Bezienswaardigheden Letland

Vakantie Letland

De middelste van de Baltische landen is het tegenstrijdigste en fragielste bouwsel. Aan de ene kant beschikt het met Riga over de enige echte metropool van het Baltische gebied, waar de huizen hoger en de toegangswegen uitnodigender zijn dan in de beide andere hoofdsteden. Aan de andere kant past de grote stad aan de Daugava niet echt in het kleine, vooral landelijke, in grote delen van het platteland amper ontwikkelde land. Een vakantie Letland beperkt zich meestal dan ook met name tot een bezoek aan de hoofdstad Riga.

Informatie Letland

Hoofdstad: Riga

Oppervlakte: 64.562 km2

Aantal inwoners: ca 2,0 miljoen

Taal: Lets

Religie: Luthers, Rooms Katholiek, Russisch Orthodox

Staatsvorm: Republiek

Munteenheid: Euro

De Letten missen een partner zoals de Esten die hebben in Finland en de Litouwers die in Polen hebben. Letland is wat dat betreft op zoek naar zijn eigen weg.

Eeuwenlang was Riga het administratieve en geestelijke centrum van de Baltische landen. 800 jaar geleden was de stad de uitvalsbasis voor de Duitse kolonisatie: toen werd zij gesticht door de Bremer bisschop Albert, die niet veel later de Orde van de Zwaardbroeders oprichtte, die op haar beurt de militaire garantie vormde voor de eeuwenlange Duitse heerschappij in het tegenwoordige Letland en Estland.

Later waren de Russische tsaren juist in deze voorpost van de westerse wereld geïnteresseerd. Tijdens de vijftig jaar durende communistische overheersing werd de Sovjetrepubliek speciaal toegerust voor de overslag van Russische aardolie naar Europa en de VS, een logistiek waar Letland momenteel nog steeds van profiteert. De mensen willen echter niet meer herinnerd worden aan de bezetting door de sovjets.

De jonge republiek die eeuwen werd verscheurd tussen de grootmachten in het oosten en het westen herontdekt momenteel zijn Duitse verleden. Letten en buitenlandse toeristen worden daar overal in het land met trots aan herinnerd. Zo zijn het met name relicten als Duitse koopmanshuizen, zoals het Zwarthoofdenhuis in Riga, en Duitse monumenten, landhuizen en kastelen zoals slot Rundale bij Bauska, die gerestaureerd worden. Duitsland is ondertussen de belangrijkste handelspartner van Letland en door de jonge generatie wordt Duitsland gezien als de garantie voor vooruitgang en welvaart.

Bezienswaardigheden Letland

# Riga
De hoofdstad van Letland heeft alle kenmerken van een metropool: een brede rivier met kolossale bruggen, uitnodigende meerbaanswegen, huurkazernes van zeshoog, onbeschaamde prijzen, demonstranten, verkeerschaos en anonimiteit. De grote oude stad is vol mensen die er doorheen snellen en haar bezichtigen maar er niet wonen. Er wonen dan ook niet veel mensen (ca 720 dzd). De huurprijzen in de binnenstad zijn ook extreem hoog.

Riga is een stad met een groots verleden. Het was een invloedrijke Hanzestad en het centrum van de ordestaat. Sporen van de lange Duitse aanwezigheid zijn overal aanwezig. Pas met de industrialisatie van de late 19de eeuw dijde de stad sterk uit. Rondom de eigenlijke kern ontstonden met groenstroken doorsneden verderweg gelegen woonwijken, die veelal in jugendstil werden gebouwd. In 1997 werd het historische centrum van Riga door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Mariakathedraal
Sinds 2001 herinnert een monument op de binnenplaats van de dom aan haar stichter, tevens stichter van de stad, bisschop Albert, die in 1211 met de bouw begon. De oorspronkelijk Romaanse hallenkerk werd in de loop van de tijd in alle mogelijke stijlen uitgebreid en veranderd. De dom is het grootste kerkgebouw van de Baltische landen en is vooral beroemd om het prachtige orgel met 6768 pijpen dat in 1884 in Ludwigshafen werd gebouwd.

Vrijheidsmonument
Het 42m hoge bronzen beeld (bijnaam Milda) reikt als personificatie van de vrijheid naar 3 sterren, het zinnebeeld van de historische provincies Letgallen, Lijfland en Koerland. 'Voor vaderland en vrijheid' luidt de inscriptie. Het monument werd in 1935 onder de eerste republiek gebouwd naar een ontwerp van de Letse architect Karlis Zale. In 1989 was het elke avond het toneel van verboden demonstraties voor een onafhankelijk Letland.

Jugendstilhuizen
Niet alleen in de oude stad, maar ook achter het Vrijheidsmonument staan prachtige woonhuizen en ensembles van Letse en Russische architecten, zoals ze in deze aantallen vrijwel nergens anders in Europa te vinden zijn.

Petruskerk
De hoogste kerk van Riga werd voor het eerst in 1209 als houten gebouw genoemd. De metalen toren (123,5 m) uit 1973 bepaalt het stadsbeeld. Vanaf de 2de galerij heeft u uitzicht over de oude stad, de Oostzee en de Daugava.

Kasteel
Vol woede keken de mensen naar de ordeburcht (ca 1330): tot de opheffing van de ordestaat in 1592 streden ze met de ordemeesters om de heerschappij over Riga. De burcht werd meermaals verwoest en herbouwd, voor het laatst als slot in 1515. De Heiligegeesttoren en de noordelijke slotmuur zijn de oudste bewaard gebleven delen. In de 18de en 19de eeuw werd het in een grootsere stijl verbouwd. Tegenwoordig is het de residentie van de Letse president.

Kaart van Letland (Latvia)

Boek hier een voordelig hotel of hostel in Letland

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!