Wijs op reis Duitsland - coronamaatregelen

Door verschillende coronamaatregelen is van vrij reizen vaak nog geen sprake. Ook als u naar of door Duitsland reist moet u rekening houden met extra maatregelen. Formeel moet u nog steeds aantonen dat u gevaccineerd bent of een negatieve test kunnen overleggen. In de praktijk wordt dit bijna nergens meer gecontroleerd. Wel moet u er altijd rekening mee houden dat de coronamaatregelen in Duitsland weer kunnen wijzigen. Check daarom altijd tijdig het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en ga wijs op reis naar Duitsland. 

Reist u per vliegtuig dan moet u ook een bewijs van vaccinatie antigeentest of een negatieve coronatest kunnen overleggen. Bij vaccinatie geldt dat deze alleen wordt verstrekt als u volledig bent gevaccineerd en bij een negatieve test mag deze maar een bepaald aantal dagen oud zijn. Dit verschilt per bestemming. Om te bewijzen dat u negatief getest bent of volledig gevaccineerd kunt u gebruik maken van het zgn coronapaspoort. Dit is een app die een QR code genereerd waarom u bij de douane kunt aantonen dat u aan de voorwaarden voldoet. Voor de zekerheid kunt u het beste deze QR-code ook uitprinten omdat niet alles nog goed werkt. Daarnaast kunt u het vaccinatiebewijs inmiddels ook laten bijschrijven in het 'gele boekje' (zie hieronder), mits u door de GGD gevaccineerd bent.

Waar moet een vaccinatie of test, bij binnenkomst in Duitsland, aan voldoen (12 jaar en ouder):

  • Een volledige vaccinatie van Pfizer, Moderna of AstraZeneca geldt als de 2de prik 14 dagen geleden of eerder is gezet, bij Janssen gaat deze in 14 dagen na de tweede prik. Als dat niet zo is dan dient u alsnog een negatieve test te kunnen overleggen.
  • Een negatieve PCR test mag max. 48 uur oud zijn en antigeen test ook 48 uur.

In Europa zijn afspraken gemaakt welke landen veilig zijn om naar toe te reizen. Dat wordt weergegeven via kleurcodes. Check voor vertrek altijd de actuele kleurcodes (EU versie). Nederland heeft echter alle landen binnen de EU een kleurcode groen of geel gegeven. In principe geldt voor kleurcodes groen en geel dat je er veilig naar toe kunt reizen en ook je reisverzekering alles dekt. Bij oranje en rood geldt het advies om niet te gaan of zo snel mogelijk terug te keren en zijn er ook beperkingen (mogelijk) op je reisverzekering. 

Let op: Als u terugreist uit een land dat kleurcode geel/oranje/rood heeft moet u, als u nog niet volledig gevaccineerd bent, een negatieve PCR- of antigeentest overleggen bij aankomst in Nederland. Als u per vliegtuig gaat moet u dit bewijs al op het vliegveld van vertrek kunnen laten zien. Dit geldt voor kinderen vanaf 12 jaar. Indien u positief test mag u niet (terug)reizen naar Nederland en moet u ter plekke in quarantaine totdat u negatief test.

Daarnaast hebben sommige landen, bovenop de negatieve test of vaccinatiebewijs, nog aanvullende maatregelen in werking gesteld. Het reisadvies is namelijk niet alleen afhankelijk van de situatie ter plekke, maar ook hoe het virus zich in Nederland ontwikkelt. Zeker nu Nederland rood of donkerrood op de kleurcodekaart van Europa kleurt. Daarom moet u zich vooraf eerst registeren als u naar Duitsland wilt reizen, maar deze aanvullende maatregelen kunnen voortdurend wijzigen. Dus controleer voor vertrek naar Duitsland of er nog (nieuwe) aanvullende maatregelen gelden. Kortom check voor uw vertrek nauwkeurig het reisadvies van Duitsland via de website van het ministerie van buitenlandse zaken of via je reisbureau en ga wijs op reis naar Duitsland.

Coronamaatregelen Duitsland

In Duitsland gelden momenteel de volgende richtlijnen tegen Corona:

  • Mondkapjes zijn verplicht in het OV. Mogelijk is er ook in openbare ruimtes en winkels een mondkapjesplicht in Duitsland. Dit kan per deelstaat verschillen. In Duitsland moeten mondkapjes FFP2 gecertificeerd zijn! Deze mondkapjes plicht geldt voor kinderen vanaf 7 jaar.
  • Let op per deelstaat kunnen de maatregelen verschillen. Dus mogelijk moet u in hotels, campings, vakantieparken en restaurants een coronabewijs of recente test kunnen tonen of een mondkapje dragen.

Belangrijke websites