Adviezen en tips  over o.a. veiligheid, visum, geldzaken en inentingen!

Reisadvies Turkije

Hier vindt u reisadviezen en tips voor reizen naar Turkije o.a. over veiligheid, visum, geldzaken, inentingen en eten en drinken.

Kan ik veilig reizen in Turkije?
Het ministerie van buitenlandse zaken geeft als reisadvies voor Turkije dat het over het relatief veilig is om te reizen. Alleen het uiterste oosten, in het koerdisch gebied, wordt geadviseerd om alleen hoogstnoodzakelijk reizen te ondernemen, waarbij aan de grens met Syrie en Irak een code rood geldt. Hier moet u dus absoluut niet naar toe gaan. Check voor het meest recente reisadvies de site van het ministerie van buitenlandse zaken en volg het lokale nieuws ter plekke in kranten, tv en op internet.

Religie
De hoofdreligie van Turkije is de Islam. Ruim 50 jaar geleden heeft de vader van de Turkse staat, Kemal Ataturk, wiens portret nog overal op u toekijkt, religie en staat gescheiden zodat Turkije zeker geen Islamitische staat genoemd mag worden. De religieuze beleving is per bevolkingsgroep verschillend. Diep in de bergen, waar de tijd meer stil lijkt te hebben gestaan, leven de mensen nog volgens de Koran en bepalen daarin opgenomen voorschriften grotendeels hun doen en laten. Vrijdag is daar de belangrijkste dag waarop iedereen in de Moskee wordt verwacht. Dit zal je aan de kust echter zelden tegenkomen. Natuurlijk ook onder invloed van het toerisme maar waarschijnlijk ook vanwege een andere instelling gaan de mensen daar met de Islam net zo om als wij in Nederland met ons geloof: de een gaat wel naar de moskee, terwijl de ander er zelden komt. Dit brengt met zich mee dat de Koran in deze streken dan ook beduidend minder invloed heeft. Het is tijdens uw vakantie beslist de moeite waard eens een kijkje in de plaatselijke moskee te nemen. Deze staat voor iedereen open!

Geen visum nodig
Om Turkije binnen te komen heeft u een geldig paspoort nodig (dat ten minste nog 150 dagen geldig is bij binnenkomst). Bij een verblijf korter dan 90 dagen hebben Nederlanders en Belgen geen visum nodig!

Geldzaken
De Turkse munt is de Turkse Lira (TL). Echter, bijna iedereen heeft veel liever euros, vaak moet u met Turks geld zelfs meer betalen! 3,3 TL is ca. euro 1. (koers: feb 2016)

Geld en Travellers-cheques kunt u bij alle banken snel en met relatief weinig kosten wisselen. Betalen met creditcards is op veel plaatsen mogelijk, bij enkele filialen van de banken kunt u met een creditcard (Visa, Mastercard) geld opnemen tegen een kleine vergoeding. Gaat u uit eten, vraag dan eerst even of er creditcards geaccepteerd worden als u geen of te weinig contant geld bij u heeft. U mag niet meer dan 5.000 Turkse Lira invoeren/uitvoeren. In de toeristische streken kunt u praktisch overal met de Euro betalen!

De openingstijden van banken zijn over het algemeen van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur. De nationale bank is de Merkez Bankasi.

U kunt uw geld beter in Turkije omwisselen dan in Nederland. Het verschil kan al gauw oplopen tot zo'n 20%. Vraag wel bij het wisselen wat er aan provisie gerekend wordt. Door de inflatie bent u in Turkije gauw miljonair, maar ook dat went helaas na een paar dagen. Voor u als toerist maakt het mede door het bijzonder gunstige prijspeil een vakantie in Turkije nu extra aantrekkelijk!

Het Turks verkeersbureau waarschuwt dat het bij private wisselkantoren in Turkije niet is toegestaan om via de creditcard tot uitbetaling te komen van (buitenlandse) valuta. Toeristen dienen dan ook niet hun creditcard te gebruiken om valuta uitbetaald te krijgen bij private wisselkantoren.

