Bezienswaardigheden en informatie

Tsjechië

Op vakantie naar Tsjechië? Tsjechie heeft een rijk cultureel en historisch erfgoed. Velen bezoeken, tijdens een vakantie Tsjechië, de hoofdstad Praag. Er zijn echter veel meer interessante historische steden, burchten en kastelen. Ook heeft het land verschillende mooie natuurgebieden. De bekkenvormige laagvlaktes worden door gebergtes van elkaar gescheiden. Ten zuiden van het Ertsgebergte bevindt zich veel vulkanisch gebergte. De kuuroorden in dit gebied maken dankbaar gebruik van de vele minerale bronnen. Het nationaal park het Reuzengebergte, met veel naaldbomen, is het hele jaar door in trek bij toeristen. Door de laagvlakte stromen de rivieren. Ook zijn er vele meren die zich goed lenen voor recreatie en watersport. Het Boheemse Paradijs is de mooie naam voor een natuurgebied met grillige zandsteenrotsen.

Informatie Tsjechie

Hoofdstad: Praag

Oppervlakte: 78.866 km2

Aantal inwoners: ca 10,6 miljoen

Taal: Tsjechisch

Religie: Rooms-Katholiek (27%)

Staatsvorm: Republiek

Munteenheid: Koruna (Tsjechische Kroon)

Bezienswaardigheden Tsjechië

Tijdens een vakantie Tsjechie is er zeer veel te zien, hieronder worden de belangrijkste bezienswaardigheden besproken:

# Praag
De hoofdstad van de Tsjechische Republiek werd rond 400 v.Chr. bezet door de Kelten. Sindsdien hebben Germanen, Luxemburgers, Habsburgers, Hussieten, joden en communisten hun steentje bijgedragen aan de culturele smeltkroes waaraan de stad zijn enorme verscheidenheid aan paleizen, musea en kerken dankt. In Hradcany staat het Praagse burchtcomplex, met daaronder de 13de eeuwse Kleine Zijde (Mala Strana). Op de andere oever van de rivier ligt ook de relatief moderne Nieuwe Stad (Nove Mesto) die in 1348 gesticht werd door keizer Karel IV, die ook het Wenceslasplein (Vaclavske namesti) heeft aangelegd, de centrale plek van de eeuwige veranderende stad.

Oude Stadsplein
Een bezoek aan Praag zonder op dit plein geweest te zijn is niet alleen onmogelijk, het zou ook een ramp zijn. Op dit plein staat het standbeeld van Jan Hus. Hij was priester en professor en ook verbonden als biechtvader aan het Koninklijk Hof. Omdat hij het aandurfde het katholiek gezag aan te vallen voor hun geldzucht werd hij ter dood veroordeeld. Hij stierf in 1415 op de brandstapel maar heeft een belangrijke beweging op gang gebracht met onlusten tot gevolg. Hij is nu een Praagse held.

Op ditzelfde plein staat ook het oude raadhuis. Op zich is die toren niet zo bijzonder ware het niet van het astronomische uurwerk. Op het heel uur kan je een defilé zien van apostelen (alleen overdag). Aan de andere kant van het plein staat de Tynkerk (Tynsky chram). Deze typische Boheemse kerk was afgewerkt begin de 16de eeuw maar werd volledig verwoest door een brand in 1679. Het somber en sober interieur mist de warme kleuren van andere barokke kerken in Praag.

Het Oude Stadsplein is het duurste van de stad. Hier hebben zowat alle belangrijke figuren gewoond in de prachtige huizen rond het plein. Nu zijn er winkels of dure restaurants in gevestigd.

Wenceslasplein
Wenceslas is een van de belangrijkste figuren van Praag. Hij leefde in de 10de eeuw en liet zijn functie van vorst voor wat het was om zich volledig ten dienste te stellen van zijn geloof. Hij werd vermoord door zijn broer. Later werd hij heilig verklaard en vereerd in heel Tsjechië.

Dit plein is steeds de verzamelplaats geweest voor feesten, herdenkingen maar ook betogingen. Zo stond dit plein barstensvol protestanten tijdens de Fluwelen Revolutie eind 1989. In 1969, na het mislukken van de Praagse Lente, stak de student Jan Palach zichzelf in brand als protest. Nu liggen er nog altijd bloemen op deze plaats.

Het Wenceslasplein is nu nog steeds het meest levendige plein, zowel overdag als 's nachts. De winkelstraten komen op het plein uit, er zijn restaurants en uitgaansmogelijkheden. Naast de standbeelden zal het majestueuze gebouw van het Nationaal Museum je zeker niet ontgaan. Tussen het plein en het museum ligt een grote ringweg. Je vindt er een natuurhistorische afdeling naast een belangrijke collectie munten, archeologische vondsten en kunstwerken in verband met de Tsjechische (Boheemse) geschiedenis.

Joodse wijk
Praag heeft altijd een belangrijke Joodse gemeenschap gehad. Tijdens de naziperiode hebben ook zij ernstig te lijden gehad. Om je een goed beeld te schetsen over hun aanwezigheid in Praag bezoek je best eerst het Joods museum (Zidovske museum). Alle bezienswaardigheden zijn gelegen in de Joodse wijk Josefov, ten noorden van het Oude Stadsplein (Staromestske namesti).

