Bezienswaardigheden en informatie

Hongarije

Hongarije ligt in Centraal-Europa. Het land beslaat een deel van een grote laagvlakte die in het westen wordt omsloten door de Alpen en in het noorden en oosten door de Karpaten; in het zuiden vormen de uitlopers van de Dinarische Alpen de geografische grens. De staatsrechtelijke grenzen zijn enger. Hier vindt u informatie en de belangrijkste bezienswaardigheden voor een vakantie Hongarije.

Informatie Hongarije

Hoofdstad: Boedapest

Oppervlakte: 93.024 km2

Aantal inwoners: ca 9,9 miljoen

Taal: Hongaars

Religie: Rooms-Katholiek (55%), Protestant (20%)

Staatsvorm: Republiek

Munteenheid: Forint

Bezienswaardigheden Hongarije

Hongarije is een groot land. Naast een stedentrip Boedapest die u het hele jaar kunt doen, trekken veel toeristen tijdens een vakantie Hongarije, naar andere plekken. Hieronder staan een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Hongarije beschreven.

# Boedapest

Voor sommigen is het liefde op het eerste gezicht, anderen gaan pas na een wat langere kennismaking van Boedapest houden. Maar iedereen is het er over eens dat Boedapest een van de mooist gelegen steden ter wereld is. Deze grote metropool van twee miljoen inwoners wordt door de Donau in tweeën gedeeld: aan de ene kant ligt het heuvelachtige Boeda en aan de andere kant het vlakke Pest. Het panorama van de Donau-oevers is door de UNESCO op haar werelderfgoedlijst geplaatst.

Boeda
Een karakteristiek deel van Boedapest wordt gevormd door Boeda, hier bevindt zich de groene long van de hoofdstad met bekende recreatiegebieden als de János-hegy, Normafa, de Széchenyi-hegy, de Kis- en Nagy-Hárshegy, de Remete-hegy, de Hármashatárhegy en het wildpark van Budakeszi. Deze heuvel- en bosgebieden vormen samen het Natuurbeschermingspark Boeda. Om dit heerlijke gebied te bezoeken raden we je aan de volgende route te nemen: van het Moskou-plein (Moszkva tér) neem je tram 56 richting Hûvösvölgy. Vandaar ga je met de kindertrein (Gyermek vasút) richting Széchenyi Hegy. De trein passeert het hoogste punt van Boedapest, de János-berg (526 m). Hiervandaan kun je met de zgn. libegõ (stoeltjeslift) afdalen naar het Zugliget en met bus 158 keer je terug naar het Moskou-plein. Er zijn twee grotten van de hoofdstad voor het publiek toegankelijk: de Pálvölgyi-druipsteengrot (ingang: Szépvölgyi út 162) met een route van 500 meter en de Szemlõ-hegyi-grot (ingang: Pusztaszeri út 35) met een route van 300 m. De laatste grot fungeert tevens als kuurgrot. Beide zijn per bus te bereiken vanaf het Kolosy-plein.

De Burchtheuvel van Boeda (Vár)
Het Koninklijk Paleis aan het Szent György-plein, dat in de veertiende eeuw werd gebouwd en vierhonderd jaar later in barokstijl werd verbouwd, is gedurende zevenhonderd jaar de woonplaats van de Hongaarse koningen geweest. In dit imposante gebouw bevinden zich de drukst bezochte musea en kunstgalerijen van Boedapest.

Gellértberg (Gellérthegy)
Er zullen maar weinig wereldsteden zijn waar je midden in de stad een berg aantreft die het predikaat beschermd landschap draagt. Op de top van de berg ligt de citadel, een militaire vesting uit 1851, die tegenwoordig uitsluitend een toeristische functie heeft. Vanaf het terras heb je het fraaiste uitzicht over de stad. Van diep onder de grond komt hier heilzaam water naar boven dat gebruikt wordt in het Gellért-bad, gelegen aan de voet van de heuvel. Het Gellért (Kelenhegyi út 2–4) is een van de fraaiste badhuizen van Hongarije en heeft thermaalbaden, bubbelbaden, een golfslagbad, een zwembad en een openluchtbad.

Pest
Als je van Boeda de Donau oversteekt naar de linkeroever kom je in het stadsdeel Pest met zijn historische wijken, parken, plantsoenen en beroemde bezienswaardigheden. Van de negen bruggen over de Donau wijzen wij je op de Kettingbrug (Lánchíd), die gebouwd is in 1849 en vernoemd naar Graaf Széchenyi.