Fooien
In Turkije is vrijwel altijd het bedieningsgeld inbegrepen. Toch is het gebruikelijk bedragen met ongeveer 10% naar boven af te ronden en bijvoorbeeld de kamermeisjes een kleine fooi te geven. Doet u dat dan direct in het begin van uw vakantie, uw kamer wordt extra mooi schoongehouden!

Inentingen
Inentingen voor Turkije zijn niet verplicht, maar wel aanbevolen. Inentingen tegen Hepatitus A en DTP worden daarom wel aangeraden.
De gezondheidszorg staat in Turkije op een redelijk hoog peil. Veel hotels hebben een arts-spreekuur. Medicijnen zijn vaak vrij verkrijgbaar. Maakt u kosten en wilt u aanspraak maken op vergoeding door de verzekeringsmaatschappij, zorg dan dat u altijd een factuur krijgt. Bij ziekenhuisopname dient u de SOS-Centrale te verwittigen zodat zij een betalingsgarantie kunnen afgeven.

Kijk voor meer info op www.lcr.nl of www.travelclinic.com.

Feestdagen
Er zijn een groot aantal feestdagen: zowel lokaal als regionaal en natuurlijk de moslim-feestdagen. Enkele algemene feestdagen zijn:
• januari 1 Nieuwjaarsdag
• januari Offerfeest; 4 dagen, 2 maanden na het Suikerfeest, herdenking van de profeet Abraham, die zijn zoon Ismael, niet aan Allah hoefde te offeren.
• april 23 Dag van Het kind (Cocuk Bayrami)
• mei 1 Dag van de lente
• mei 23 Jeugd- en Sportdag (Genclik Bayrami)
• augustus 30 Dag van de Overwinning (Zafar Bayrami)
• oktober 29 Dag van de Republiek
• november Suikerfeest, 3 dagen na de vastenmaand Ramazam, verschuift elk jaar volgens de Islamitsche kalender (Seker Bayrami)

Reisinformatie links
Last minute Turkije
Informatie vakantie Turkije
Reisinformatie Turkije
Rondreis door Turkije
Rondreis Turkije
Last minute Turkije all inclusive
Veeronline Reisavonturen
Antalya.2link.be

Eten en drinken
Eén gerecht zal je wellicht bekend in de oren klinken: kebab. Verdere uitleg hoeft niet voor deze maaltijd, wat misschien wel nodig is voor het gerecht 'Meze'. Bij je verblijf moet je dit zeker en vast eens meegemaakt hebben. In de betere restaurants krijg je dit op verschillende schaaltjes opgediend, éénmaal het schoteltje leeggegeten brengen ze een ander. Zo kan je tot zeven verschillende gerechtjes opgediend krijgen. Het zijn allemaal Turkse en regionale specialiteiten die je smaakpapillen verwennen. Echt goedkoop is het veelal niet.

In de hotels krijg je meestal Europese gerechten. Proef ook eens de Turkse wijnen, ze hoeven niet duur te zijn om lekker te smaken. De koffie is zeer sterk waarbij je zeker de bodem niet uitdrinkt. Water drink je niet uit de kraan. Wees ook voorzichtig met rauwe groenten en fruit die gewassen zijn. Tanden poetsen en water drinken doe je dus steeds uit flessenwater die bij aankoop duidelijk gesloten zijn door de bottelarij.

Hoofdstad: Ankara

Oppervlakte: 780.580 km2

Aantal inwoners: 70 miljoen

Staatsvorm: Republiek

Religie: Islam

Munt: Turkse Lira

Ontwikkelingen in Turkije
Klein-Azie, een groot, bergachtig plateau tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee, omvat een groot deel van Turkije. Een veel kleiner deel, Europees Turkije of Thracië, ligt aan de overkant van de Bosporus en de Dardanellen. Begin 20ste eeuw wilde de Turkse leider Kemal Ataturk (1881– 1938) een moderne islamitische staat creëren die zich bij Europa aan zou kunnen sluiten. Minder dan een eeuw later neemt zijn erfenis onzekere vormen aan: de invloed van islamtische fundamentalisten neemt toe en de Koerden worden steeds meer onderdrukt.

