Bezienswaardigheden en weerbericht

Stedentrip Tallinn

Booking.com

Hier vindt u informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden, hoogtepunten, plattegrond en het weer voor een stedentrip Tallinn.. De hoofdstad en grootste stad van Estland ligt aan de noordkust, aan de Finse Golf, tegenover de Finse hoofdstad Helsinki. In haar geschiedenis is de stad vaak binnengevallen, de laatste keer door de Sovjet-Russen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toch is nog veel van de middeleeuwse oude stad (Vanalinn) bewaard gebleven, waar veel toeristen op aÍkomen. Kortom een stedentrip Tallinn is een echte aanrader.

Informatie Tallinn

Taal: Estisch

Munteenheid: Euro

Klimaat: Tallinn heeft een gematigd zeeklimaat, met milde zomers en soms strenge winters. Gemiddelde maximum temperatuur in Tallinn in de zomer is ca 21 graden. (weersverwachting Tallinn)

Beste reistijd: mei t/m september

Reistijd: vliegtuig: ca 2 u en 20 min (vanaf schiphol)

TALLINN WEATHER

Bezienswaardigheden Tallinn

De oude stad bestaat uit twee gedeelten. Op de top van de heuvel is de Toompea (Domberg), waar de macht zetelde - eerst de Deense kapiteins, daarna de Duitse Orde, vewolgens de Zweedse en Russische gouverneurs De Toompea was tot 1877 een gescheiden stad, met een muur afgescheiden van de benedenstad. De beste manier om Toompea binnen te gaan is via de fraaie Pikk Jalg-poort, gebouwd in 1380. In de Toompea staat de mooie Russisch orthodoxe Aleksander Nevski-kathedraal met zijn uivormige koepels. Er zijn prachtige, uit St.-Petersburg geimporteerde iconen en mozaïeken te bewonderen. De lutherse Toonrkirik (Domkerk) is de oudste kerk van Estland en bevat een paar prachtig bewerkte graftombes.

De oude benedenstad van Tallinn stond tot eind 19e eeuw los van de Toompea. Er woonden vooral handelaars en handwerkslieden - de stad was aangesloten bij de middeleeuwse handelsorganisatie de Hanze en groeide claarcloor wat welvaart en macht betreft. Aan de kronkelende straatjes staan dan ook veel goed onderhouden koopmanshuizen en pakhuizen en er wordt nog veel gerestaureerd.

Het hart van de benedenstad is de Raekoja Plats (het Raadhuisplein), waaraan fraaie koopmanshuizen ult de 15e eeuw en een paar schitterende gildehuizen, waaronder het Grote Gildehuis, dat deel uitmaakt van het Historisch Staatsmuseum. Er zijn stadsmuren met torens die het bekijken waard zijn. Bezoek ook de Olevistekirik (St. Olafskerk), ooit het hoogste gebouw van middeleeuws Europa. De nationale collectie van buitenlandse kunst vind je in het Kadriorgpaleis.

Hoogtepunten stedentrip Tallinn

  • Het Raadhuis - aan de Raekoja Plats in de oude stad - is een 13e-eeuws gotisch kalkstenen gebouw en een van de grootste architectonische schatten van Estland.
  • De Olevistekirik (St.-Olafskerk), in de 12e- eeuw gebouwd ter ere van koning Olaf ll van Noorwegen. De bouwer ervan, die ook Olaf heette, viel, toen de kerk bijna af was, van de toren naar beneden.
  • De toren Kiek in de Kök (Laag Duits voor 'kijk in de keuken') uit de 15e eeuw, onderdeel van de stadsmuur om de benedenstad. De toren stelde de soldaten in staat van bovenaf in de keukens van de huizen beneden te kijken, vandaar de naam. Het is nu een museum.
  • Kadriorgpaleis en het Nationaal Museum voor Kunsten.
  • De Estse eilanden Saaremaa, Muhu en Hiiuma.

Plattegrond Tallinn