de echte uitdaging voor iedere reiziger die Peru aandoet is het wandelen van de beroemde Inca Trail. `s Ochtends vroeg bij het ochtendgloren is de beste tijd om de ruïnes te bezoeken, aangezien er dan nog weinig bezoekers zijn. Vanaf de Inti Punku (de poort van de zon) zie je hoe Machu Picchu ontwaakt en de mist boven de oude gebouwen langzaam oplost. Archeologen vermoeden dat Machu Picchu een religieus centrum was, maar de exacte betekenis van de stad blijft een mysterie.

Machu Picchu, wat "oude top" betekent, werd (her)ontdekt op 24 juli 1911 door de Amerikaanse onderzoeker Hiram Bingham, het werd zijn belangrijkste ontdekking uit zijn carriere. Op zoek naar overblijfselen van de oude Incacultuur, die in de 16e eeuw door Spaanse veroveraars werd vernietigd, kwam Bingham met zijn twee inheemse begeleiders na een klim van honderden meters hoge hellingen uiteindelijk een door machtige rotspartijen omgeven bergpas tegen die vanuit het dal niet zichtbaar was en waarvan de ingang lang verborgen was gebleven door een aardverschuiving. Talloze met groen overwoekerde muren en trapvormige terrassen in de hoogvlakte deden vermoeden dat zich hier ooit een grote stad bevonden had.

Men neemt aan dat de indrukwekkende stad, die nu nog slechts uit ruïnes bestaat, is gesticht in de bloeiperiode van het Incarijk, tussen 1400 en 1450. Hij zou slechts minder dan een eeuw zijn bewoond. De vele botten die er zijn gevonden, doen vermoeden dat Machu Picchu een offerplaats was; de meeste botten zijn van jonge vrouwen. Ook de vele tempels en religieuze plaatsen lijken aan te tonen dat Machu Picchu voor de Inca's spirituele betekenis had. Veel hedendaagse bezoekers omschrijven de stad als ingetogen en met een religieuze sfeer. 

# Video Inca trail Peru