Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Suriname?

Suriname

Een rondreis Suriname is een reis langs koloniale tijden. Suriname is een land met een enorme culturele diversiteit en één van de weinige bestemmingen in de wereld waar het tropisch regenwoud nog volledig ongerept is. Maak kennis met de twee authentieke culturen van het Surinaamse binnenland. Dat van de oorspronkelijke bewoners, de Indianen, en van de Marrons, afstammelingen van weggelopen slaven die het dichte regenwoud van Suriname in vluchtten.

De hoofdstad Paramaribo weerspiegelt een exotische miniatuurwereld, bestaande uit verschillende bevolkingsgroepen en culturen. De gezellige drukte van de stad wordt beschaduwd door de vele bomen langs de wandelpaden. Paramaribo kent een unieke verscheidenheid in architectuur, culturen en godsdiensten en is een van de weinige plaatsen ter wereld waar men moskeeën, hindoe tempels, synagogen en christelijke kerken vreedzaam naast elkaar kan aantreffen.

Informatie Suriname

Hoofdstad: Paramaribo

Religie: Christendom (41%), Hindoeisme (40%), Islam (13%)

Staatsvorm: Republiek

Taal: o.a. Nederlands

Munteenheid: Surinaamse dollar (SRD)

Tijdsverschil: - 4 tot 5 uur

Beste reistijd Suriname: maart, april en september, oktober (weersverwachting Suriname)

Meer reisinformatie Suriname

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden en excursies in Suriname?

Tijdens uw rondreis Suriname kunt u de volgende bezienswaardigheden gaan bezichtigen en excursies ondernemen:

1. Stadstour Paramaribo

Een tour door de historische hoofdstad, die in 2002 op de Wereld erfgoedlijst van UNESCO is geplaatst. Maak kennis met de architectuur en levendige historie van Paramaribo. Het historisch centrum en verschillende gebedshuizen schetsen samen een kleurrijk aquarel van de diversiteit van de bevolking.

2. Brownsberg Natuurpark

Het Brownsberg Natuurpark is een gebied van 6000 ha, op een afstand van ongeveer 130 km ten zuiden van Paramaribo. Hier begint het uitgestrekte Amazonegebied en vind je nog ongerept oerwoud. De berg is een restant van een halfmaanvormig bauxietplateau en steekt met zijn 500 meter hoogte boven het omliggende oerwoud uit. Hierdoor zijn er prachtige uitzichten over het Brokopondo-stuwmeer en de uitgestrekte groene jungle. De berg wordt doorsneden door stroompjes met watervallen, waar wandelpaden naar toe leiden.

3. Krekentocht Commetewaekreek (boottocht)

Beleef een historische tour door het district Commewijne en bezoek de oude koffie- en suiker plantages. De gids brengt de geschiedenis van het gebied tot leven door belangrijke en interessante plekjes aan te wijzen. Je stapt vervolgens de boot in om de donkere wateren van de Commetewane kreek te verkennen om vervolgens bij de Commewijne rivier te komen.

4. Palumeu Jungle Lodge

Na een vlucht van ongeveer een uur vanuit Paramaribo arriveer je te Palumeu. Je ontdekt het ongerepte Amazone regenwoud in het gebied van de Trio, -en Wajana indianen en verblijft in de jungle lodge, Palumeu aan de Tapanahony rivier. Een stevige wandeling naar de top van Potihill, een bezoek aan de Mabuka stroomversnelling en informatie over flora, fauna en cultuur van het gebied zijn gezamenlijk een waarborg voor een leerzaam en recreatief verblijf in een van de meest ongerepte gebieden op aarde.

5. Kasikasima Jungle Expeditie

De expeditietocht, ideaal voor de natuurliefhebber die graag een uitdaging aangaat! Je vertrekt vanuit jungle Lodge Palumeu over de rivier, die tal van spectaculaire stroomversnellingen rijk is, naar het mysterieuze Kasikasima gebergte. De intensieve beklimming wordt rijkelijk beloond met een adembenemend uitzicht over ongerept Amazonewoud. Vanuit het prachtig gelegen basiskamp kun je volop de overweldigende flora en fauna van het gebied ervaren. Een must en absolute topper voor de avonturier!

6. Awarradam Jungle Lodge

Op een idyllisch eilandje in de Gran Rio rivier, verborgen in het Amazone regenwoud, aan de voet van de Awarradam stroomversnelling vind je de Awarradam Jungle Logde. Dit oord ligt op een half uur varen van de laatste dorpjes van de Saramaccaners, afstammelingen van weg gelopen slaven. Een bezoek aan de traditionele dorpen, mooie vaartochten, de imposante Grandam stroomversnelling en een boswandeling met informatie over geneeskrachtige planten maken je verblijf onvergetelijk!

7. Commewijne River Cruise

Het district Commewijne ligt aan de Commewijnerivier, precies tegenover de hoofdstad Paramaribo. Deze tour voert je langs voormalige koloniale plantages waarvan de meeste verlaten en niet meer actief zijn. Een bezoek aan het openlucht museum te Nieuw Amsterdam en Mariënburg, eens de oudste suikerplantage in Suriname, zullen je terugbrengen in de tijd. De landbouwprojecten in Alkmaar, Katwijk en de omgeving geven je een idee van de wijze waarop de plantage industrie zich ontwikkelde. De Commewijne rivier speelt een belangrijke rol voor de vele vissers in het gebied die hiermee hun brood verdienen.

