Kaart Berlijn met bezienswaardigheden en metro

Plattegrond Berlijn

Van een kleine nederzetting aan de oevers van de Spree is Berlijn in de loop van 800 jaar uitgegroeid tot een van de grootste hoofdsteden van Europa. Er wonen ca 3,5 miljoen mensen in Berlijn. Parijs zou er met gemak een aantal keren in passen. Hoewel de stad heel uitgestrekt is, zorgen de overzichtelijke plattegrond en de kwaliteit en omvang van het openbaar vervoer (metro-, trein-, busen tramnetwerken) ervoor, dat het een gemakkelijke stad is om in te reizen. 

Plattegrond Berlijn centrum met bezienswaardigheden

Openbaar vervoer in Berlijn

Berlijn beschikt over een zeer uitgebreid openbaarvervoernetwerk dat bestaat uit bussen, U-Bahn (metro), S-Bahn (bovengronds) en ook trams die in het oostelijk deel van de stad opereren. Ze vallen allemaal onder vervoersbedrijf BVG. Plattegronden van de U-Bahn en S-Bahn netwerken zijn gratis verkrijgbaar bij de loketten. 

OV-tickets

 • Wat kaartjes betreft is Berlijn verdeeld in drie zones: A, B en C. Het centrum ligt grotendeels in de zones A en B. Een enkeltje geeft de mogelijkheid om twee uur te reizen in de zones A en B en kost € 2,70; voor drie zones kost een enkele reis € 3,30.
 • Er zijn ook dagkaarten verkrijgbaar. Prijs voor zone A en B is € 7,00, drie zones € 7,60. Een weekkaart kost € 30,00 voor A en B en € 37,20 voor drie zones.
 • Kaartjes voor het openbaarbaar vervoer (U-Bahn en S-Bahn) koop je op de stations of de automaten op de perrons. Kaartjes moeten gestempeld worden in de automaten naast de kaartjesautomaat. Op zwartrijden staat een boete van € 30 die direct voldaan moet worden.
 • Buskaartjes koop je bij de chauffeur (contant betalen), tramkaartjes koop je bij de automaten in de tram.

S-Bahn
Berlijns bovengrondse spoorwegen zijn de snelste manier om vanuit de stad naar de buitenwijken te reizen. Voor meer info: s-bahn-berlin.de

U-Bahn
Ondanks de drukte is dit duidelijk de snelste en meest efficiënte manier om door de stad te reizen. Er zijn negen U-Bahn lijnen die langs 163 stations komen. De metro's rijden van 4 uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts. Op vrijdag en zaterdag rijden de lijnen U2 en U9 de hele nacht. Voor meer info: u-bahn-berlin.de

Hoe kom je bij de belangrijkste bezienswaardigheden in Berlijn:

 • Reichstag via metrolijn U55
 • Fernsehturm Alexanderplatz via metrolijnen U2, U5 en U8
 • Dierentuin Berlijn en de Botanische tuin via metrolijn U2
 • Berlijnse muur o.a. Ostbahnhof via metrolijn U6
 • Berliner Dom Friedrichstrasse via metrolijn U6
 • Brandenburger Tor en Unter den Linden via metrolijn U6
 • Checkpoint Charlie Kochstrasse en Stadtmitte via via metrolijnen U6, U2
 • Potsdamer Platz via metrolijn U2

Bus
In Berlijn opereren 150 buslijnen. Ze rijden van 4.30 tot 1 uur 's nachts, waarna een dienst van nachtbussen het overneemt.
Tip: In plaatsen van de commerciële toeristenbussen die zgn "hop on hop off" tours door de stad aanbieden, kun je ook de "gewone" bus pakken. De buslijnen 100 en 200 rijden namelijk langs de belangrijkste monumenten in Berlijn. Met een dagkaart ben je dan voor max. € 7,60 klaar.

Tram
Er rijden 28 tramlijnen en nachtlijnen, een overblijfsel uit de communistische tijd, door het oostelijke stadsdeel. Het centrale tramstation bevindt zich op Hackescher Markt

Plattegrond metro Berlijn

Berlijn WelcomeCard
Erg handig is de WelcomeCard, met name als u met uw kinderen (6-14 jaar) reist. Op de WelcomeCard kan een volwassene + 3 kinderen tussen de 2 tot 6 dagen gebruik maken van het openbaar vervoer per bus en metro in Berlijn en Potsdam én in de bussen van en naar het vliegveld Tegel. Daarnaast krijgt u tot 50 % korting op veel bezienswaardigheden in Berlijn. Voordat u de attracties wil gaan bezoeken let u dan goed op wat de openingstijden zijn. Niet alle attracties zijn bijvoorbeeld op maandag open en sommige zijn ook niet het hele jaar door open.

Prijzen WelcomeCard 2017

Onderstaande prijzen gelden voor 1 volwassene + 3 kinderen (6 - 14 jaar):

 • 48 uur - zones AB € 19,90, voor zones ABC € 21,90
 • 72 uur - zones AB € 27,90, voor zones ABC € 29,90
 • 72 uur + museum eiland - zones AB € 44, voor zones ABC € 46
 • 4 dagen - zones AB € 32,50, voor zones ABC € 35,50
 • 5 dagen - zones AB € 36,50, voor zones ABC € 41
 • 6 dagen - zones AB € 42, voor zones ABC € 46

PS. Als u zonder kinderen reist dan bent u met een dagkaart goedkoper uit, maar dan profiteert u mogelijk niet van de kortingen op de attracties die via de WelcomeCard worden geboden. 

Aanbiedingen stedentrips Berlijn (per vliegtuig)!