Bezienswaardigheden en informatie

Slovenië

Op vakantie naar Slovenië? In het noorden van Slovenie liggen de Julische Alpen, met als hoogste top de Triglav (2864 m) en de Karawanken. Daaronder liggen de bossen van Ternova, die overgaan in het karstgebied van Krajna. In het westen ligt nog een kartgebied en grenst Slovenie over een afstand van 42 km aan de Adriatische kust. De Sava stroomt van het noordwesten naar het oosten dwars door het land. De wintersportplaatsen (Kransja Gora), het Triglav Nationale Park, de grotten van Postojna en de (weinige) badplaatsen zijn de grote trekpleisters.

Slovenië wordt gekenmerkt door veelzijdigheid in landschappen, van laagland tot heuvels en bergen, rivieren en watervallen. De variëteit in landschap en klimaat zorgt ook voor veel verscheidenheid in flora en fauna. In de bergen is vooral een alpenflora te vinden, met veel loofbossen en naaldbossen en dieren zoals de sneeuwhoen en de fazant. In het zuiden is een meer mediterrane flora te vinden, maar jeziet er ook weer veel bossen. Voor natuurliefhebbers is Slovenië een ideaal land om trektochten te maken te voet, per mountainbike of met de auto.

Informatie Slovenie

Hoofdstad: Ljubljana

Oppervlakte: 20.151 km2

Aantal inwoners: 2 miljoen

Taal: Sloveens

Religie: Rooms Katholiek (84%)

Staatsvorm: Republiek

Munteenheid: Euro

LJUBLJANA WEATHER

Eilandje in het meer van bled

Bezienswaardigheden Slovenië

Tijdens een vakantie Slovenië mag de hoofdstad Ljubljana zeker niet ontbreken.

Ljubljana
Het blijft altijd overal leuk om te doen: een stad bekijken vanaf het water. Ook Ljubljana, hoewel zeer compact, heeft zowaar rondvaartboten. Echter wanneer je Ljubljana denkt vanaf het water te leren kennen kom je bedrogen uit. Al stroomt de Ljubljanica dwars door de oude binnenstad veel te zien krijg je niet en veel wijzer word je er ook niet van.

Maar Ljubljana is een verrassend leuke stad, compact en een eigen smoel. Zeer geschikt voor een dag of twee om vervolgens door te reizen naar zuidelijkere streken. Met name in juli en augustus, want behalve de pleinen, terrassen en de nonchalante studenten die voor fleurige taferelen zorgen, kent de stad inmiddels een redelijk bekend zomerfestival van internationale allure.

Veel evenementen spelen zich af in het rond het kasteel op de 376 meter hoge heuvel. Een indrukwekkende staat van dienst heeft dit bouwwerk, waarvan de allereerste fundamenten tot van ver voor onze jaartelling dateren. Je kunt er met de auto komen, met de trap en met een kabelbaan die op het Krekov-plein begint.

Terug in de oude stad kun je gemoedelijk slenteren langs barokke huizen van Gorni trg, Stari trg en Mestni trg. Via de 'drie bruggen' kom je vervolgens uit op het Preseren plein met de roze Franciscaner kerk en een grote buitendouche. Een brug die je zeker niet mag missen is de 'Cevljarski most'. Hier werden in vroegere tijden fraudeurs als het ware gekielhaald. Als een bakker z'n broden te licht gebakken had maar wel te duur verkocht, werd hij geboeid in een mandje te water gelaten en ondergedompeld. Overigens overleefde niet iedereen deze (soms) wrede straf.

Reisinformatie Slovenië

Voor u op vakantie gaat naar Slovenië zijn de volgende zaken handig om te weten:

Eten & drinken
Slovenië kent een Centraal-Europese keuken, waarbij veel vlees wordt bereid. Je kunt hier heerlijk goulash en grillgerechten eten, maar ook smakelijke gerookte ham, bograc (een vleesmix) en topka (ingemaakt vlees). Vooral Ljubljana heeft een ruime keuze aan goede restaurants van eenvoudige eettentjes tot luxe restaurants. De Sloveense wijn is van goede kwaliteit en de stad Ljubljana heeft eigen bier, dat prima smaakt.

Taal
Sloveens. In de toeristische gebieden kan men terecht met Duits en Engels. Men spreekt tevens vaak Italiaans.

Betaalmiddelen
Over het algemeen worden in hotels creditcards geaccepteerd (American Express, Diners Club, Euro/Mastercard, Visa).
In een aantal plaatsen zijn geldautomaten. De volgende pasjes kunnen gebruikt worden bij de geldautomaten: Bankpas, Mastercard en Visa.

Prijsniveau
Het gemiddelde prijsniveau van het land is laag in vergelijking met Nederland.

Gezondheid
Geen vaccinaties verplicht. Het leidingwater is drinkbaar.

Grensdocumenten
Geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Een visum is nodig bij een verblijf langer dan 90 dagen.

Reisseizoen
Toeristisch seizoen: juni tot half september.
Hoogseizoen: juli t/m augustus.

Luchthavens
Er zijn 3 aanvlieghavens voor Nederlandse gasten, namelijk Pula in Istrië (Kroatië), Triëst in Italië en Ljubljana in het noordoosten van de streek. De gemiddelde vliegtijd vanaf Schiphol is circa 2 uur.

Electriciteit
220-230V.

Het meer van bled

Kaart van Slovenië

Boek hier voordelig een hotel of hostel in Slovenië!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!