Wijs op reis naar Peru

Reisadvies Peru

Hier vindt u belangrijk reisadvies en tips voor reizen naar Peru. Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen, wat is hoogteziekte en is er een visum nodig voor Peru, hoe veilig is het? Kortom ga wijs op reis naar Peru.

Heb ik ook een visum nodig als ik naar Peru ga?
Je hebt voor de reis naar Peru geen visum nodig, wel moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort zelf mee te nemen en achter te laten voor familie of bekenden.

Let op: Indien je via de Verenigde Staten naar Peru vliegt, dus als je tijdens je vliegreis een tussenstop in de USA maakt, moet je dit vooraf aanvragen via het zgn. Visa Waiver Program, dit moet je doen via www.cbp.gov/esta. Voor alle duidelijkheid dit geldt dus ook als je alleen maar landt en weer doorvliegt vanuit Amerika.

Welke inentingen worden er aanbevolen voor Peru?
Vaccinaties worden wel dringend aangeraden maar niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Voor Peru worden de volgende inentingen aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus
* Geelzucht

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten

Wat is hoogteziekte?
Vanwege de grote hoogten in Peru, kun je last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte in de lucht kun je hoofdpijn, een misselijk gevoel, duizelingen of last van kortademigheid krijgen. Aan deze hoogte zul je even moeten wennen en fysieke inspanning vermijden. Het advies is ook om de eerste dagen veel water (en coca-thee) te drinken. Het lichaam moet namelijk meer rode bloedlichaampjes aanmaken om zo meer zuurstof te kunnen transporteren. Reizigers met hart- en/of longaandoeningen worden aangeraden voor boeking hun reisplannen met de huisarts te bespreken. In Nederland zijn, op recept, preventieve middelen te koop tegen hoogteziekte zoals daimox.

Malaria komt voor in het Amazonegebied en in het noordelijk kustgebied grenzend aan Ecuador beneden de 2000 meter. In deze gebieden wordt aangeraden malaria tabletten te slikken.

Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in Lima. Indien je last krijgt van hoogteziekte kun je het beste rust nemen. De lokale bevolking neemt in zo`n geval Coca -thee of kauwt op Coca bladeren.

Kan ik ook met euro's betalen in Peru?
Het geldige betaalmiddel in Peru is de Sol (1Sol= 100 céntimos). Voor € 1 krijg je ongeveer 3,6 Peruaanse Nuevo Sol. Klik hier voor de actuele koers. Dollars zijn echter overal geaccepteerd. In de steden en bij aankomst op het vliegveld is het zeer goed mogelijk om geld te wisselen. Indien je op een trektocht gaat is het aan te raden om wisselgeld mee te nemen, aangezien in de afgelegen dorpen tijdens een trekking vaak weinig wisselgeld voorhanden is. Credit Cards zijn geaccepteerd in de grotere hotels en chique restaurants. Banken zijn meestal alleen `s ochtends geopend van maandag t/m vrijdag.

Welke taal spreken ze in Peru?
De officiële voertaal is Spaans. De inheemse bevolking spreekt vaak Quechua. In afgelegen gebieden kan het voorkomen dat de bevolking geen Spaans spreekt. Het Engels wordt echter in de drukbezochte gebieden vrijwel overal gesproken. Het is echter aan te raden om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken.

Hoe lang doet de post er over in Peru?
Post naar en van Peru is vrij snel, gemiddeld duurt het 10 dagen voordat post in Nederland arriveert. Postzegels en kaarten zijn vrijwel in alle boekwinkels verkrijgbaar.

Wat is het tijdsverschil van Peru met Nederland?
In Peru is het tijdens de wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd 7 uur vroeger. Meer informatie ....

Luchthavenbelasting Peru
De luchthavenbelasting bedraagt, bij vertrek uit Lima, ca 31 US $ voor internationale vluchten. In principe moet de luchthavenbelasting al bij de ticketprijs zijn inbegrepen. Controleer dit dus wel voor dat je boekt. Voor nationale vluchten betaal je een luchthavenbelasting in Peru van ca 4-5 US $.

Is het veilig in Peru?
Zoals in ieder vreemd land dien je ook in Peru goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je dagrugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie. Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen. In de grote steden wordt aangeraden `s nachts niet op straat te lopen, maar een taxi te nemen. Kijk voor de actuele situatie op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Festivals en Feestdagen
Het merendeel van de feesten in Peru stamt af van de katholieke religie. Tijdens feestdagen zijn veel banken en organisaties gesloten. Indien een feestdag in het weekend valt zijn deze instanties vaak de volgende maandag gesloten. Op veel feestdagen worden er in iedere stad kleurrijke processies gehouden en in het een gezellige drukte op het plein (Plaza des Armes) in het midden van de stad.

De belangrijkste festivals zijn onder andere:

 • 1 Januari Ano Nuevo (Nieuwjaar)
 • 2 Februari La Virgen de la Candelaria, een kleurrijk festival met name in Puno en omgeving Februari-Maart Carnaval, dit feest wordt vaak gevierd met watergevechten
 • Maart-April Semana Santa, Heilige week, dit is de week voor Pasen, Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Cusco is een goede plaats om de Paasprocessie te bekijken.
 • 1 Mei Dag van de Arbeid
 • Juni Corpus Christi, de 9de donderdag na Pasen met een spectaculaire processie in Cusco
 • 24 Juni Inti Raymi, het belangrijkste Inca festival, met name in Cusco een spektakel met straatdansen en parades.
 • 29 Juni San Pedro y San Pablo
 • 28-29 Juli Fiestas Patrias, onafhankelijkheidsdag van Peru, het belangrijkste feest in heel Peru
 • 30 Augustus Santa Rosa de Lima, grote processies in Lima
 • 8 Oktober Battle of Angamos
 • 18 Oktober El Senor de los Milagros, religieuze processies in Lima, mensen dragen paarse kleding.
 • 1 November Todos Santos, Allerheiligen
 • 2 November Dia de los Muertos, Allerzielen
 • 5 November Puno Dag, spectaculaire kostuums en straatdansen in Puno
 • 8 December Fiesta de la Purisima Concepcion
 • 25 December Navidad, Kerstmis


Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Boeken over Peru:
Naar de navel van de wereld
Overleefd, Yossi Ghinsberg, Bzztôh 1995
De generaal en zijn labyrinth, Gabriel Garcia Marquez
Voetsporen in de Andes, D. Murphy
Ancient Civilisations of Peru, J. Alden, 1975
The conquest of the Incas, J. Hemmings, Penguin 1970
Inca-kola, Matthew Parris

Reisgidsen Peru:
Peru, A Travel Survival Kit, Lonely planet
Bolivia en Peru, Dominicus serie
Peru Insight Guide, Apa Publications
Nelles Guide Peru, Spectrum

Meer tips voor reizen naar Peru
Peru online.nl
Lonely Planet - Peru
Startpagina peru
Explore Peru
Rondreis Peru

Video: 12 belangrijke tips voor reizen naar Peru!

Geografie Peru

Peru is in oppervlakte het derde land van Zuid-Amerika. In het noorden grenst Peru aan Ecuador en Colombia, in het oosten aan Brazilië en Bolivia, in het zuiden aan Chili en de hele westkust grenst aan de Pacifische Oceaan. Geografisch kunnen we Peru in drie regio's verdelen: een smalle strook van ongeveer 100 kilometer breed woestijngebied langs de kust, in het oosten het Andesgebergte, na de Himalaya, de tweede grootste bergketen ter wereld, gelegen tussen de 3000 en 4000 meter hoogte en het Amazonegebied met zijn regenwouden.