Reisinformatie en reisadvies 

Wijs op reis naar Mexico

Hier vindt u belangrijke tips en reisinformatie voor Mexico. Bijvoorbeeld hoe veilig is Mexico, welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen, heb ik een visum nodig en hoe kan ik betalen in Mexico? Kortom ga wijs op reis naar Mexico.

Hoe veilig is het in Mexico?  
Het ministerie van buitenlandse zaken geeft als reisadvies voor Mexico dat bepaalde delen van het land veiligheidsrisico's met zich meebrengen. In de deelstaten Yucatan (waar o.a. Cancun en Playa del Carmen in liggen) en Chiapas (grenzend aan Yucatan) kan men over het algemeen veilig reizen. Ook Mexico-stad en omgeving zijn over het algemeen rustig, maar ook hier moet men wel waakzaam zijn vanwege drugsgerelateerde criminaliteit. In de deelstaat Guerrero (waar ook Acapulco onder valt) is het vaak onrustig vanwege drugsgeralteerde activiteiten. Het wordt afgeraden om hier naar toe te reizen, alleen echt noodzakelijke reizen zou je kunnen overwegen. Maar als je daar niet per se naar toe hoeft wordt het dus sterk afgeraden. Verder wordt de grens met Amerika afgeraden om naar toe te reizen tenzij het echt noodzakelijk is. Reis ook niet na zonsondergang over de weg, zeker niet in afgelegen gebieden. En zoals in ieder vreemd land dien je ook in Mexico goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je dagrugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie. Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen. Tot slot: de laatste jaren is de criminaliteit in Mexico Stad erg toegenomen, kijk hier dus extra goed uit. We raden je aan `s nachts niet op straat te lopen, maar een officiële taxi te nemen (sitio's, vanaf vaste standplaatsen). check altijd voor vertrek nog het laatste reisadvies, ook vanwege corona, op de site van het ministerie van buitenlandse zaken en houdt ter plekke goed het nieuws in de gaten door middel van lokale kranten, tv en internet.

Heb je een visum nodig voor je reis naar Mexico?
Je hebt voor een verblijf korter dan 90 dagen naar Mexico geen visum nodig, wel moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Bij aankomst in Mexico krijg je een toeristenkaart waarop persoonlijke gegevens en verblijfsduur moeten worden ingevuld. Dit formulier is belangrijk, je moet het weer inleveren bij het verlaten van Mexico. Als je Mexico een keer uit reist en weer opnieuw inkomt (bijvoorbeeld bij een bezoek aan Guatemala) kan je het beste een 'multiple entry' toeristenkaart vragen. Je mag in Mexico geen fruit en bloemen invoeren. Op de meeste vliegvelden moet je bij aankomst bij de douane op een knop drukken. Als het licht groen is, mag je doorlopen. Als het licht op rood springt, wordt je bagage doorzocht. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en ticket mee te nemen. Ook extra pasfoto's zijn altijd handig.

Welke inentingen worden aanbevolen voor een vakantie Mexico?
Vaccinaties worden wel dringend aangeraden, maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Voor Mexico worden de volgende inentingen aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus
* Geelzucht

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Mexico.

Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in Mexico Stad.

Kan ik met euro's betalen in Mexico?
Het geldige betaalmiddel in Mexico is de Peso (1 Peso= 100 centavos). Voor 1 euro krijg je ongeveer 18 Pesos (dec 2015). Klik hier voor de actuele koers. Het verdient aanbeveling om travellercheques in Amerikaanse Dollars mee te nemen. Daarnaast is het echter in alle grotere steden en toeristische badplaatsen in Mexico ook prima mogelijk om te pinnen. Op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo's (Cirrus of Maestro) In de steden en bij aankomst op het vliegveld is het zeer goed mogelijk om geld te wisselen en/of te pinnen. Indien je op een trektocht gaat is het aan te raden om wisselgeld mee te nemen, aangezien in de afgelegen dorpen tijdens een trekking vaak weinig wisselgeld voorhanden is. Credit Cards zijn geaccepteerd in de grotere hotels en chique restaurants. Als je een auto wilt huren, is een creditcard verplicht.

