Bezienswaardigheden en de weersverwachting

Weekendje Praag

De natuurlijke hoofdstad en grootste stad van Tsjechie ligt strategisch aan de rivier de Vltava, in het midden van de Bohemen. Praag is bekend als stad met honderd torens en is rijk aan historische gebouwen uit alle perioden. Velen vinden Praag de mooiste stad van Europa, een weekendje Praag staat dan ook hoog op vele todo-lijstjes. De brede maar ondiepe Vltava is overspannen door verschillende bruggen, waarvan de 14de- eeuwse Karelbrug de meest opvallende en een kunststuk van middeleeuwse bouwkunst is. Het formidabele Hradaany-kasteel, zetel van de president, kijkt uit over de rivier, en de oude stad en de wijk Mala Strana.

Veel van het stadsleven concentreert zich op het beroemde Wenceslas-plein, het centrum van de nieuwe stad van Karel IV. Voorbij de historische wijken zijn dichtbebouwde 19de en 20ste eeuwse wijken met huurwoningen en daar voorbij liggen de flatgebouwen uit de communistische periode.

Praag, dat ooit een compacte stad met hovelingen, handelslui, musici (de opera Don Giovanni van Mozart ging hier in premiere) en geleerden was, is in de 20ste eeuw uitgegroeid tot een belangrijk commercieel en industrieel centrum. De zware industrie van de communistische tijd wordt nu overschaduwd door lichte industrie, de dienstverlening en het toerisme, dat zorgt voor duizenden banen.

Informatie Praag

Stad: Praag

Munteenheid: Tsjechische kroon

Taal: Tsjechisch

Tijdsverschil: geen

Klimaat: Praag heeft een gematigd landklimaat, met warme zomers en de winters zijn koud, maar niet extreem. Gemiddelde maximum temperatuur in Praag in de zomer is ca 24 graden. (weerbericht Praag)

Beste reistijd: gehele jaar, meest aangenaam mei t/m september

Reistijd: vliegtuig ca 1 u en 30 min (vanaf schiphol), auto: ca 8 u en 30 min (vanaf Utrecht), trein: ca 14 u en 30 min (vanaf Amsterdam CS)

PRAAG WEATHER

Bezienswaardigheden weekendje Praag

Als u in Praag bent moet u zeker de volgende bezienswaardigheden gaan bezichtigen:

# Karelsbrug
Wat is een weekendje Praag zonder een bezoek aan deze beroemde brug die gebouwd werd in opdracht van de koning Karel IV (14de eeuw). Hij heeft Praag op de kaart geplaatst en heeft de stad architecturaal sterk gewijzigd. Deze brug over de Moldau was en is nog steeds een belangrijke verbinding tussen de stad en de regeringszetel (Praagse burcht). Nu is deze brug autovrij en het toeristisch hart van de stad. Door zijn 42 heiligenbeelden is het zeer herkenbaar.

# Oude Stadsplein
Een bezoek aan Praag zonder op dit plein geweest te zijn is niet alleen onmogelijk, het zou ook een ramp zijn. Op dit plein staat het standbeeld van Jan Hus. Hij was priester en professor en ook verbonden als biechtvader aan het Koninklijk Hof. Omdat hij het aandurfde het katholiek gezag aan te vallen voor hun geldzucht werd hij ter dood veroordeeld. Hij stierf in 1415 op de brandstapel maar heeft een belangrijke beweging op gang gebracht met onlusten tot gevolg. Hij is nu een Praagse held.

Op ditzelfde plein staat ook het oude raadhuis. Op zich is die toren niet zo bijzonder ware het niet van het astronomische uurwerk. Op het heel uur kan je een defilé zien van apostelen (alleen overdag). Aan de andere kant van het plein staat de Tynkerk (Tynsky chram). Deze typische Boheemse kerk was afgewerkt begin de 16de eeuw maar werd volledig verwoest door een brand in 1679. Het somber en sober interieur mist de warme kleuren van andere barokke kerken in Praag.

Het Oude Stadsplein is het duurste van de stad. Hier hebben zowat alle belangrijke figuren gewoond in de prachtige huizen rond het plein. Nu zijn er winkels of dure restaurants in gevestigd.

# Wenceslasplein
Wenceslas is een van de belangrijkste figuren van Praag. Hij leefde in de 10de eeuw en liet zijn functie van vorst voor wat het was om zich volledig ten dienste te stellen van zijn geloof. Hij werd vermoord door zijn broer. Later werd hij heilig verklaard en vereerd in heel Tsjechië. Dit plein is steeds de verzamelplaats geweest voor feesten, herdenkingen maar ook betogingen. Zo stond dit plein barstensvol protestanten tijdens de Fluwelen Revolutie eind 1989. In 1969, na het mislukken van de Praagse Lente, stak de student Jan Palach zichzelf in brand als protest. Nu liggen er nog altijd bloemen op deze plaats.

Het Wenceslasplein is nu nog steeds het meest levendige plein, zowel overdag als 's nachts. De winkelstraten komen op het plein uit, er zijn restaurants en uitgaansmogelijkheden. Naast de standbeelden zal het majestueuze gebouw van het Nationaal Museum je zeker niet ontgaan. Tussen het plein en het museum ligt een grote ringweg. Je vindt er een natuurhistorische afdeling naast een belangrijke collectie munten, archeologische vondsten en kunstwerken in verband met de Tsjechische (Boheemse) geschiedenis.

# Joodse wijk
Praag heeft altijd een belangrijke Joodse gemeenschap gehad. Tijdens de naziperiode hebben ook zij ernstig te lijden gehad. Om je een goed beeld te schetsen over hun aanwezigheid in Praag bezoek je best eerst het Joods museum (Zidovske museum). Alle bezienswaardigheden zijn gelegen in de Joodse wijk Josefov, ten noorden van het Oude Stadsplein (Staromestske namesti).

# Praagse burcht
De Praagse burcht is een complex van paleizen en kerken waar de koningen hun residentie hadden. Elk van die Boheemse vorsten heeft wel een wijziging laten aanbrengen zodat het een allegaartje is van bouwstijlen. Nu nog heeft de president hier zijn verblijfplaats. Geen nood het complex is zo groot dat er nog veel overblijft om te bezoeken.
We raden aan om een gidsje te kopen bij de ingang, zoniet is het moeilijk zich te oriënteren. De aflossing van de wacht gaat om 12 uur gepaard met veel ceremonie en muziek. We geven je een paar gebouwen die je zeker niet mag missen.

Bezoek ook zeker even "Het Gouden Straatje": een pittoresk straatje met karaktervolle huisjes. In het nummer 22 heeft de beroemde Praagse schrijver Franz Kafka gewoond.

Plattegrond Praag met bezienswaardigheden

Boek hier voordelig een hotel of hostel in Praag!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!