Weersatelliet, Buienradar en info over klimaat

Weer Zwitserland

Hier vindt u informatie over weer in Zwitserland. Op de buienradar ziet u waar het (gaat) regenen en op de weersatelliet waar het zonnig of bewolkt is in Zwitserland. Verder vindt u het actuele weer en de komende week en 14 dagen in o.a. Bern en Zurich en informatie over het klimaat in Zwitserland.

ZÜRICH WEATHER
GENÈVE WEATHER
BERN WEATHER

Buienradar Zwitserland

Weersatelliet Zwitserland

Klimaat Zwitserland

Door zijn centrale ligging in Europa staat het weer in Zwitserland onder invloed van vier belangrijke Europese weersstromingen - van de Atlantische Oceaan, Noord-Europa, de Middellandse Zee en het oostelijke vasteland. Evenals het landschap varieert het klimaat per streek. Ten zuiden van de Alpen wordt het klimaat bepaald door de Middellandse Zee, waardoor het weer er een stuk zachter is. Het Mittelland kent een gematigd midden Europees klimaat en de Jura een vochtig klimaat. De temperaturen kunnen vanwege de bergen van plaats tot plaats sterk verschillen.

De temperaturen zijn grotendeels afhankelijk van de hoogte, met een gemiddelde van 5 ° C lager voor elke extra 300 m hoogte. Zomers kunnen warm zijn, met temperaturen die soms 30 ° C of meer bereiken. Doorgaans koelt het tijdens zomeravonden behoorlijk af. Een trui is dan geen overbodige luxe.

De neerslag valt verdeeld over het gehele jaar. Mei, september en de eerste helft van oktober zijn de droogste, april en november zijn meestal de natste perioden. Opnieuw kunnen hoogvlakten in de Alpen een hoge gemiddelde regenval hebben van meer dan 2000 mm per jaar, terwijl sommige regio's in Zwitserland slechts 600 mm per jaar hebben. Van juni tot augustus komt regen meestal in de vorm van soms zware onweersbuien. Deze (onweers)buien kunnen zelfs zomers soms zware hagel en sneeuwval in de bergachtige gebieden van de Alpen brengen.

De weersomstandigheden verschillen slechts een beetje over het hele land, de laaglandstreken in het noorden en het oosten hebben meer continentale beïnvloedde omstandigheden met koudere winters en warme zomers en de zuidoostelijke gebieden van Zwitserland hebben langer en warmer, bijna mediterrane zomers. Wees ervan bewust dat, ongeacht het seizoen, als je op een hoge hoogte bent, het weer snel en dramatisch kan veranderen.

De winterse sneeuwbedekking loopt van eind december tot maart in de valleien, van november tot mei op ongeveer 1800 meter, en boven de 2.500 meter blijft de sneeuw vaak het hele jaar door liggen.

Klimaattabel Bern

januarifebruarimaartaprilmei   juni   juli   augustusseptemberoktobernovemberdecember
Gem. max. temperatuur overdag2481216202221181373
Gem. min. temperatuur 's nachts-4-3-137101211951-3
Aantal dagen met neerslag161416171917151313141515
Aantal uren zon per dag234567876432