8. Culinaire tour

Ontdek de geheimen van de Surinaamse keuken! Onder begeleiding van een Surinaamse kok ga je naar de markt om de benodigde inkopen te doen. Verse ingrediënten, die later gebruikt zullen worden tijdens het bereiden van een traditioneel gerecht en een typisch Surinaams dessert, zijn in overvloed aanwezig. Je keuken zal een ruim en complete werkruimte zijn, met een uitzicht over de Surinaamse Rivier. Na de bereiding kun je rustig genieten van het gerecht en het uitzicht. De recepten van de door jou bereidde gerecht krijg je na afloop mee.

9. Nickerie

Je vertrekt vanuit Paramaribo over de interessante Oost-West verbinding naar Nieuw Nickerie, en je brengt een bezoek aan een locale rijst pellerij, de markt en de Zeedijk. Na een nacht in hotel Residence Inn Nickerie bezoek je per boot de Bigi Pan, een beschermd natuurgebied waar een rijkdom aan kustvogels te observeren is, waaronder de prachtig gekleurde rode ibis.

10. Isadou eiland

Een tropisch eiland in de Boven Suriname rivier is de vakantieplek bij uitstek om kennis te maken met het Surinaamse regenwoud en de cultuur van de Saramaccaners, de bewoners van dit gebied. Vaartochten, een bezoek aan verschillende dorpen, verkoelende stroomversnellingen en een zang- en dansoptreden zijn de hoogtepunten tijdens je verblijf.

11. Galibi

Aan de monding van de Marowijnerivier, aan een prachtig zandstrand, leven ongeveer 750 indianen van de stam der Kalinja's (Caraïben). Hun bestaan is hoofdzakelijk visserij. In het seizoen (feb-aug) komen de verschillende wereldwijd beschermde zeeschildpadden aan land, om hun nesten te graven en eieren te leggen. Een bijzonder natuurverschijnsel om nooit meer te vergeten. Buiten het legseizoen maak je kennis met traditionele zang en dans van de locale bevolking.

12. Commewijne fietstour

Een oerhollandse manier om via natuurlijke paden en wegen langs allerlei bezienswaardigheden te rijden. Je hebt in Commewijne, het oude plantagedistrict, de voormalige plantagewoningen, kanalen en sluizen die een pittoresk geheel vormen.

13. Commewijne Plantage tour

Een tocht langs voormalige koloniale plantages, sommigen nog steeds actief, geven inzicht in het voormalig landbouw leven van Suriname. Thans leeft de bevolking van het district Commewijne voornamelijk van de visvangst en tuinbouw.

14. Danpaati

Dit eiland met comfortabele en in traditionele stijl gebouwde hutten is je uitvalsbasis voor tochtjes over de rivier naar bruisende stroomversnellingen en prachtig jungle wandelingen. Ook kun je verschillende Sramaccaanse dorpen in de directe omgeving bezoeken voor een kennismaking met de lokale cultuur.

15. Jodensavanne/Blakawatra

Een stap terug in de boeiende historie van Suriname. De overblijfselen van de oudste synagoge van het Westelijk halfrond zijn nog zichtbaar, prachtig gelegen aan de Suriname rivier, alsmede enkele oude begraafplaatsen. Deze tour wordt afgesloten met een verkwikkend bad in de natuurbadplaats Blakawatra.

16. Marowijne

Het Marowijne gebied, de grens met Frans Guyana, is het leefgebied van de Aucaners en Paramaccaners, twee van de Marronstammen in Suriname. Je zult versteld staan hoeveel er behouden is gebleven van de oorspronkelijk West- Afrikaanse cultuur. Verscheidene dorpen worden aangedaan, een verkoeling in een van de stroomversnellingen zal ook hier niet ontbreken. Het is ook mogelijk om een avontuurlijke trektocht op de Marowijne rivier te doen.

17. Natuurreservaat Raleighvallen

Gelegen in het Centraal Suriname Natuur reservaat zijn de lodges te Fungu-eiland een unieke plek voor de natuurliefhebber die helemaal één wil zijn met de natuur. Het reservaat biedt een grote verscheidenheid aan flora en fauna (zoals de feloranje Rotshaantjes) en is bij vogelaars over de hele wereld bekend. Na een inspannende en leerzame wandeling zijn de Moedervallen een welkome verkoeling. Een avontuurlijke beklimming naar de top van de Voltzberg is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze trip.

18. Brokopondomeer

Het Brokopondomeer, ook wel bekend als het prof. dr. ir. Van Blommesteinmeer, is ontstaan in 1965, toen een stuk oerwoud met een omvang van ruim 1500 vierkante kilometer onder water liep. Operatie 'Gwamba' redde duizenden bosdieren van de verdrinkingsdood. Onder het wateroppervlak staan vele duizenden 'verdronken' bomen. Ook steken de kale toppen van deze woudreuzen nog kaarsrecht uit boven het water.

Rondom het meer vind je dorpjes van de Saramakaner-bosnegers. De Saramakaners ontvluchtten ooit met gevaar voor eigen leven de wrede slavernij op de plantages. Weglopen was tamelijk eenvoudig, omdat de plantages waren omringd door het woud. De straffen die op het weglopen stonden waren zwaar en wreed. De Bosnegers verborgen zich diep in het binnenland, achter de stroomversnellingen. Hier stichtten zij dorpen waar zij hun oorspronkelijke Afrikaanse cultuur grotendeels behielden. Tijdens een bezoek aan een bosnegerdorp heb je kans om ook een traditionele koloku wasi (een gelukswassing) mee te maken.

Boek hier voordelig je hotel of hostel in Suriname

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!