De belangrijskte bezienswaardigheden en tips

Rondreis Laos

Wilt u een rondreis door Laos gaan maken? Hier vindt u informatie en de belangrijkste bezienswaardigheden van Laos. Het prachtige en mysterieuze Laos is slechts door weinig westerlingen bezocht. Sinds dit boeddhistische land haar deuren heeft geopend komen met mondjes maat reizigers erachter hoe uniek dit land is: prachtige, ongerepte natuur, indrukwekkende cultuurschatten en nog een vleugje Franse invloed uit de koloniale tijd. Kortom Laos is een prachtig land om doorheen te reizen. Vaak wordt een rondreis Laos gecombineerd met bijvoorbeeld Cambodja, Myanmar, Thailand en/of Vietnam.

Informatie Laos

Hoofdstad: Vientiane

Staatsvorm: Volksrepubliek

Taal: Laotiaans

Visum: Voor een vakantie Laos kun je bij aankomst een toeristenvisum regelen

Religie: Boeddhisme (60%)

Munteenheid: Laotiaanse kip

Tijdsverschil: + 6 uur (zomertijd + 5 uur)

Beste reistijd: oktober t/m februari (weersverwachting Laos)

Meer reisinformatie Laos

De belangrijkste bezienswaardigheden van Laos

Op uw reis door Laos mogen de onderstaande bezienswaardigheden zeker niet ontbreken:

1. Vientiane
De overzichtelijke hoofstad van Laos ligt aan de Mekong rivier en maakt op de meeste bezoekers een landelijke indruk, zeker in vergelijking met het drukke Bangkok. De stad kent vele boeiende en indrukwekkende bezienswaardigheden die eenvoudig te voet, per fiets of met een taxi bezocht kunnen worden. De Pha That Luang (de grote, heilige stoepa) is het belangrijkste nationaal monument van Laos, symbool van de boeddhistische religie en soevereiniteit van het land. Ook de Wat si Saket en de Haw Pha Kaew, de voormalige koninklijke tempel mag je niet missen. De invloeden van de Fransen zie je nog steeds in de vorm van een Arc de Triomph die met Laotiaanse details in het midden van de hoofdweg van Vientiane staat. De diverse markten in het centrum, waaronder de ochtendmarkt leveren diverse mooie plaatjes op.

2. Luang Prabang
Luang Prabang is door de Franse ontdekkingsreiziger Henri Mouhot, die hier in 1861 kwam tijdens een expeditie om een route naar China te openen, beschreven als een paradijs. Meer dan een eeuw later heeft deze afgelegen plaats vol glinsterende boeddhistische tempels en in saffraankleurige gewaden gehulde monniken nog altijd iets buitenaards.

Luang Prabang, hoog in de door mist omhulde bergen van Noord-Laos, ligt op een voorgebergte aan de brede rivier de Mekong en was vroeger de hoofdstad van het koninkrijk. De 33 houten tempels met houtsnijwerk, overdekt met gouden sjablonen en glimmende mozaïeken, met gelaagde daken die bijna tot de grond reiken, zijn daar nog een getuigenis van. De mooiste, Wat Xieng Thong, midden tussen heiligdommen, stoepa's en dieprode bougainville, werd in 1559 door koning Setthathirat gebouwd. De Unesco heeft de hele stad tot Werelderfgoed uitgeroepen.

Beklim de 328 treden naar de top van de Phousiberg, in het centrum; u krijgt een panorama te zien dat sinds 1861 onveranderd is — slechts drie verkeersvrije straten vol tempels als juwelen, een wit paleis met een gouden spits en houten huizen op palen tussen tropische vegetatie.

Er is geen betere manier om in Luang Prabang aan te komen dan met de boot over de Mekong, een betoverende reis die aan de Thaise grens begint. Terwijl u over het bruine, kolkende water vaart, voorbij steile kalkstenen kliffen en met oerwoud begroeide bergen, trekken ongerepte landschappen, schilderachtige dorpen waar bergvolken in traditionele kostuums hun producten aanbieden, en heilige grotten als die in Pak 0u, vol Boeddhabeelden, aan u voorbij.

Ga vanaf Luang Prabang verder de rivier over naar Vientiane, de huidige hoofdstad. Ook hier staan tempels tussen de huizen en kantoren. De rust wordt verstoord door tuktuks die over de ochtendmarkt ratelen waar u kunt onderhandelen over de prijs van ruwe zijde of zilveren sieraden. Drink 's avonds Franse wijn op Nam Phu Square en geniet van de heerlijke Laotiaanse keuken. Maar eerst kijkt u hoe de spectaculaire zonsondergang de Mekong van rood naar goud kleurt.

Tips voor uw rondreis Laos

  • Trek uw schoenen uit als u een wat (tempel) of een Laotiaans huis binnengaat.
  • Geef een monnik geen hand en raak hem, als u een vrouw bent, niet aan.
  • Wees bij het autorijden op uw hoede. Weinig chauffeurs hebben een rijbewijs; ze slaan onverwachts links of rechts af.
  • Wijs niet met uw voeten in de richting van een Boeddhabeeld; dit wordt als respectloos ervaren.

Rondreis Laos: Buddha park

Geografie Laos

Laos heeft vele verschillende landschappen voornamelijk dichtbegroeide regenwouden en een bergachtig gebied in het noorden. Het land, met de hoofdstad Vientiane, ligt in zuid oost Azië en deelt haar grenzen met China, Thailand, Cambodja en Maleisië. Hieronder vindt u de landkaart van Laos:

Aanbiedingen rondreizen Laos!