De belangrijkste bezienswaardigheden in Duitsland

Informatie Duitsland

Hoofdstad: Berlijn

Aantal inwoners: ca 80,8 miljoen

Oppervlakte: 357.121 km2

Regeringsvorm: Parlementaire republiek

Religie: Katholiek (31%), protestants (30%)

Taal: Duits

Munteenheid: Euro

Op vakantie naar Duitsland? Hier vindt u informatie en de belangrijkste bezienswaardigheden van Duitsland. Door het coronavirus veranderen de maatregelen voortdurend. Controleer vooraf dus goed het reisadvies en ga wijs op reis naar Duitsland.

Duitsland ligt in Midden-Europa en is sinds 1949 een bondsstaat. Sinds 1990 is het verdeeld in vijftien bondsstaten. Elke bondsstaat kent nog eigen tradities, want ze waren tot in 1871 onafhankelijk. Een vakantie Duitsland staat hoog genoteerd bij de Nederlander. De reden hiervoor is simpel. Duitsland heeft eenieder iets te bieden: veel cultuur, grote steden, water- en wintersport gelegenheden, prachtige natuur en veel gezelligheid. In het vlakke noorden vindt men mooie stranden; het heuvelland en het middelgebergte in het midden en bossen, meren en hoge bergen in het zuiden. De Duitsers staan bekend als bourgondisch volkje. In elke stad vind je wel biercafeetjes en ook de schnitzel mag niet op de kaart ontbreken.

Duitsland grenst aan de Tsjechische Republiek, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland, Denemarken, en Polen. Het landschap is erg verschillend. In het zuiden van het land zijn bergen, bosrijke heuvels en meren te vinden. Wat meer centraal in het land liggen de rivieren en de romantische wijngebieden. Dit is een gebied met veel heuvels, bergen en bos. Helemaal in het noorden van Duitsland treft men een laagvlakte en de Noordzeekust. De hoogteverschillen zijn groot. Het laagste punt ligt 2 meter onder zeeniveau en het hoogste punt ligt 2963 meter erboven.

Bezienswaardigheden Duitsland

Kastelen
Duitsland is met recht een land van kastelen. Een kleine greep uit het schier oneindige aanbod, maakt dat al duidelijk. Neem het fantastisch boven de stad oprijzende kasteel van Heidelberg, waarin je bouwstijlen van de 13de tot en met de 17de eeuw kunt ontdekken. Of wat te denken van het sprookjesachtige Schloss Neuschwanstein dat aan het eind van de 19de eeuw werd gebouwd voor Ludwig II, de eigenzinnige Beierse koning. Of Burg Eltz, in het dal van de Moezel, waar je niet veel fantasie nodig hebt om er zelf de ridders bij te denken. Het hoog boven Marburg uittorenende Landgrafenschloss mag er ook zijn; met gotische ridderzaal en museum gewijd aan de Reformatie.

Populaire gebieden/landstreken voor een vakantie Duitsland

Zwarte Woud
Alpiene toppen in het zuiden, kloven en bochtige dalen in het midden, bekoorlijke heuvelkammen in het noorden. Dat is het Zwarte Woud, het bekendste en meest bezochte middelgebergte van Duitsland. Van noord naar zuid strekt het Zwarte Woud zich uit over een lengte van 160 km. Het wordt daarbij in de richting van de Rijnvlakte regelmatig doorsneden door weerbarstige en voor een deel thans nog ongetemde kleine riviertjes en hun schilderachtige, vaak wilde en romantische dalen.

Meer informatie Zwarte Woud

Eifel
Het is nu nauwelijks meer voor te stellen dat men vroeger weinig vriendelijks over de Eifel wist te vermelden: "De Eifel is een woest, onvruchtbaar gebergte, rijk aan kalk, leisteen, basalt en oude lava". Woest, onvruchtbaar, saai? Dat was misschien toen zo. Tegenwoordig komen toeristen naar de Eifel omdat ze zo dicht mogelijk bij de natuur willen zijn en omdat ze niet de platgetreden paden van het massatoerisme willen volgen. Bezoekers verbazen zich vaak met hoeveel liefde zelfs in de kleinste dorpen oude gebouwen zijn gerestaureerd en opgeknapt.

Meer informatie Eifel

Sauerland
Binnen een paar uur rijden ben je in het prachtige natuurgebied van Sauerland. Het landschap kenmerkt zich door het middelgebergte, groene hoogvlaktes begroeit met bossen, dalen, vele meren en gezellige dorpen en stadjes. De gastvrije sfeer, de vele recreatieve mogelijkheden en de natuur zorgen ieder jaar weer voor vele Nederlandse vakantiegangers die Sauerland bezoeken.

De meest bekende plaatsen van Sauerland zijn Willingen en Winterberg, waar je 's zomers heerlijk kunt wandelen en 's winters kunt langlaufen en skiën. De wintersportgebieden van Duitsland zijn niet altijd sneeuwzeker, maar de gezelligheid en de goede restaurants en tavernes maken dit meer dan goed. Veel Nederlanders gaan in de wintermaanden, zeker als er voldoende sneeuw ligt, graag naar Winterberg.

Handige links:

Populaire steden in Duitsland

# Berlijn

Wat is een vakantie Duitsland zonder een bezoek aan Berlijn? Sinds de hereniging met Oost-Duitsland is Berlijn verworden tot één van de populairste steden van Europa. Inmiddels is Berlijn ook weer de hofstad van Duitsland en in cultureel opzicht heeft Berlijn ook erg veel te bieden. De stad heeft drie grote operagebouwen, twee concerthallen en acht symfonieorkesten. Daarnaast kun je terecht in meer dan 150 theaters. Berlijn telt zo'n 174 musea. Twee maal per jaar worden deze ook 's nachts opengesteld tijdens de Lange Nacht der Museen. In Berlijn zijn ook twee dierentuinen gevestigd. De Zoologischer Garten is de oudste dierentuin van Duitsland en heeft de grootste variatie aan dieren in dieren.

# Dusseldorf

De Altstadt is het historische centrum van Düsseldorf. Het is slechts een halve vierkante meter groot, maar het is een trekpleister van historische gebouwen, smalle straatjes, leuke winkeltjes en een groot aantal cafés, bars en restaurants. In Altstadt kun je heerlijk winkelen, er zijn winkels gevestigd van beter betaalbare prijzen. Ook zijn er veel terrasjes waar je heerlijk kunt zitten en van je biertje genieten.

# Keulen

Keulen ligt net over de grens en is vanuit Nederland uitstekend per auto of trein te bereiken. Verdwalen in deze romantische, middeleeuwse stad kán gewoonweg niet! Want waar je ook bent in Keulen, overal torent de enorme Dom van Keulen bovenuit. Dat is een heel geruststellend gevoel wanneer je in het autovrije centrum door de gezellige winkelstraatjes wandelt op zoek naar een leuk souvenir óf op weg naar een van de vele kunstmusea. Wist je trouwens dat Keulen het langste overdekte winkel- centrum van Duitsland heeft? Wie Keulen eens van een afstandje wil bekijken, maakt natuurlijk een boottochtje over de Rijn, want eigenlijk is een bezoek aan deze stad anders niet compleet!

Vindt hier de beste deals voor een vakantie in Duitsland.

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!