Praagse burcht
De Praagse burcht is een complex van paleizen en kerken waar de koningen hun residentie hadden. Elk van die Boheemse vorsten heeft wel een wijziging laten aanbrengen zodat het een allegaartje is van bouwstijlen. Nu nog heeft de president hier zijn verblijfplaats. Geen nood het complex is zo groot dat er nog veel overblijft om te bezoeken.

We raden aan om een gidsje te kopen bij de ingang, zoniet is het moeilijk zich te oriënteren. De aflossing van de wacht gaat om 12 uur gepaard met veel ceremonie en muziek. We geven je een paar gebouwen die je zeker niet mag missen.

Bezoek ook zeker even "Het Gouden Straatje": een pittoresk straatje met karaktervolle huisjes. In het nummer 22 heeft de beroemde Praagse schrijver Franz Kafka gewoond.

Karelsbrug
Deze brug werd gebouwd in opdracht van de koning Karel IV (14de eeuw). Hij heeft Praag op de kaart geplaatst en heeft de stad architecturaal sterk gewijzigd. Deze brug over de Moldau was en is nog steeds een belangrijke verbinding tussen de stad en de regeringszetel (Praagse burcht). Nu is deze brug autovrij en het toeristisch hart van de stad. Door zijn 42 heiligenbeelden is het zeer herkenbaar.

# Moravië
Moravië ligt in het noordoosten van Tsjechië. In een aantrekkelijk heuvel- en middelgebergtelandschap met veel bossen, rivieren en weiden, liggen een aantal schitterende kastelen en burchten, mooie historische steden, authentieke, vriendelijke dorpjes en een groot aantal toeristische trekpleisters. Hoewel dit gebied minder bekend is bij toeristen dan Bohemen, is het een bezoek meer dan waard.

Moravië is de kleinere van de twee landstreken die samen Tsjechië vormen. Het fraaiste natuurschoon i te vinden in de Beskyden en de Moravische Karst. Er zijn maar weinig grote steden in Moravië. De belangrijkste is Brno, een stad met veel industrie en een overwegend 19e-eeuws centrum.

Van veel vroegere datum zijn de bezienswaardigheden van Olomouc. Daar treft je vooral veel architectuur uit de Renaissance en de barok aan. Andere bezienswaardige plaatsen zijn Telc en Kromeriz. In Moravië staat ook één van de allermooiste kastelen van het land: het 18e-eeuwse Vranov.

Het Beskyden-gebergte ligt langs de noordoost grens en loopt door in Slowakije. De gemiddelde hoogte is 800-900 meter, de hoogste toppen zijn 1100 - 1324 m. Tussen de bergtoppen liggen talrijke forelrijke riviertjes en er zijn uitgestrekte bossen en bergweiden.
In het zuidelijk deel van het Beskyden Gebergte zijn nog veel herinneringen aan de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Zij kwamen uit de Roemeense landstreek Walachije en bouwden hun houten huizen in een eigenaardige, exotische stijl.

Moravië is het land van zon en wijn, zoals de bewoners zelf zeggen. De temperatuur is hier 's zomers wat hoger dan elders in Tsjechië en de wijnen uit Zuid-Oost Moravië zijn zeer goed.

Vakantie Tsjechië: Moravië

# Het Boheemse Paradijs
Het Boheemse Paradijs wordt beschouwd als een uniek landschap met een buitengewoon esthetische waarde. Deze waarde wordt gevormd door een harmonische eenheid van interessante rotssteden, uitgewerkte vulkanen en verdere natuur merkwaardigheden, waarin de mens op een geweldloze manier meertjes heeft aangelegd, burchten en kastelen opgebouwd en schilderachtige dorpjes en steden opgericht. Dit alles vormt een al zeer lange tijd bezocht uitzonderlijk toeristisch gebied. De hoofdstad Praag ligt hier immers niet zo ver vandaan. Een voordeel van deze streek is het feit dat zich hier geen monstrueus recreatiecentrum bevindt waar duizenden bezoekers naar toe komen en daardoor het natuurlijke milieu overbelasten. Hier is een prachtige plaats voor liefhebbers van de romantiek, voor wandeltochten en een absoluut paradijs voor bergbeklimmers.

Het terrein van het Boheemse Paradijs is matig golvend en steekt terrasvormig boven het omgevende terrein uit. Meer dan de helft van de oppervlakte van dit gebied wordt met dennenbossen bedekt. In de wat lager liggende streken komen wij boomgaarden, alsmede bekenoevers omzoomd door elzenbomen, wilgen of essen tegen. Interessant is ook de specifieke plantenwereld van de meertjes, moerassen en venen.

De eigenlijke betovering van het Boheemse Paradijs berust echter bij de rotssteden en de bergen van vulkanische oorsprong. Tot de kenmerkende elementen van de rotssteden behoren grotten, rotstorens, rotspoorten en rotsvensters, die in combinatie met de burchten en ruïnes, alsmede met de kastelen, de romantiek van de gehele streek versterken.

Vakantie Tsjechie: Bohemen

Eten en drinken
Een verfijnde keuken zul je niet aantreffen, wel stevige kost zonder liflafjes. Op de menukaart staan veel vleesgerechten, vooral varkens- en rundvlees zijn populair. Er zijn veel overeenkomsten met de Zuid-Duitse en Oostenrijkse keuken. Zuurkool met worst of spek is zelfs in de zomer te krijgen.

Kaart van Tsjechië

Boek hier voordelig een hotel of hostel in Tsjechië

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!