De Parochiekerk van de binnenstad op het Március 15.-plein is de eerste kerk van de stad. Het unieke aan deze kerk is dat er diverse bouwstijlen in vertegenwoordigd zijn, van de romaanse tot de classicistische stijl. De recentelijk vernieuwde Synagoge (Dohány u. 2) is de grootste van Europa. De uitstekende akoestiek maakt de synagoge bijzonder geschikt voor concerten. Op de binnenplaats is het Joods Museum gevestigd, waarin een unieke collectie is samengebracht over de joden in Midden-Europa. Het museum is tevens het Centrum voor joodse cultuur.

Boedapest is als een spin in een web. Vanuit de Hongaarse hoofdstad loopt een grofmazig wegennet naar toeristische en minder bekende landstreken en steden.

# Balatonmeer

Een toeristische trekpleister is het Balatonmeer, de Hongaarse 'Costa del Sol'. De socialistische toeristenindustrie, die zich ooit kenmerkte door onverschilligheid, is al vóór de revolutie in westerse richting omgebogen en trekt behalve veel buitenlandse vakantiegangers ook steeds meer dito investeerders.

# Kleine laagvlakte

De Kleine Laagvlakte kent historische steden als Ják, Györ en Sopron. Je dwaalt er door verstilde straatjes en barokke hofjes. Uitbundige maar fragiele ornamenten geven gevels en deuren in de felle ochtendzon een scherpgesneden reliëf. Hier herleeft de Habsburgse tijd. De oude Hongaarse steden krijgen pas echt sfeer in het najaar, als het vroeg donkert en het plaveisel glimt van de eerste natte sneeuw. Alleen de late reiziger ziet de markante contouren van eeuwenoude stadstorens oplossen op de scheiding van dag en nacht.

Een bezoek aan de barokke steden in het westen is zeer de moeite waard. Hier werd in de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie furore gemaakt. Een voorbeeld hiervan is het Versailles van Hongarij met zijn kasteel Esterházy.

De Grote Laagvlakte beslaat het gehele oosten van Hongarije. Het staat bekend om zijn poesta's. Eens vormden de grassteppen het hart van het Karpaten-bekken, nu is de poesta even zeldzaam als bij ons het hoogveen of de heide. Het bestaan is hier harder dan het licht glooiende landschap doet vermoeden.

# Noordelijk Hongarije

In het noorden van Hongarije gaan de bergen en rivieren, samen met onafzienbare eiken- en beukenbossen op in een hemels landschap dat al sinds de laatste ijstijd zo gevormd is.

De Donauknie
Een groot contrast met noordelijk Hongarije vormt het broze, verkavelde landschap van de Donauknie, met honderden kleuren groen aan weerszijde van de traag meanderende Donau. Na het Balatonmeer is dit het meest toeristische gedeelte van Hongarije, maar zelfs in het hoogseizoen wordt de rust niet merkbaar verstoord.

Esztergom en Visegrád
Hier ligt de bisschopsstad Esztergom waarvan de dom een prominent landmerk is voor wie vanuit Wenen per schip of draagvleugelboot de Donau is komen afzakken. In het stroomafwaarts gelegen Visegrád ligt het burchtpaleis van Mátyás Corvinus, 'koning en god' van de Magyaren in de Middeleeuwen.

# Transdanubië 

De hooggelegen historische stad Pécs vormt het hart van Transdanubië of Zuidwest-Hongarije. Een vredig kabbelend heuvelland ten westen van de Donau met als noordelijke begrenzing het dichtbeboste Bakonygebergte. Transdanubië heeft nog niet de vervlakkende invloed ondergaan van het massatoerisme. Dit deel van Hongarije telt de grootste verscheidenheid aan etnische bevolkingsgroepen waarvan de cultuur even weinig barsten vertoont als de vochtige rivierklei waarop zij duizenden jaren geleden is ontstaan.

Eten en drinken Hongarije

De Hongaarse keuken is van oorsprong een eenvoudige boerenkeuken. Het land is door vele verschillende volkeren bewoond geweest en is daarom ook zeer divers beïnvloed. Er wordt veel varkensvlees, haas, konijn, fazant en ander wild gegeten en opvallend is het veelvuldig gebruik van de paprika. Qua vis wordt vooral riviervis gegeten zoals forel, zalm, karper en snoekbaars. Drink daarbij een smakelijk glas wijn, want Hongarije telt diverse wijngebieden.

Kaart van Hongarije (Hungary)

Boek hier voordelig een hotel of hostel in Hongarije

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!