Bezienswaardigheden en reisinformatie

Zwitserland

Op vakantie naar Zwitserland? Vriendelijke groene heuvels. Bosrijke dalen en ruige berglandschappen. De met eeuwige sneeuw bedekte Alpentoppen zijn echter het bekendste landschap van Zwitserland. Niet verwonderlijk dus dat Zwitserland zowel in de winter als in de zomer een populaire vakantiebestemming is.

Zwitserland is een afwisselend land. Landschappelijk gezien bestaat het uit vier delen. Het grootste gedeelte bestaat uit de Alpen. Ten noorden daarvan ligt het vlakke Mittelland en tegen de noordelijke grens de heuvelachtige Jura. Ten zuiden van de Alpen ligt het zonovergoten Ticino. Zwitserland is rijk aan cultuur en er worden verschillende talen gesproken. De meerderheid van de bevolking spreekt TSchweizerdeutscht en schrijft Thoogt Duits. In het westelijke gedeelte, dat aan Frankrijk grenst, wordt Frans gesproken, in het zuidelijke kanton Ticino, Italiaans, en in het zuidoosten van Zwitserland (Graubünden) spreekt de minderheid Rätoromaans.

Zwitserland is trots op zijn twee kloostercomplexen, St. Gallen en Müstair, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Slechts hier en daar is in delen van kerken en burchten de Romaanse bouwstijl te herkennen. Tijdens de Contrareformatie werden de kerken tot aan de grond toe afgebroken. In de plaats daarvan kwamen fraaie barokke bouwwerken. De protestante bouwwerken behielden overigens hun gotische uiterlijk.

Informatie Zwitserland

Bondstad: Bern

Oppervlakte: 41.285 km2

Aantal inwoners: ca 8,1 miljoen

Taal: Duits, Frans, Italiaans

Religie: Katholiek (42%), Protestant (40%)

Staatsvorm: Federale Republiek

Munteenheid: Zwitserse Frank

GENÈVE WEATHER

Bezienswaardigheden Zwitserland

# De Alpen
De Alpen behoren tot de oudste bergketens ter wereld en hebben zowel 's winters als zomers een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Ze onstonden 65 miljoen jaar geleden, toen de Euraziatische en de Afrikaanse tektonische platen tegen elkaar aan botsten. De Alpen domineren het Zwitserse landschap en hebben duidelijk hun stempel gedrukt op de geschiedenis en de economie van het land. Zwitserland telt talrijke beroemde toppen – waaronder de Matterhorn, de Jungfrau en de Eiger – die al in de 18de en de 19de eeuw veel toeristen trokken. Handels- en pelgrimstochten doorkruisten de Alpen al sinds de tijd van de Romeinen, maar het ruige, mooie landschap werd pas in de 20ste eeuw echt ontsloten met de aanleg van auto- en spoorwegtunnels, tandradbanen en kabelbanen. Kortom wat is een vakantie Zwitserland zonder de Alpen....

# Bern
Bern is niet alleen de hoofdstad maar ook de mooiste stad van Zwitserland, met de best bewaard gebleven binnenstad van het land. Bern ligt tegen een helling in een bocht van de Aare en van de terrassen van de stad hebt u een spectaculair uitzicht op de rivier en op de Alpen in de verte. De stad werd gesticht aan het einde van de 12de eeuw door de hertog van Zahringen, en zou zijn vernoemd naar het eerste dier – een beer – dat werd gedood in de bossen die voorheen dit gebied bedekten. Nog altijd heeft Bern een beer als embleem. Het grootste deel van het centrum van de stad, met zijn vele fraaie natuurstenen renaissancehuizen en overdekte arcaden, dateert uit de 16de en 17de eeuw. Bern is sinds 1848 de hoofdstad van Zwitserland. De fraaie oude stad in het centrum staat op de UNESCO-lijst van beschermde werelderfgoederen en is befaamd om zijn overwelfde straten.

Dankzij de befaamde Zwitserse efficiëntie kunt als vakantieganger over het algemeen erg plezierig en probleemloos rondreizen in Zwitserland. Het land gaat prat op zijn uitstekende openbare vervoer, met een uitgebreid landelijk spoornet en prima tram- en busverbindingen in de grote steden. U hoeft hier nooit lang naar een toeristenbureau of een bank te zoeken. Ook de telecommunicatie is van een hoog niveau. Zwitserland heeft vier nationale talen – Duits, Frans, Italiaans en Retoromaans – maar met Engels redt u zich over het algemeen hier ook prima. Zwitserland is overigens geen lid van de Europese Unie en voor een verblijf van langer dan 90 dagen heeft u dan ook een visum nodig.

Reisinformatie Zwitserland

Zwiterse wegenvignet
Wie op vakantie naar Zwitserland gaat en gebruik maakt van de Zwitserse autosnelwegen heeft een wegenvignet «Autobahnvignette» nodig, die 40 Zwitserse francs (ca. Euro 28,-) per jaar kost voor personenvoertuigen met een gewicht tot 3,5 t. De sticker dient als bewijs van betaling aan de binnenzijde van de voorruit geplakt te worden.Voor het gebruik van de autotunnels binnen Zwitserland wordt niet apart tol geheven. Zij vallen binnen het geldigheidsgebied van het vignet.

Het Zwitserse Autobahnvignette is in Nederland verkrijgbaar bij de ANWB. Het is ook te koop aan de Zwitserse grens en telefonisch of online bij het Switzerland Travel Centre (STC), 00 800 100 200 30 (gratis).

ANWB-leden kunnen ook online een autobahnvignet kopen op de website van de ANWB. Let op: de grenspost Basel-Weil kan niet zonder vignet gepasseerd worden.

Treinreizen Zwitserland

Hieronder vindt u een aantal bijzondere treinreizen die u tijdens uw vakantie Zwitserland kan gaan maken:

  • Maak een van de mooiste treinreizen van Europa. De Bernina Express van de Rhätische Bahn rijdt door het indrukwekkende landschap van Graubünden tussen Chur of Davos en Tirano in Noord-Italië.
  • Beleef de wereldberoemde Glacier Express. Deze legendarische trein, eveneens van de Rhätische Bahn, rijdt al sinds 1930 door het adembenemende berglandschap tussen St. Moritz/Davos en Zermatt.
  • Met de Wilhelm Tell Express combineert u een treinreis over de Gotthardbaan op stijlvolle wijze met een tocht per stoomradarboot op het Vierwoudstedenmeer.
  • Een gouden deel van Zwitserland ontdekt u met de Golden Pas-lijn: van Montreux aan het Meer van Genève naar Luzern in Centraal-Zwitserland of andersom.
  • De Gornergrat Bahn, ook wel de Matterhorn Express genaamd, brengt u naar de top van de Gornergrat op 3089 meter hoogte.
  • In de historische wagons van de Chocoladetrein wordt u naar Broc bij Chocolats Cailler gebracht. Daar ziet u hoe een beroemd Zwitsers product - chocolade - gemaakt wordt. Ook bezoekt u een kaasmakerij.

Kaart van Zwitserland

Boek hier voordelig een hotel of appartement in Zwitserland

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!