Waar ligt Argentinië?

Landkaart Argentinie

Argentinië ligt in Zuid Amerika: het land is ruim 3500 km lang en 1400 km breed. In het noorden grenst het aan Paraguay, Brazilië en Bolivia, in het westen aan Chili en in het oosten aan Uruguay en de Atlantische oceaan. Hieronder kunt u de landkaart Argentinie bekijken:

Het noordoosten van het land is een droog, warm berggebied, met aan de Chilleense kant het Andesgebergte en aan de Boliviaanse zijde de Altiplano (hooggebergte). Het Noordwesten, grenzend aan Paraguay en Brazilië bestaat uit laagvlaktes met savanna`s, bossen, rivieren en moerassen. Door dit gebied stromen brede rivieren als de Paraná River, Uruguay River en Paraguay River, die uitmonden in de grote delta van de Rio de la Plata.

In het midden van het land liggen de Pampa`s, een gebied dat zich uitstrekt vanaf de Atlantische oceaan tot aan het Andesgebergte. De Pampa's vormen het hart van Argentinië, zowel geografisch als economisch. Het grootste gedeelte bestaat uit uitgestrekte weilanden en tarwevelden.

Meer richting het Andesgebergte en Chili ligt de Cuyostreek, die bestaat uit droge zandvlaktes en canyons. Als je vanuit Cuyo naar het zuiden gaat kom je in het Merendistrict, één van de mooiste gebieden van Argentinië: donkerblauwe meren, een prachtig berglandschap en grotendeels bedekt met enorme bossen.

Ten zuiden van de Pampa's ligt Patagonië. Je kunt dit gebied ruwweg in tweeën delen. In het westen ligt het gebied rond de Andes. Het is bedekt met een enorme ijskap, na Antarctica de grootste ijsmassa op het vaste land. In het Andesgebergte liggen tientallen bergen die meer dan 6000 m hoog zijn. De hoogste en meest indrukwekkende is de Aconcagua (6959 m). Tot aan het zuiden van Patagonië heb je grote gletsjers, bergtoppen die als naalden uit de aarde komen, smaragdblauwe meren, grote loofbossen en onvoorspelbaar weer. In de richting van de Atlantische kust gaat het landschap over in een enorm steppegebied. Patagonië dat de meesten wel kennen: vlak, monotoon, af en toe wordt het onderbroken door grote rotspartijen of tafelbergen en er is weinig vegetatie, want het regent er bijna nooit.

Nog verder naar het zuiden gaan de Patagonische vlakten over in Vuurland (Tierra del Fuego). In het noorden vind je hier vlakke veengronden, maar naar het zuiden wordt het landschap steeds bosrijker en bergachtiger. In Vuurland liggen prachtige meren en langs het Beagle-kanaal, richting Chili, doet het landschap denken aan de fjorden van Noorwegen.

Interactieve kaart Argentinië