Reisinformatie en reisadvies

Wijs op reis naar Laos

Hier vindt u nuttige reisinformatie voor uw reis naar Laos. Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen en heb ik een visum nodig voor Laos? Kortom ga wijs op reis.

Reisadvies Laos
Controleer voor je boekt en vertrekt naar Laos altijd het laatste reisadvies en de geldende coronamaatregelen via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Taal
De voertaal in Laos is het Laotiaans, een taal die erg lijkt op het Thais, met eigen tekens en toonhoogten die moeilijk te leren is. Daarnaast zijn er nog verschillende lokale dialecten van ondermeer de bergbewoners in het noorden. Met name de jongere generatie in Laos spreekt een beetje Engels, wat op school gegeven wordt. Na de eerste verlegenheid overwonnen te hebben kun je vaak aardige gesprekken met bijvoorbeeld studenten voeren. Natuurlijk zijn gebaren ook handig om duidelijk maken wat je bedoelt.

Geldzaken
Lokale valuta in Laos is de Kip (LAK). Voor 1 euro krijg je ongeveer 8.800 Kip (dec 2015), maar de valuta schommelt enorm. Klik hier voor de actuele koers van de Kip. Naast de Kip kun je er ook betalen met de Thaise Baht en de Amerikaanse Dollar. Geld wisselen kan bij de meeste hotels, banken en belangrijke bezienswaardigheden, behalve in kleine dorpen en tijdens de trekking. Zowel Dollars als Traveller cheques kunnen op de meeste plaatsen gewisseld worden. Daarnaast kun je overal terecht met de Thaise Baht. Let op: Er zijn weinig ATM's te vinden in Laos.

Fooien

Het geven van fooi wordt steeds gebruikelijker met name voor gidsen, hotelpersoneel en chauffeurs. In lokale restaurants is het minder gebruikelijk maar wordt een fooi zeker gewaardeerd.

Visum Laos
Je moet voor de reis naar Laos in het bezit zijn van een paspoort dat na vertrek uit Laos nog minimaal 6 maanden geldig is. Een toeristenvisum kost 30 $ en wordt bij de grensovergang of bij aankomst op het vliegveld in je paspoort gestempeld. Alleen bij de grensovergang tussen Thailand en Laos tussen Thai Li en Nam Huang kun je geen visum aanvragen. Indien je van deze grensovergangen gebruik wil maken dien je je visum vooraf aan te vragen.

Tijd
In Laos is het 5 uur later dan in Nederland (zomertijd)

Inentingen Laos
Vaccinaties worden aangeraden maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kan men je de meest recente informatie geven over gezondheid en voorzorgmaatregelen. Voor Laos worden de volgende vaccinaties aangeraden:

· DTP (difterie, tetanus, polio)
· Tyfus
· Geelzucht
· Malariatabletten

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Laos.

LET OP!!
Laos werd tijdens de Vietnam oorlog berucht als meest gebombardeerde land ter wereld, op veel plaatsen vind je nog overblijfselen van bommen en mijnen. Blijf daarom altijd op de paden tijdens wandelingen en raak geen vreemd uitziende projectielen aan.

Medische hulp
Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van het hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (b.v. Immodium) en tegen uitdroging (b.v. ORS), ook een EHBO-pakket kan goed van pas komen. Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in Bangkok. De medische faciliteiten zijn beperkt.

Eten en drinken
De hygiënische omstandigheden zijn in Laos niet zo goed als in Nederland. Let daarom goed op en eet alleen gerechten die goed gekookt of gebakken zijn. Vermijd rauwe produkten en drink alleen water uit een afgesloten fles (zorg dat je altijd zelf water meeneemt). In veel hotels waar je verblijft kun je eten, bovendien staan in iedere reisgids een aantal tips voor goede restaurants. Ontbijt is inbegrepen bij de accommodatie in Laos.

Criminaliteit
Laos is een veilig land te noemen, hoewel je als toerist natuurlijk altijd op je waardevolle spullen moet letten. Bewaar zoveel mogelijk je waardevolle spullen in de kluis van de hotels (ook tijdens de trekking). Let op met het aannemen van voedsel van vreemden (met name in treinen en bussen) en met het kopen van “waardevolle" edelstenen.

Meer reisinformatie Laos
Laos Online
De Aziatische Tijger
Rondreis door Laos
Lonely Planet - Laos