Hongarije

Weekendje Boedapest

Vindt hier de beste deals voor een weekendje Boedapest!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!

De parel aan de Donau bestaat duidelijk uit drie verschillende steden: Óboeda en Boeda (de historische middeleeuwse stad op de Kasteelberg) liggen op de westoever van de Donau en Pest (de commerciele en overheidsstad) op de oostoever. In 1873 werden de drie één stad en tegenwoordig gaan grote gedeelten van architectonische, archeologisch en cultureel belang op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Hier vindt u informatie en de belangrijkste bezienswaardigheden en hoogtepunten voor een weekendje Boedapest.

Het hart van Boedapest, rond en op de Kasteelberg, is een prachtig deel van de stad, behalve dan al die invasies door de Kelten, Romeinen, Hunnen, Ottomanen en Oostenrijkers. In de tweede Wereldoorlog werd de stad gedeeltelijk verwoest door de geallieerde bombardementen, vervolgens belegerd tijdens de Slag om Boedapest, waarbij de aanvallende Russen en de verdedigende Duitse en Hongaarse troepen zeer veel verwoesten. De Hongaren hebben hun stad echter steeds weer herbouwd en tegenwoordig is ze net zo prachtig als ooit.

Kasteel Boeda, op de zuidelijke punt van de Kasteelberg naast de oude Kasteelwijk, is de historische residentie van de Hongaarse koningen in Boedapest en huisvest tegenwoordig het Historische Museum van de stad. Er zijn prachtige schilderijen te zien, van Oost-Europese en Hongaarse kunstenaars, maar ook van moderne kunstenaars als Picasso en Lichtenstein. Er vlakbij heeft de Matthiaskerk een kleurrijk dak en een zeer fraai interieur – in de 19de eeuw gerestaureerd in de oorspronkelijke 13e- eeuwse pracht. In de galerij kun je gewijde relieken zien, middeleeuwse steenreliëfs en replica's van de Hongaarse kroonjuwelen.

Bezoek in Pest vooral het Nationaal Museum dat gewijd is aan de geschiedenis en natuurlijke historie van het land. De St. –Stefanusbasiliek, met een neorenaissancekoepel, biedt mensen zonder hoogtevrees prachtige 360-panorama's van de stad. De Nationale Opera is spectaculair geornamenteerd en werd gebouwd tijdens de hoogtijdagen van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, terwijl ook het Parlementsgebouw zeker een bezoekje waard is – onder meer vanwege de kroonjuwelen.

Moe van al dat culturele gedoe? Dan kun je naar Margitsziget gaan, één van de eilanden in de Donau. Het is als recreatieplek populair bij inwoners en toeristen – met een park, Japanse tuin, kleine dierentuin en muziekfontein. Op een ander eiland in de Donau, Óbudaisziget, wordt elk jaar in augustus het Sziget-festival gehouden, één van de grootste culturele en muziekevenementen van Europa.

Hoogtepunten weekendje Boedapest

  • De grote Synagoge en het joods Museum
  • De Gellertheuvel voor het prachtige uitzicht
  • Het Plein van de Helden – één van de belangrijkste pleinen van de stad, met in het midden het Millenniummonument met beelden van de zeven stamhoofden die Hongarije in de 9e eeuw stichten.
  • Het uitzicht van de toren van de St.-Stefanusbasiliek.
BUDAPEST WEATHER