Bezienswaardigheden en hoogtepunten Dublin

Tips weekendje Dublin

Hier vindt u informatie en tips over de belangrijkste bezienswaardigheden en hoogtepunten voor een weekendje Dublin. In de jaren '90 begon Dublin te veranderen van een introverte parochie stad in een bruisende internationale metropool en dat proces is nog steeds aan de gang. Supercoole hotels en restaurants, stijlvolle bars, luxe winkels en opvallende hoogbouw schieten als paddestoelen uit de grond. De Temple Bar, die altijd het toppunt van cool was, breidt zich nog steeds uit en steeds meer straten worden voetgangerszones. Het kunstwereldje zit ook in de lift met goed gerenoveerde musea en kunstgaleries, waar geinteresseerden in drommen op afkomen. De bezoekers genieten van prachtige parken, elegante georgiaanse architectuur en ongeëvenaarde pubs, die wellicht al gauw het enige zijn dat van het oude Dublin overgebleven is. Hier vind je gegarandeerd het beroemde Ierse warme welkom.

Dublin kun je het hele jaar door prima bezoeken. De stad is vooral populair voor een weekendje weg of korte stedentrip. Mocht je de kans hebben bezoek Dublin dan op 17 maart dan is het namelijk St. Patrick's Day.

Informatie Ierland

Stad: Dublin

Taal: Iers, Engels

Munteenheid: Euro

Klimaat: Dublin heeft een gematigd zeeklimaat, met milde zomers en milde winters. Gemiddelde maximum temperatuur in Dublin in de zomer is ca 19 graden. (zie het weerbericht van Dublin)

Beste reistijd: mei t/m augustus

Reistijd: vliegtuig: ca 1 u en 40 min (vanaf schiphol)

DUBLIN WEATHER

Bezienswaardigheden Dublin

In Dublins mooie stad is iedere meid een schat – dat geldt ook voor Dublin zelf, ondanks de nogal bekritiseerde wederopbouw vanaf de jaren 30, waarbij de destijds nogal vervallen maar charmante hoofdstad van de Ierse Republiek grondig werd vernieuwd. Ondanks alles bezit de stad, die eind 18de eeuw als de tweede stad van het Britse Rijk haar hoogtepunt beleefde, nog iets van die mooiste architectuur uit die tijd. Wie daaraan twijfelt hoeft de Henrietta Street maar door te lopen, naar het nabijgelegen King's Inns. Maar om de hele ontwikkeling van Dublin in één oogopslag te zien, moet je naar St-Stephen's Green om het prachtige 18de eeuwse huis te bekijken dat daar ingeklemd staat tussen een sprookjesachtig 19de eeuws victoriaans gebouw en een oninteressant kantoorgebouw uit de jaren zestig. Algemeen wordt toegeven dat de sloop van zoveel van het 18de eeuwse Dublin een ernstige vergissing was, terwijl de verbazende kwaliteit van wat nog over is, voornamelijk herinnert aan wat verloren is gegaan.

De Liffey verdeelt de stad in de Northside (traditioneel voor de working class) en de Southside (middenstand van hogere klasse), in de praktijk een onderscheid dat allang vervaagd is. Hoewel de stad rijk is aan musea en galerieën, die een mooi cultureel erfgoed tonen, vertegenwoordigen de rivieroevers en de beroemde O'Connell Bridge een overduidelijke waarheid van het moderne Dublin – meer dan de helft van de bevolking is nog geen 30, dus met pretmakers uit heel Europa en een drukke toeristenindustrie, zindert deze stad dag en nacht van energie en leven. Geliefde wijken in dit verband zijn Temple Bar met slingerende kasseistraatjes, en die rond St. –Stephen's Green. Vergeet ook niet dat Dublin één van de vriendelijkste steden is in Europa.

Een van de populairste bezienswaardigheden is Dublin Castle (google maps) een historisch kasteel gelegen in het hart van Dublin. Het kasteel is gebouwd in de 13e eeuw en heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad, van een koninklijk paleis tot een gevangenis en een administratief centrum. Het kasteel heeft een aantal opvallende kenmerken, waaronder de Record Tower, die dateert uit de middeleeuwen, en de State Apartments, die werden gebouwd in de 18e eeuw. Bezoekers kunnen via rondleidingen meer te weten te komen over de rijke geschiedenis van het kasteel en de rol die het heeft gespeeld in de politieke en culturele ontwikkeling van Ierland. 

Hoogtepunten weekendje Dublin

  • Het hoofdpostkantoor in O'Connel Street, waar Patrick Pearse in 1916 de onafhankelijkheid uitriep.
  • De Chester Beatty Library in Dublin Castle, met een verbazende collectie manuscripten en oude kunst.
  • De drukke Grafton Street met boetiekjes, kunstenaars en toeristen, een symbool van het vibrerende karakter van deze jonge stad.
  • Een bezoekje aan het Guinnes Storehouse in St-James Gate, om een bezoek te brengen aan de tempel van het 'zwarte spul' en de Gravity Bar te bezoeken.
  • Het Dublinse schrijversmuseum aan de Parnell Square, gewijd aan de onvergetelijke literaire historie van de stad.
  • Het 16de eeuwse terrein van het Trinity College, met de Old Library met het beroemste boek van Ierland: Book of Kells.

Plattegrond Dublin met bezienswaardigheden