o.a. informatie over inentingen, visum, klimaat en weersverwachting

Reisinformatie Mongolië

Hier vindt u nuttige reisinformatie voor uw reis naar Mongolië. Bijvoorbeeld wat is het klimaat, wat wordt het weer in de komende dagen en heb ik een visum nodig voor Mongolie?

Taal
De Mongoolse taal - officiëel aangeduidt als Khalkha Mongools - is een Altaïsche taal en daarmee verwant aan onder andere het Turks.

Visum Mongolie
Als je naar Mongolië (China en Rusland) gaat, moet je paspoort bij terugkeer naar Nederland of België nog een half jaar geldig zijn.

Een visum voor Mongolië kost € 76,- en is 30 dagen geldig. Indien je het visum per post aanvraagt komt er nog € 9,95 bij voor administratie- en verzendkosten. Voor het visum heb je twee pasfoto's nodig. Het visum moet je vooraf aanvragen, die kun je doen bij het Consulaat van Mongolie. De procudure neemt normaal gesproken 5 dagen in beslag. Bij spoedaanvragen wordt een hogere vergoeding voor het visum gevraagd. Een double entry visum voor China regel je bij de visum-afdeling van de Chinese ambassade in Den Haag, A. Paulownastraat 26. Tel: 070-302 82 60, geopend op maandag t/m vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. Controleer altijd vooraf, of de ambassade wel geopend is.

Gezondheid
Aangeraden vaccinaties zijn: Hepatitis A (geelzucht) en DTP (difterie, tetanus en polio). Neem het vaccinatieboekje mee op reis! Deskundig advies kun je inwinnen bij de GG&GD in een grote stad of via de landelijke vaccinatielijn voor reizigers tel: 0900-9584. (€ 0,45 per minuut).

Tip: Ook al ben je in Europa niet gewend een pet, muts en zonnebril te dragen en zonnebrandcrème te gebruiken, raden we je aan dit wel mee te nemen voor een reis door Mongolie. Dit ter voorkoming van een zonnesteek, ernstige afkoeling door de koude wind en ernstige verbranding door de zon.

Eten en drinken
De Mongoolse keuken wordt wel omschreven als elementair. Sinds de Mongoolse maatschappij traditioneel uit rondtrekkende veehouders bestaat is er weinig akkerbouw en zodoende worden weinig groenten en andere gewassen gebruikt in de bereiding. Maar als je dan bedenkt wat een buitengewone diversiteit Mongolië heeft aan gerechten met melk- en vleesproducten, wordt het opeens toch interessant!

Een grote verscheidenheid vleessoorten wordt op alle denkbare wijzen bereidt. Er is een grote varieteit droge en natte yoghurts. Sommige is zo gedroogd, dat het tot een ijzerhard koekje is geworden, wat buiten heel voedzaam ook erg goed voor het gebid is.

Mongoliërs vertellen dat in vroeger tijden er in de zomer voornamelijk de melkprodukten nauwelijks of geen vlees in de zomer werd gegeten, maar dat is tegenwoordig wel anders: Vlees is heet hele jaar door de belangrijkste ingredient. Alhoewel nog steeds wel elk seizoen zijn favorite vleessoort kent. Paardenvlees, bijvoorbeeld, wordt nog steeds nauwelijks buiten de winter gegeten.

Meer reisinformatie Mongolie
Klik op de onderstaande links indien u meer informatie zoekt over reizen door Mongolie.
Bureau voor toerisme Mongolië
Mongolia Travelguide
Reisinformatie Mongolie

Weerbericht en klimaat Mongolie

Het klimaat in Mongolië kent vele pieken en dalen. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot vijftig graden onder nul in het koude noorden. In de zomer kan het in het zuiden wel veertig graden boven nul worden. Gemiddeld is het in de zomer in Mongolië ongeveer vijftien graden.

Het regenseizoen valt in juli en augustus. De beste maanden om te reizen zijn mei, juni en september, omdat het klimaat dan redelijk te verdragen is.

UlaanBaatar
De winter in UlaanBaatar is erg lang en erg koud. Van oktober tot april kan het wel dertig graden onder nul worden. Het voorjaar valt van mei tot juni, het stormt dan regelmatig erg hevig. Van juli tot september is het zomer. Het is dan aangenaam, maar niet erg warm is. De meeste regen valt in deze periode.

14 daagse weersverwachting Ulaanbaatar

Dag Datum Max Min Windrichting Windkracht
Wo 09-10-2019 3,6 °C -3,9 °C Gedeeltelijk bewolkt n 4
Do 10-10-2019 1,5 °C -4,2 °C Gedeeltelijk bewolkt n 3
Vr 11-10-2019 -1,1 °C -5,5 °C Gedeeltelijk bewolkt n 2
Za 12-10-2019 -3,3 °C -6,8 °C Plaatselijke zware sneeuw n 2
Zo 13-10-2019 -3,9 °C -8,4 °C Gedeeltelijk bewolkt n 3
Ma 14-10-2019 0,3 °C -8,1 °C Gedeeltelijk bewolkt n 2
Di 15-10-2019 5,6 °C -1,9 °C Gedeeltelijk bewolkt n 2
Wo 16-10-2019 4,8 °C -1,6 °C Gedeeltelijk bewolkt n 2
Do 17-10-2019 5,6 °C -0,8 °C Gedeeltelijk bewolkt n 2
Vr 18-10-2019 8,5 °C 0,9 °C Bewolkt n 2