Kaart van Londen met bezienswaardigheden en metro

Plattegrond Londen

Hier vind je de plattegrond van Londen met alle bezienswaardigheden die deze stad rijk is. Van een kleine nederzetting op de oever van de Theems is Londen in de loop van 2000 jaar uitgegroeid tot één van de grootste steden ter wereld. Een uitgestrekte metropool van bijna tweeduizend vierkante kilometer, waar meer dan zeven miljoen mensen wonen. Deze enorme afmetingen hoeven je niet af te schrikken. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich namelijk in of rond het centrum en zijn zeer goed te belopen. En anders pak je de metro of een ander openbaar vervoer middel in Londen dan ben je er ook zo. Hieronder vind je verder nog informatie over het openbaar vervoer (metro, bus, taxi, etc) in Londen.

Plattegrond Londen met bezienswaardigheden

Openbaar vervoer in Londen

Bussen 

Met de bus kun je in het centrum van Londen bijna overal komen, maar verkeersopstoppingen maken ze in de spits minder betrouwbaar dan de metro. Wel kun je zo heel veel van de stad zien. De bus is goedkoop: slechts £1,50 per rit. Overdag rijdt de bus van 5 - 24 uur, daarna nemen nachtbussen, herkenbaar aan een 'N' voor het lijnnummer, het over. De meeste vertrekken van Trafalgar square.

London Metro 

Ondanks problemen als overvolle treinen en technische mankementen is het netwerk van de ondergrondse (of 'tube') de snelste manier van reizen. Met 12 lijnen, die herkenbaar zijn aan een kleurcodering en de hele stad bestrijken, is er altijd een metrostation in de buurt. Dagelijks van 5 uur tot middernacht. 

Plattegrond Londen metro

Tickets en OV-passen

Voor het openbaar vervoer kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden: 

  • Londen Travelcard: Dit is een papieren ticket waarbij je vooraf moet bepalen in welke zones je gaat reizen. Deze kaart kun je kopen met een geldigheid van 1 t/m 7 dagen. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in zone 1 en 2. Meer info ....
  • Visitor Oyster Card: Dit is een plastic card en hierop kun je een tegoed (laten) zetten, waarmee je onbeperkt kunt reizen in Londen totdat het tegoed is. Uiteraard kun je de card steeds weer opnieuw laden met een tegoed. Meer info .....
  • The London Pass; Deze pas geeft geeft korting op vele bezienswaardigheden in Londen en kun je ook kopen inclusief onbeperkt reizen in Londen voor 1,2,3, 6 of 10 dagen. Meer info ....

Docklands Light Railway 

In de Docklands en in South East London, is er naast de metro een onbemande bovengrondse monorail die in de metrostations Bank en Tower Hill aansluit op de metro.

Taxi's 

Black Taxis 
De overbekende zwarte Londense taxi's zijn niet goedkoop, maar zeer betrouwbaar. Aankomende taxichauffeurs moeten alle straten van Londen uit hun hoofd kennen voor ze een vergunning krijgen, wat soms wel twee jaar duurt. Omdat er een meter in de taxi zit, weet je precies wat je moet betalen. Bij alle grote treinstaions en hotels zijn taxistandplaatsen. Als het oranje 'For Hire' bordje in de taxi brandt dan is hij vrij.

Minicabs
Minicab-bedrijven rijden niet met de hiervoor genoemde zwarte taxi's en zijn goedkoper dan hun 'zwarte' concurrenten. De chauffeurs hoeven echter geen examen te doen, en kennen dus misschien niet elke straat. De meeste minicabs hebben geen meter; spreek daarom van te voren een prijs af.

Van en naar Londen

Met het vliegtuig naar Londen

Londen heeft maar liefst vijf luchthavens, hoewel je naar alle waarschijnlijkheid zult aankomen op één van de twee grootste: Heathrow of Gatwick. 

Heathrow
Heathrow, het drukste vliegveld ter wereld, ligt 24 km ten westen van Londen. Je kunt op diverse manieren naar het centrum. 

- Airbus Heathrow Shuttle 
Elk half uur, vanaf 4.30 tot 17.00 uur, rijden er bussen naar het centrum. Prijzen vanaf £ 6. Voor meer info: nationalexpress.com
- met de trein vanaf Heathrow naar Londen
De snelste manier. De treinen gaan om de paar minuten van het Heatrow naar Londen en sluiten aan op de metro. De reis duurt 15 minuten en kost ca £25. Meer info: trainline.com
- Taxi 
De meest comfortabele, makkelijke en (helaas) duurste manier om naar het centrum te gaan. De rit met zo'n fraaie zwarte taxi kost ongeveer £50. Je vindt de taxi's bij de aankomsthallen.  
- Metro
De Piccadilly Line verbindt Heathrow met het centrum van Londen vanaf 5 uur tot middernacht. De reis duurt tussen de 40 minuten en ruim een uur, afhankelijk van het tijdstip. Hoewel goedkoop is het niet aan te raden om, vanwege de drukte, in de spits de metro naar Londen te pakken. 

Gatwick 
Het op één na grootste vliegveld van Londen ligt 48 km ten zuiden van het centrum. Je kunt op de volgende manieren vanaf Gatwick naar Londen reizen. 

- Easybus vanaf Gatwick 
Easybus.com reist 24 uur per dag naar Londen. In de spits vertrekt er iedere 15 minuten een bus vanaf Gatwick. Een enkele reis kost slechts £2. De reis duurt ruim één uur. Meer info easybus.com
- Gatwick Express
Tussen 5 uur 's ochtends en middernacht rijdt er elk kwartier een trein naar Victoria Station, daarna elk half uur. De reis duurt ruim een half uur. De stoptrein stopt in Croydon en Clapham Junction. Een enkele reis kost € 19,90 voor een volwassene en € 34 voor een retour. Meer info gatwickexpress.com 
- reguliere treinreizen vanaf Gatwick
Je kunt ook de "gewone" trein naar Londen nemen. Die doet er iets langer, ca 45 minuten, over, maar is ook goedkoper. Voor meer info trainline.com
- Taxi
Een taxirit vanaf Gatwick naar het centrum van Londen kost tussen de £60-100 en kan, afhankelijk van de drukte in het verkeer, meer dan een uur duren. 

Met de bus naar Londen 

Alle bussen uit Europa komen aan in Victoria Coach Station. Goedkoop maar erg langzaam. Op loopafstand van Victoria Station, waar je de trein kunt pakken, de metro, een taxi of de bus. 

Met de trein naar Londen

Met de Eurostar Ultrasnelle treinen rijden vanaf Parijs en Brussel door de Kanaaltunnel naar Waterloo Station. De totale reis duurt drie uur, waarvan 25 minuten in de tunnel. Vanaf eind 2017 duurt de treinreis naar Londen vanaf Amsterdam nog maar 4 uur omdat de Eurostar dan rechtstreeks naar Londen reist en geen overstap meer in Brussel nodig is. Vanaf Rotterdam duurt dezelfde reis 3 uur en 15 minuten.  Waterloo heeft een metro en taxi's. 

Booking.com