Bezienswaardigheden Engeland, Schotland en Wales

Informatie Verenigd Koninkrijk

Op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk? Een veel gemaakte misvatting is dat het Verenigd Koninkrijk hetzelfde is als Engeland, maar de VK bestaat uit Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Kenmerken die we zo kunnen opdreunen zijn: links rijden, dubbeldekkers in londen (de echte zijn helaas uit het straatbeeld verdwenen), pubs en marmelade. Velen hebben wel eens een stedentrip naar Londen gemaakt, maar de VK heeft zoveel meer te bieden. Natuurliefhebbers zullen zich bijvoorbeeld prima kunnen vermaken in de Schotse Hooglanden of in de bergen van Wales.

In het Verenigd Koninkrijk is Londen een van de grootste toeristische trekpleisters. Uiteraard heeft het Verenigd Koninkrijk naast Londen nog veel meer te bieden in de vier gebieden: Engeland, Wales, Schotland en Noord Ierland. Elk deel heeft zijn eigen taal, cultuur en historische achtergronden. Engeland is geroemd om haar natuur en kathedralen, Schotland is prachtig voor wandelaars en bekend om de whiskey en de vele kastelen en forten. Wales heeft prachtige, grillige kusten en Noord-Ierland is bekend om haar bijzondere muziek en de bijzondere lokale gerechten.

Door de vele regen groeien er veel planten. Het heeft alleen door het vele kappen nog maar 9% bos. In het voorjaar staan de heuvels en valleien vol met bloemen. Het landschap is zeer gevarieerd. Het heeft vele heuvels, bergen, groene velden, meren, natuurreservaten en aan de westkust fjorden en kliffen. Noord-Engeland heeft vele mooie kathedralen, kastelen en bergen. Naar het zuiden toe wordt het landschap rustiger, met landweggetjes, kanalen en het moerasgebied aan de oostkust.

Informatie Verenigd Koningrijk

Hoofdstad: Londen

Aantal inwoners: ca 60.000.000

Oppervlakte: 244.820 km2

Staatsvorm: Parlementaire democratie

Religie: Anglicaans, Katholiek, Islam, Hindoeisme

Munteenheid: Britse pond

Tijdsverschil: -1 uur

Taal: Engels

LONDON WEATHER

Vakantie Verenigd Koninkrijk: Balmoral castle

De legende van Koning Arthur
Over koning Arthur bestaan veel verhalen, maar vaak is het totaal niet duidelijk wat historische feiten zijn en wat niet. In de twaalfde eeuw is een aantal manuscripten verschenen waarin de legende is vastgelegd. Toen Uther Pendragon, krijgsheer over Engeland, stierf, probeerde velen zijn troon in te pikken. Een van die personen was zijn stiefdochter Morgan le Fay. Om te voorkomen dat Morgan aan de macht kwam, toverde de hofmagiër Merlijn een zwaard dat alleen door de ware koning van Engeland uit zijn steen zou kunnen worden getrokken. Veel ridders trokken uit alle macht, maar niet een kreeg het zwaard uit de steen. Tot op een goed moment Arthur, een jongen van ongeveer zestien jaar, voor zijn broer op zoek was naar een zwaard en langs de steen met het toverzwaard liep. Nietsvermoedend trok hij het zwaard uit de steen. Toen hem werd gevraagd hoe hij aan het zwaard kwam, vertelde hij zijn verhaal. Omdat niemand hem geloofde, werd het zwaard teruggestoken in de steen en kreeg Arthur de opdracht het nogmaals te proberen. Wederom trok hij met het grootste gemak het zwaard uit de steen. Engeland had zijn ware koning gevonden. Arthur kreeg te horen dat het gezin waarin hij was opgegroeid niet zijn echte familie was. Hij was de bastaardzoon van Uther Pendragon. Merlijn had Arthur als baby voor zijn veiligheid in een pleeggezin ondergebracht. Arthur werd tot ridder geslagen en al snel daarna tot koning gekroond. Samen met zijn ridders van de ronde tafel ondernam hij de zoektocht naar de Graal.

Meer informatie vind je op koningarthur.nl

Londen
London is altijd één van de toeristische toppers geweest en ze doen er ook alles aan om dit zo te houden. De bobby's, de cabbies, de Houses of Parliament maken Londen tot één van de verleidelijkste steden ter wereld. In een open dubbeldekker krijg je een eerste indruk. Te voet verken je de stad het beste; zo treed je in de voetsporen van de grootsten der aarde en ervaar je dat de geroemde traditie hand in hand gaat met vernieuwing.

Het doolhof van Hampton Court Palace
Engeland is beroemd om zijn zogenoemde 'cottage gardens' met veel wilde bloemen, maar ook om zijn haast wiskundig aangelegde tuinen met veel rechte lijnen en strak gesnoeide heggen en haagjes. In de Engelse plaats Richmond staat Hampton Court Palace. Het werd gebouwd in de dertiende eeuw. Het paleis heeft een enorme tuin. Een onderdeel van deze tuin is het beroemde doolhof, 'the Hedge Maze', dat volledig uit heggen bestaat. Het doolhof is aan het eind van de zeventiende eeuw aangelegd. Inmiddels zijn de destijds gebruikte haagbeuken vervangen door taxus en hulst. De sleutel tot het doorgronden van het doolhof schijnt gelegen in het feit dat je linksaf moet slaan zodra je het doolhof in gaat en er daarna voor moet zorgen dat je steeds de heg aan de linkerkant houdt. Ook wanneer je doodlopende stukken in en uit gaat.

Stonehenge
Stonehenge (steencirkel) is een plek nabij Amesbury en Salisbury in het graafschap Wiltshire in Engeland. Het is een prehistorische constructie, opgetrokken uit grote stenen (vandaar stone) die in een cirkelvorm zijn geplaatst. Het woord henge in Stonehenge is van Germaanse oorsprong en betekent iets als hangen.

Vermoedelijk werd Stonehenge gebouwd tussen 2500 en 2000 v. Chr., een precieze datering van alle delen is nog steeds niet gemaakt. De greppel rond het stenen monument lijkt iets ouder te zijn, circa 3200-3000 v. Chr.

De bedoeling van de bouwers is niet volledig duidelijk. Sommige onderzoekers denken dat de constructie werd gebruikt door prehistorische astronomen, anderen houden het bij religieuze bedoelingen (een heiligdom). Geoffrey van Monmouth schrijft in zijn Historia Regum Brittaniae dat Stonehenge is gebouwd door Merlijn, als grafmonument voor Aurelius Ambrosius.

Waarschijnlijk werd het gebruikt voor astronomische doeleinden omdat sommige stenen speciale gebeurtenissen aangeven zoals de opkomst en ondergang van de midzomer en midwinter zon.

Vakantie Verenigd Koninkrijk: Stonehenge

Kaart van het Verenigd Koninkrijk

Hotels & hostels in het Verenigd Koninkrijk

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!