Welke taal spreken ze in Mexico?
De officiële voertaal is Spaans. De inheemse bevolking spreekt vaak nog Indiaanse talen, zoals het Maya, Mixteeks en Zapotheeks. In afgelegen gebieden kan het voorkomen dat de bevolking geen Spaans spreekt. Het Engels wordt echter in de drukbezochte gebieden vrijwel overal gesproken. Het is echter aan te raden om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken.

Hoelang doet de post er over in Mexico?
Post Post naar en van Mexico is vrij snel, gemiddeld duurt het zo'n 10 dagen voordat post in Nederland arriveert. Postzegels en kaarten zijn vrijwel in alle boekwinkels en postkantoren verkrijgbaar.

Wat is het tijdsverschil met Nederland?
In o.a. Cancun en Mexico City is het tijdens de zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland, in de wintertijd varieert dat van 6 uur in Cancun tot 7 uur in Mexico City. In het noorden is het 8 uur vroeger en in Baja California is het 9 uur vroeger. Meer informatie .....

Heb ik een verloopstekker nodig in Mexico?
Mexico kent een netspanning van 110 volt. Sommige electrische apparaten kun je wel gebruiken, maar ze werken dan minder goed. De stekkers zijn echter anders, je hebt dus altijd een verloopstekker nodig.

Wat kost het "leven" in Mexico?
Mexico is in veel opzichten goedkoper dan Nederland. Een taxi is veel goedkoper dan in Nederland, vanaf een paar euro kun je al een flink stuk rijden. Het is wel slim om van te voren een prijs af te spreken of te checken of de meter aanstaat. Ook de lokale stadsbussen zijn erg goedkoop. In de toeristische badplaatsen liggen de prijzen wat hoger dan gemiddeld, in de steden op het hoogland liggen de prijzen een stuk lager.

Luchthavenbelastingen Mexico
De luchthavenbelasting bedraagt 25 US $ voor internationale vluchten. In de meeste gevallen deze al inbegrepen bij je ticket of reissom. Check het echter voor de zekerheid wel even als je gaat boeken. Voor binnenlandse vluchten betaal je ca. 9 US $

Festivals en Feestdagen
Het merendeel van de feesten in Mexico stamt af van de katholieke religie. Tijdens feestdagen zijn veel banken en organisaties gesloten. Indien een feestdag in het weekend valt zijn deze instanties vaak de volgende maandag gesloten. Op veel feestdagen worden er in iedere stad kleurrijke processies gehouden en is het een gezellige drukte op het plein (Zocalo) in het midden van de stad. De belangrijkste festivals zijn onder andere:

1 Januari Ano Nuevo (Nieuwjaar)
maart/april Semana Santa, Heilige week, dit is de week voor Pasen
1 Mei Dag van de Arbeid
Juni Corpus Christi, de 9de donderdag na Pasen
1 september Nationale feestdag
16 september Onafhankelijkheidsdag
1 November Todos Santos, Allerheiligen
2 November Dia de los Muertos, Allerzielen
20 november Nationale feestdag ter herdenking revolutie 1910
25 December Navidad, Kerstmis

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Boeken over Mexico:
Aztec Gary Jennings

Reisgidsen Mexico:
Mexico, a Travel Survival Kit, Lonely planet
La Ruta Maya Lonely Planet
Reishandboek Mexico Elmar Reishandboeken
Mexico Dominicus serie
Mexico Insight Guide Apa Publications
Mexico Nelles Guide, Spectrum
Mexico Expert Reisgids
Mexico Capitool reisgidsen
Mexico Lannoo's reisgids

Meer tips voor reizen naar Mexico
Mexico Online
Informatie vakantie Mexico
Rondreis Mexico
Alles over Mexico
Lonely Planet - Mexico
Mexico informatie - Reizendoejezo
Rondreis Mexico

Reageer

Deel hier je tips, reisadvies of vragen over reizen naar Mexico:

Weer en klimaat in Mexico

Het actuele weer in Mexico City

Weersverwachting Mexico City
Vandaag
Onbekend
- °c
Vandaag
Onbekend
- °c

Boek hier voordelig je hotel of hostel in Mexico!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!

Aanbiedingen vakantie Mexico