Bezienswaardigheden en informatie

Slowakije

Republiek Slowakije ligt in Centraal-Europa. Een vakantie Slowakije is nog niet echt populair, terwijl het een prachtig en goedkoop land is om naar toe te reizen. Karakteristiek zijn de verschillen tussen bergen en heuvels en het laagland. Centraal- en Noord-Slowakije zijn bergachtig; de bergen behoren tot het Karpatengebied. Zuid- en Oost-Slowakije zijn plat en een belangrijk landbouwgebied van Slowakije. De belangrijkste rivier is de Donau, die de Slowaakse hoofdstad Bratislava met twee andere wereldsteden verbindt namelijk met Wenen en Boedapest.

Informatie Slowakije

Hoofdstad: Bratislava

Oppervlakte: 49.036 km2

Aantal inwoners: 5,4 miljoen

Taal: Slowaaks

Religie: Rooms-Katholiek (69%), Protestants (9%)

Staatsvorm: Republiek

Munteenheid: Euro

BRATISLAVA WEATHER

Bezienswaardigheden Slowakije

Voor uw vakantie Slowakije kunt u de volgende bezienswaardigheden gaan bekijken:

Nationaal Park Hoge Tatra gebergte
De Hoge Tatra is het aantrekkelijkste en meest bezocht gebergte van Slowakije. Ze zijn de hoogste (ruim 2.600 meter) en noordelijkste bergen van het 1200 km lange "Karpaten-bergketen". Het is tevens het kleinste hoog-gebergte ter wereld. Het hele jaar door kan je hier sneeuw aantreffen. Aan de westkant ligt het gebergte dat de West- Tatra genoemd wordt en aan de oostkant de Belaer Tatra. In het midden ligt de Hoge Tatra. Samen vormen ze het Nationaal Park. De hoogste top is de Gerlachovský stit (2655m). Erg mooi zijn de meer dan 85 bergmeren en de diverse watervallen.

Slowaaks Paradijs
Diepe ravijnen, watervallen, rotsen en bossen - een veelzijdig landschap met hoge loof- en naaldbomen, dat is het gebied dat in de jaren twintig de naam Slowaaks Paradijs kreeg. Een treffende naam voor zo veel pracht. Dit gebied biedt, het gehele jaar door, veel mogelijkheden om van zijn pracht kan genieten. In de winter als het landschap bedekt is met een witte deken is het vooral een door de langlaufliefhebbers een veel bezocht gebied. Het Slowaaks Paradijs wordt in het noorden begrenst door de Hoge Tatra, in het westen door de Lage Tatra en in het zuiden door het Volovsky gebergte.

Liptov - Lage Tatra
In het hart van Slowakije, tussen de schilderachtige dalen van de rivieren Vah en Hron, ligt de Lage Tatra. Een paradijs voor de (winter)sport- en natuurliefhebbers. De hoogste berg is de Dumbier. Zeker een bezoek waard is de top van de berg Chopok. Van hieruit heeft u een fantastisch uitzicht over de Lage Tatra en kunt u bij helder weer de bergen van de Hoge Tatra zien liggen.

De regio Liptov is een bergvallei van ongeveer 80 km lang. De vallei wordt omgeven door één van de hoogste en meest indrukwekkende bergen in Slowakije. Vanuit het zuiden is dat het Nationaal Park Lage Tatra, vanuit het westen de West Tatra, vanuit het zuiden zijn er de bergen "Choc" en vanuit het westen het Nationaal Park "Velka Fatra" (grote Fatra).

De Lage Tatra is een door de Unesco beschermd gebied. Mede koor het karstgesteente treft men hier prachtige grotten aan. Die men kan men ook bezoeken. De totale oppervlakte van dit beschermde gebied is 2051 km². Door de verscheidenheid van flora en fauna is dit gebied zeer geliefd bij natuurliefhebbers en wandelaars. De indrukwekkende bergen bieden daar voor uitstekende mogelijkheden. Hier komen nog beren, wolven en gemzen voor.

Je moet zeker een bezoek brengen aan de grotten in het Demänovska dal. Er zijn hier twee grote grotten van ongeveer 10 km lengte: een druipsteengrot en een prachtige ijsgrot. In de regio Liptov zijn maar liefst 30 skicentra, de grootste en bekendste is: Jasna. Het mooie "Ziarska dal" is ook een regelmatig bezochte toeristische bestemming.

De warmwaterbaden en bronnen van Liptov zijn heel bekend. In Liptovsky Jan en Besenova worden de thermaalbaden veel bezocht. In het kuuroord "Lúcky" helpt het mineraalwater voor vrouwelijke problemen, terwijl in de plaats Korytnica spijsverteringsproblemen worden verholpen.

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in architectuur, zijn oude Liptov huisjes bewaard in het volksarchitectuur dorpje Vlkolinec uit de 18e eeuw!! Dit dorp valt onder het beheer van UNESCO. In de dorp Pribylina, een openluchtmuseum bij Liptovsky Hradok, is een compleet dorp opgezet. Het toont de levensstijl van de regio van enige eeuwen terug. Er zijn volop "drevenica's" (oude houten huizen) in de dorpen Liptovska Luzna en Ludrova.

Eten en drinken
Een maaltijd in Slowakije is een stevige: Aardappelen, rijst, stevige saus en stevige groenten of zuurkool. U zult merken dat men het eten vaak heel zout maakt. De lunch is voor velen de hoofdmaaltijd, het diner is vaak niet meer dan een koude schotel. Bij deze maaltijden prefereert men vaak een goed glas wijn boven een koud biertje.

Klimaat Slowakije

Wat voor weer kunt u verwachten op uw vakantie Slowakije? Slowakije ligt in een gematigd klimaatsgebied, waar de typische wisseling van de vier seizoenen plaatsvindt. De gemiddelde temperatuur in de winter ligt rond - 2°C en in de zomer 21°C . De koudste maand is januari en de warmste maanden zijn juli en augustus. Gemiddeld bevindt zich in sommige berggebieden 130 dagen sneeuw per jaar.

Kaart Slowakije

Boek hier voordelig een hotel of hostel in Slowakije

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!