Sinds het begin van de toetredingsonderhandelingen met de EU vinden er regelmatig inspecties plaats, om te bepalen of Turkije voldoet aan de voorwaarden van de Raad van Kopenhagen. Daarvoor moeten economische en mensenrechtenkwesties ten aanzien van Cyprus en de Koerden zijn opgelost.

In Klein-Azië en Anatolië hebben enkele beroemde gebeurtenissen plaatsgevonden. De legendarische stad Troje bevond zich aan de Egeïsche kust. De ruines van Efeze kunnen ook nu nog worden bezocht. De hoofdstad van het Byzantijnse Rijk, Constantinopel (nu Istanbul), werd in de 4de eeuw aan de oevers van de Bosporus gesticht; de stad werd in 1453 door de Turkse Seldjoeken ingenomen.

Op het hoogtepunt van de macht strekte het islamitische Ottomaanse Rijk zich uit van het Midden-Oosten tot aan Noord-Afrika, de Balkan en Wenen. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met het Ottomaanse Rijk en uiteindelijk viel het aan het einde van de Eerste Wereldoorlog uiteen en werd het de 'zieke oude man van Europa' genoemd. De grenzen van het huidige Turkije werden in 1923 vastgesteld.

Turkije is een land met een oeroude geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat één van de oudste steden ter wereld (Çatal Hoyük) op Turkse bodem ligt? Al die beschavingen (Hettieten, Frygiërs, Romeinen, Byzantijnen, Seltsjoeken en Osmanen en vele anderen) hebben hun sporen achtergelaten. Turkije is bovendien een land waar je in korte tijd kennis kunt maken met de meest uiteenlopende landschappen.  En dan is er het vrijwel ongerepte bergland van de westkust waar nauwelijks een toerist komt. In de lente is het zelfs mogelijk om 's morgens te skiën in de bergen en in de namiddag in de warme wateren van de Middellandse Zee te zwemmen.  Wie het binnenland intrekt, ontdekt een landschap van uitgestrekte steppen en zoutwoestijnen dat nergens anders in Europa te vinden is. Eén van de grootste natuurwonderen van Turkije is misschien wel het surrealistisch aandoende tufsteenlandschap van Cappadocië, met zijn duizenden holwoningen en honderden rotskerken. En natuurlijk zijn er ook de (helaas erg drukke) kalkterrassen van Pamukkale.  De nomadentent is in Oost Turkije geen zeldzaamheid en overal in de wildernis liggen de overblijfselen van verloren gegane beschavingen. Zoals bijvoorbeeld de Nemrut-berg (2150 meter) met zijn mysterieuze godenbeelden of de spookstad Ani aan de grens met de voormalige Sovjet-Unie. De blauwgroene wateren van het Van-meer omringd door sneeuwbedekte bergtoppen en met grazende kuddes aan de oever, roepen herinneringen op aan Centraal-Azië, het eigenlijke geboorteland van de Turken. Wie de lijn Kars–Erzurum overschrijdt, komt in het gebied van de kleine Kaukasus of de Pontische Alpen. Een gebied dat nog nauwelijks bezocht wordt en in vele gidsen helaas geheel ontbreekt. De bergen zijn er met dichte wouden bedekt, met Balkan-achtige dorpjes in de dalen en lang vergeten basilieken verscholen in het struikgewas. De reis door Turkije zou je dan kunnen besluiten met een schitterende boottocht op de Zwarte Zee.

Reageer

Deel hier je tips, reisadviezen of vragen over reizen naar Turkije: