5 belangrijke tips voor het lopen van de Inca trail

Inca trail Peru 

De Inca trail in Peru is met recht de beroemste wandeltocht van Zuid-Amerika. Omringd door de toppen van boven de 6.000 meter gaat de Inca trail dwars door het Andesgebergte. Over eeuwenoude door de Inca's aangelegde paden loop je op hoogten van rond de 4.000 meter naar de Machu Picchu de best bewaarde gebleven Inca-stad. De Inca trail is een must voor iedere wandelliefhebber die Peru aandoet. Er worden meerdere varianten aangeboden. Voor de echte diehards heb je een 10-daagse versie, maar er zijn ook 1 en 2 daagse trails. In het laatste geval begin je dan op een ander punt halverwege de oorspronkelijke trail. De meeste wandelaars lopen echter de 3- of 4-daagse Inca trail. Hieronder vind je een korte beschrijving van de tocht en de  5 belangrijke tips voor het lopen van de Inca Trail.

Routekaart Inca trail Peru

De Inca trail moet je ten minste één keer gelopen hebben!

De Inca trail heeft een lengte van 42 km (3 en 4 daagse variant). Dat lijkt niet veel, maar door de soms zeer zware berghellingen is het toch redelijk zwaar. Deze trail kun je in 3 dagen doen maar als je de tijd hebt kun je beter de 4-daagse trail lopen.

Vanaf de Plaza de Armas in Cusco vertrekken 's ochtends heel vroeg kleine bussen naar het startpunt van de Inca trail "km 82", dit ligt bij Huayllabamba (op 3000 m hoogte). De busrit duurt ongeveer 2 uur en gaat over smalle onverharde wegen langs de rivier Rio Urubamba. Hier stopt de weg en moet je te voet verder.

Je kunt er overigens voor kiezen om niet zelf alles te sjouwen. Neem wel voor je zelf voor een paar dagen water mee. Als je in een groep gaat kun je een deel van je bagage meegeven aan de dragers die er ook voor zorgen dat de tenten en het eten mee naar boven komen. Deze mannen vliegen je, alsof het niets voorstelt, vaak voorbij met enorme verpakkingen op hun rug. De tweede dag van de trail is het zwaarst. Vrijwel direct na de start van de tweede dag moet de Warmiwanusca pass van 4200 meter bedongen worden. Een klim van zo'n 4 tot 5 uur. Het is erg stijl. Het eerste deel gaat door het bos. Als je denkt dat je er bijna bent, loop je weer tegen een bergwand aan en begint de pass pas echt. Vanaf hier kun je het hele pad langs de bergwand zien lopen. Het is een slopend stuk met veel traptreden en een steeds ijler wordende lucht. Het is echt stap voor stap naar boven. Maar eenmaal boven aangekomen voelt het als een overwinning.

De rest van de dag is dan goed te doen. De derde dag is minder zwaar (minder steil en passen die bedongen moeten worden) maar wel lang en heeft prachtige uitzichten. Aan het einde van de derde dag kom je in een groot kamp terecht waar iedereen (ook de 2 daagse trail gangers) zich verzamelt.

De vierde dag vertrek je vroeg in de morgen. Het is nog donker (zaklamp mee!). Voor zonsopgang moet je bij de zonnetempel (Puerta del sol of Inti Punctu) van de Machu Picchu zijn. Hier heb je met een beetje geluk een prachtig uitzicht op de Machu Picchu. Vaak zit het weer echter niet mee en kun je maar beter doorlopen naar het begin van de Machu Picchu.

Langzaam zie je dan de nevel optrekken en komt de Machu Picchu te voorschijn. Een magnifiek uitzicht!. Zorg er voor dat je daarna zo snel mogelijk de 'stad' zelf gaat bekijken. Tot een uur of tien is het nog redelijk rustig. Daarna komen de hordes toeristen, die met de trein of bus zijn gekomen, naar boven. 's Middags kun je voordat de trein weer richting Cusco vertrekt heerlijk rondslenteren in Aquas Calientes.

# Video Inca trail Peru 

5 belangrijke tips voor het lopen van de Inca Trail in Peru

Als je de Inca trail gaat lopen dan zijn de volgende 5 tips zeer belangrijk:

1. Bereid je heel goed voor. Ga niet ongetraind en onvoorbereid aan deze wandeltocht beginnen, ook om hoogteziekte te voorkomen. Het hoogste punt van de inca trail bevindt zich op ca. 4200 m hoogte. Zonder conditie ga je het dan ook zeker ontzettend zwaar krijgen. Met name de tweede dag is erg zwaar met een klim van 4 a 5 uur naar het hoogste punt van de trail. Het beste is dan ook om deze tocht pas aan te vangen als u al een tijdje op grotere hoogte een aantal wandeltochten in Peru of omliggende landen heeft gedaan.

2. Gezien de beperkte beschikbaarheid, er mogen maximaal 500 mensen per dag de Inca trail in Peru lopen, is het verstandig om deze trail ver van te voren te regelen. Tegenwoordig moet je al 4 tot 6 maanden vooruit plannen. Door de enorme populariteit van deze tocht is de kans anders groot dat je niet meer mee kunt. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook alternatieve routes beschikbaar. Meer informatie over de Inca trail en andere opties vind je hier.

3. Neem zo weinig mogelijk balast mee tijdens de inca trail, maar zorg in ieder geval voor voldoende drinkwater voor onderweg. Door de grote hoogte waarop je je begeeft moet je veel water drinken. Minimaal 2 liter per dag. Houdt er rekening mee dat je 's avonds ook warme kleding bij je hebt. Het is 's avonds en 's nachts vaak erg koud. Meestal wordt er bij georganiseerde wandeltochten gezorgd voor dragers die een deel van je bepakking mee kunnen sjouwen tijdens de trail. 

4. Zorg voor goede kleding onderweg. Ten eerste heb je goede wandelschoenen/bergschoenen en sokken nodig die geschikt zijn om in ruige omstandigheden te kunnen lopen en waarmee je onderweg geen blaren krijgt. Daarnaast heb je zowel luchtige kleding nodig voor overdag als het tijdens het wandelen best wel warm kan worden en je behoorlijk kunt zweten. En voor 's avonds en 's nachts heb je warme kleding nodig. In de bergen kan het dan behoorlijk afkoelen. Tot slot kan het tijdens de tocht natuurlijk ook altijd gaan regenen dus goede (lichte) regenkleding is geen overbodige luxe. 

5. Neem een zaklamp mee. Het is 's avonds en 's nachts pikkedonker in de bergen en de vierde dag moet je ook al heel vroeg op om naar de Machu Picchu te lopen. Het eerste deel loop je dan in het donker. Maar ook onderweg als je 's avonds je tent uit moet voor het 'toilet' is een zaklamp erg handig.