Informatie, bezienswaardigheden en hoogtepunten 

Weekendje München

Booking.com

Taal: Duits

Klimaat: München heeft een gematigd zeeklimaat met relatief weinig verschil in temperatuur tussen de winter en zomer. Gemiddelde maximum temperatuur in München in de zomer is ca 23 graden. (zie hieronder het weerbericht van München)

Beste reistijd weekendje Munchen: gehele jaar, meest aangenaam van mei t/m september.

Reistijd: vliegtuig: ca 1 u en 30 min (vanaf schiphol), auto: ca 7 u en 30 min (vanaf Utrecht) en trein: ca 7 u en 45 min. (vanaf Amsterdam CS)

Eek weekendje München? Hier vindt u informatie en tips over de belangrijkste bezienswaardigheden, de plattegrond en de weersverwachting voor Munchen. Munchen is de op twee na grootste stad van Duitsland en ligt aan de Isar, ten noorden van de Beierse Alpen. De stad begon in de 12e eeuw als klooster bij een doorwaadbare plaats in de rivier, waarna de hertogen van Beieren onafgebroken hebben geregeerd tot 1918. De historie van Munchen na de Eerste Wereldoorlog was nogal roerig – het begon met een communistische opstand en eindigde in de overwinning van de nazipartij van Hitler, die de stad als de kern van het nazisme beschouwde. Verscheidende zogenaamde Führergebäude verrezen op de Königsplaz, waar bijeenkomsten werden gehouden (twee staan er nog). Het beruchte concentratiekamp Dachau was niet ver weg. 

MUNICH WEATHER

Bezienswaardigheden weekendje München

Na de Tweede Wereldoorlog gaf de wederopbouw aan de monumentale stad veel van het vroege uiterlijk terug, met een kleine maar prachtige binnenstad. De grote Marienplatz ligt in het centrum, met het oude en het nieuwe stadhuis. Er zijn nog drie middeleeuwse poorten – waarvan er één, de Karlstor, het oudste gebouw is van de Stachus, op een plein staat waar ook het Paleis van Justitie staat. Er zijn prachtige kerken, zoals de romaanse St. Peter, de oudste van Munchen, en de 15de eeuwse Frauenkirche. Aan de rand van de stad staat de prachtige Rezidenz, nu een fantastisch museum.

Vier mooie 19e eeuwse lanen waaieren vanuit het midden uit. De neoclassicistische Brienner Strasse komt uit op de imposante Königsplatz, nu een wijk met veel kunstgalerieën en musea. De Ludwigstrasse in Italiaanse stijl heeft vele mooie openbare gebouwen. De neogotische Maximiliaanstrasse herbergt enkele van de duurste winkels van Munchen. Ten slotte nog de Prinzregentenstrasse, met vele musea tot aan de overkant van de rivier. Buiten het centrum staan nog verscheidene paleizen. Munchen heeft te veel beziendwaardigheden om op te noemen, waaronder talloze parken, prachtige gebouwen, interessante museu en een druk straatleven. Je kan er met gemak een hele tijd doorbrengen. Het is overigens wel de duurste stad van het land maar een weekendje München is absoluut de moeite meer dan waard.

Hoogtepunten weekendje München

  • De Alte Pinathek, met een buitengewone collectie Europese kunst uit de 14e en 18e eeuw.
  • Het uitzicht vanaf de zuidelijke toren van de kathedraal is niet te overtreffen – in de stad mogen geen hogere gebouwd worden.
  • Het Nymphenburg Palast, 6 km buiten het centrum – een 17e eeuwse barokke Koninklijke zomerresidentie, met een prachtig park eromheen.
  • De beroemste Bierhalle van Munchen, Hofbräuhaus am Platz, staat pal in het midden van de stad – veel lederhosen en hoempapa!
  • De kerstmarkt – tussen de eerste adventzondag en kerstavond op de Marienplatz, met allerlei stalletjes die seizoensgebonden heerlijkheden aanbieden.
  • Het Oktoberfest – een jaarlijks tweewekelijks festival, bekend als de 'grootste markt ter wereld'. De burgemeester van München opent het elk jaar door een vat aan te slaan en te verklaren "O 'zapft is!' (het is getapt).