Informatie over de 7 belangrijkste bezienswaardigheden

Rondreis Myanmar

Een rondreis door Myanmar maken? Hier vind je de informatie en de belangrijkste bezienswaardigheden voor een rondreid door Myanmar. Het voormalige Birma, wordt ook het gouden land genoemd vanwege de vele gouden pagoden. Het land grenst in het westen en noorden aan India en Bangladesh en in het oosten aan Thailand. Het uitgestrekte land heeft diverse landschappen zoals de uitlopers van het Himalaya-gebergte in het noorden, de jungle gebieden in het oosten en de stranden in het westen en het zuiden. Een rondreis Myanmar wordt vaak gecombineerd met Thailand of Laos.

Praktische informatie Myanmar

Hoofdstad: Naypyidaw

Staatsvorm: Republiek

Taal: Birmaans

Religie: Boeddhisme (89%), christendom (4%), islam (4%)

Visum: Voor een vakantie Myanmar is een visum vereist

Munteenheid: Kyat

Tijdsverschil: + 5,5 uur

Beste reistijd: november t/m maart

Meer reisinformatie Myanmar

De 7 belangrijkste bezienswaardigheden van Myanmar

Hier vindt u de belangrijkste bezienswaardigheden en hoogtepunten voor uw reis door Myanmar.

1. Yangon

Yangon, het vroegere Rangoon, is de hoofdstad van het land. Een hoofdstad met veel charme en nog weinig verkeersopstoppingen. Het is de stad van de wereldberoemde Shwedagon Pagoda, de gouden stoepa die je al vanuit de verte in de zon kunt zien glitteren als je aankomt in de stad. Een bezoek aan deze pagoda is een must voor iedere bezoeker; het gemakkelijkste kun je er met een taxi heen gaan, denk eraan dat je bij een bezoek aan een boeddhistische tempel altijd je schoenen uit moet doen, en dat je netjes (geen korte broek of hemdjes) gekleed bent.

Het centrum van de hoofdstad is gebouwd door de Engels kolonisten, wat je gemakkelijk kunt zien aan de prachtige, statige gebouwen en aan het stratenplan, een blokpatroon wat het gemakkelijk maakt je te oriënteren in deze stad. Het middelpunt is de Sule-pagoda. Overige bezienswaardigheden zijn de Chinese avondmarkt in Chinatown, de levendige Chinese tempels, de Botataung-pagoda, het beroemde Strand-hotel, waar je in luxe koloniale omgeving van een kopje koffie of een cocktail kunt genieten, de overdekte Bogyoke Market en natuurlijk de gezellige theehuizen van waaruit je het straatleven kunt bekijken.

2. Mandalay

Ook in de tweede stad van Myanmar is het gemakkelijk je te oriënteren door het Engelse stratenplan. Enkele bezienswaardigheden in Mandalay zijn de Mandalay-Hill, na beklimming van de honderden trappen heb je een schitterend uitzicht over de stad en over het vroegere paleis, het prachtige Shwenandaw klooster, het indrukwekkende Mandalay Fort en de Mahamuni pagoda waar vrouwen niet bij het boeddhabeeld mogen komen maar het beeld vanaf de televisiemonitoren mogen aanbidden.

Vanuit Mandalay kun je verschillende uitstapjes maken, bijvoorbeeld met de fiets, bus of taxi naar Amarapura, een dorpje op enkele kilometers afstand van Mandalay dat vroeger de hoofdstad van Birma was en waar je nu de langste teakhouten brug kunt bekijken, een groot klooster of een van de vele lokale weverijen. Stap gewoon van je fiets om te vragen of je even binnen mag kijken, je zult altijd vriendelijk ontvangen worden.

Ook kun je een boottochtje over de Ayeyarwady-rivier maken op weg naar Mingun, waar de enorme bakstenen pagoda staat die vanwege een aardbeving er gehavend uitziet. Ook kun je met een bus of taxi naar Ava en Sagaing, vroegere hoofdsteden die nog steeds bezaait zijn met pagoda's.

Rondreis Myanmar: Mandalay bridge

3. Pyin U Lwin

Als je wilt, kun je van de route afwijken en vanuit Mandalay naar Pyin U Lwin gaan. De treinreis erheen is al een avontuur op zichzelf. De wagon zit werkelijk vol met allerlei mensen, sommigen zijn op weg naar China om smokkelwaar in te slaan, anderen op weg naar familie. Al snel zul je in contact komen met je medereizigers; er is altijd wel iemand die goed Engels praat en je verhalen kan vertalen voor de rest van de coupe. De trein klimt zigzaggend tegen de berg op, iets wat je slechts op enkele plaatsen ter wereld nog ziet. Pyin U Lwin is een gezellig koloniaal stadje, waar de Engelse graag naartoe gingen. Overal zie je paardenkoetsen waarmee je een ritje door de stad kunt maken; ze leveren in ieder geval een leuk straatbeeld op. Overnacht wordt in een stijlvol hotel. In Pyin U Lwin zijn de botanische tuinen of de watervallen zeker een bezoek waard.

Rondreis Myanmar: Pyin U Lwin

4. Bagan

Over Bagan zijn al vele boeken geschreven, en niet voor niks. Het is één van de mooiste plekken in Azië met een grote historische waarde. Een plaats waar met hulp van de Unesco steeds meer restauraties van tempels, pagoda's en stoepa's plaatsvinden waar je op je gemak tussendoor kunt fietsen of met paard en wagen langs kunt rijden. De entree wordt gebruikt voor de restauratie van de monumenten in deze unieke omgeving.

Rondreis Myanmar: Bagan

5. Inle Lake

Het meer, gelegen in de bergen, heeft een adembenemende schoonheid en wordt bewoond door de Intha-bevolking die hun dorpen en akkers op palen in het meer hebben gebouwd. Het leukste is een motorbootje huren en de dag op het meer door te brengen en de drijvende tuinen, een sigarenfabriekje of de drijvende markt te bezoeken. Vergeet je zwemspullen niet om een frisse duik in het meer te nemen.

6. Kalaw

Dit vroegere Britse "Hill-station" was voor de kolonisten de plek om de hete zomers van Mandalay te ontvluchten. Het is een idyllisch dorpje omgeven door naaldbossen waar vele kleurrijke bergstammen naartoe komen om op de markt in het centrum hun handelswaar te slijten. In het dorpje kun je op je gemak overal rondkijken zoals bijvoorbeeld in het kerkje, de grottempel of de lokale bioscoop.

Het strand van Chaungtha is, sinds de bouw van een nieuwe brug, nog maar 5 uur rijden van de hoofdstad Yangon. Je vind er weinig cultuur, maar wel een prachtig strand, palmbomen en een blauwe zee. Vooral in de weekenden zijn de stranden een uitvalsbasis voor Birmese families. Het er rustig en je kunt bijkomen van je reis. In het dorp vind je restaurantjes waar de visliefhebber zeker aan zijn trekken komt.

7. Bago en Kyaiktiyo

Twee plaatsen waar de religie centraal staat: Bago vanwege de tempels als Shwemawdaw Pagoda en de Shwethalyaung, Kyaiktiyo natuurlijk vanwege de wonderbaarlijke "gouden" rots die boven op het topje van een berg balanceert. Het eerste gedeelte van de tocht kan in een pick-up truck daarna is het nog anderhalf uur lopen of, zoals de echte pelgrims doen, lopen vanaf de voet van de berg; dit is een tocht van ongeveer 8 uur.

Kaart van Myanmar

Aanbiedingen rondreizen Myanmar (Birma)!