Het weer en klimaat op Sicilië

Het weer op Sicilië

Wat voor weer wordt het op Sicilie? Hier vindt u informatie over het weer en klimaat per maand op Sicilie en de weersverwachting voor komende week in Palermo.

PALERMO WEATHER

Klimaat op Sicilië

Het weer in januari

Koude, natte en korte dagen kenmerken het weer op Sicilië in januari. Tevens kan men deze maand o.a. skiën op de Etna, Monte Mufara en Madonie, terwijl tegelijkertijd veel kustplaatsen daarentegen volledig afgesloten zijn.

Het weer in februari

Februari weerspiegelt dezelfde weersomstandigheden als januari; Nat, koud en kort. Gelukkig worden aan het einde van de maand de weercondities wel steeds beter. Wat betreft het toerisme is het deze maand nog erg rustig. Dit biedt voordelen voor mensen die met name rust zoeken en op zoek zijn naar culturele en historische ervaringen.

Het weer in maart

Met het stijgen van de temperatuur komen de wilde bloemen langs de kust in bloei te staan. Mooie zonnige dagen worden afgewisseld met regenachtige dagen, terwijl de toppen van de Etna, Nebrodi en Madonie nog steeds met sneeuw bedekt zijn. Desondanks is maart een geweldige tijd om het eiland te verkennen zonder ongemakkelijke weersomstandigheden te ervaren. Sommigen vinden de maand ideaal voor wat outdoor avontuur, zoals wandelen, fietsen en klimmen.

Het weer in april

In april wordt het steeds warmer en droger. Zeven uur zonneschijn per dag en een gemiddelde temperatuur van 18 graden. Een van de beste plaatsen om te bezoeken in deze maand is Taormina. Het weer in Taormina is ideaal voor het verkennen van oude bezienswaardigheden en dineren al fresco, naar de nabijgelegen stranden of rond de sfeervolle straten. Op het eiland zijn de paasfeesten in volle gang en het is de moeite waard om deze een keer mee te maken.

Het weer in mei

De wilde bloemen zijn in volle bloei in mei. Het voorjaar is bij voorkeur geschikt voor een bezoek aan de Infiorata di Noto, het bekendste bloemenfestival van Italië, die de barokke straten van het prachtige Noto opfleurt. Mei is ook de maand waar het toerisme weer gestaag toeneemt en de stranden weer langzaam bevolkt worden.

Het weer in juni

Juni is een perfecte tijd om in de hogere bergen te gaan wandelen, aangezien de temperaturen verder oplopen en het landschap wordt versterkt door glorieuze blauwe lucht. De zee wordt steeds warmer, maar op de stranden blijft het relatief nog rustig. Juni is zeker een geschikt moment voor een strandvakantie op Sicilië.

Het weer in juli

Juli is de warmste maand op Sicilië, met een gemiddelde hoogte van 29 graden. Wie van dit mediterrane klimaat houdt wordt dus op zijn wenken bediend. Om de warmte te ontvluchten trekt iedereen richting de kust waar de zee zorgt voor aangename temperatuur zowel in als buiten het water . Er valt vrijwel geen regen op het eiland.

Het weer in augustus

Ook in augustus ligt op Sicilië de gemiddelde temperatuur overdag op 29 graden. In deze maand zijn de badplaatsen nog drukker en de hitte kan klam aanvoelen, maar er zijn nog steeds stille stranden te vinden die vrijwel verlaten zijn. Ook hoger in de binnenlanden van Sicilië kan men enige verkoeling zoeken. Het weer in grotere steden als Palermo kan bijna ondraaglijk heet zijn, dus het is de moeite waard om in de lente of herfst de hoofdstad, Catania of Modica, te bezoeken.

Het weer in september

In september daalt de temperatuur enigszins, hoewel de zee heerlijk warm blijft en de drukte begint af te nemen. Een gemiddelde hoogte van 26 graden zorgt ervoor dat het nog steeds tijd is om de zon te mijden en verkoeling in zee te zoeken. September is ook een geweldige tijd om weg te komen van het zand, vooral in San Vito Lo Capo, waar het beroemde en populaire Cous Cous Festival plaatsvindt;  een vijfdaags culinaire feest.

Het weer in oktober

Het weer op Sicilië in oktober is nog steeds aangenaam, ondanks een daling in de temperatuur, met een gemiddelde van 22 graden. De zonneschijnuren dalen echter, waardoor de hele dag aan het strand liggen er niet meer bij is. Dit is de maand die ideaal geschikt is om een aantal fascinerende steden op Sicilië te bzoeken. Palermo is de ideale stad om te beginnen, terwijl anderen zullen kiezen voor de barokke steden Modica, Noto en Ragusa, die in het zuidoosten van het eiland gelegen zijn.

Het weer in november

In november worden de dagen steeds korter, de temperatuur daalt en het regent frequenter. Overdag is het echter nog steeds wel redelijk comfortabel qua temperatuur maar de nachten zijn koud. Doordat er veel minder toeristen zijn is het een geweldige tijd om de beroemde bezienswaardigheden van het eiland te bezoeken, zoals de oude plaatsen in de Vallei der Tempels.

Het weer in december

In december worden de wintermaanden verwelkomt op Sicilië, en hoewel de eerste dagen van december nog steeds aangenaam warm zijn, is het algemene thema van het weer in deze periode koud, nat en kort. Het is aanzienlijk kouder op de hoger gelegen gebieden, evenals 's nachts, met wat sneeuw op de bergtoppen. De buitenactiviteiten zijn nu vaak minder in trek. Een vakantie op Sicilië in december biedt wel de mogelijkheid om kerstvieren op het eiland; Een onvergetelijke ervaring.

Klimaattabel Sicilië

januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
Gemiddelde temperatuur overdag131315182225292926221814
Gemiddelde temperatuur 's nachts889111418212219161310
Gemiddelde neerslag (mm)70646044271051241989480
Aantal uren zon per dag456791011109754


Informatie Sicilië

Sicilië, op en top Italiaans of toch net niet? Dit Zuid-Italiaans eiland werd voor het eerst bewoond door Grieken en die invloed is nog steeds aanwezig. Dat maakt Sicilië net zo bijzonder. Uiteraard zal de prachtige natuur en de aangename temperatuur voor de toerist ook een doorslaggevende factor zijn. Sicilië is naar Italiaanse normen niet duur. Wil je een duur en mondain eiland dan moet je op Sardinië zijn.

En de maffia? Die zal je geen last berokkenen. Naast de kleine diefstallen die ook in onze badplaatsen en steden welig tiert, is dit een zeer veilig vakantieoord. Schietpartijen en bommen die ontploffen komen alleen voor in films en sensatiepers. De maffia heeft er alle belang bij om je in de watten te leggen, je doet hen immers geld verdienen.

Sicilië kent een rijke geschiedenis van 3000 jaar. Combineer dit met het droge en zonnige klimaat dan weet je dat hier veel overblijfselen uit de Oudheid te zien zijn. De eerste steden gesticht door de Grieken waren Catania, Messina en Siracusa. Ook nu de meest toeristische kuststrook. Het is hier dat de vulkaan Etna ligt. Zo hoef je zich bij een strandvakantie niet ver te verplaatsen om, naast de zon, ook te genieten van de rijke Siciliaanse cultuur en natuur.

Boek hier voordelig je accommodatie op Sicilië!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!