Top 10 van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn

Bezienswaardigheden Berlijn

In Berlijn is alles in beweging. De val van de muur en de hereniging van Oost- en West- Duitsland waren het startsein voor hectische verniewingen. Bijna drie decennia later is Berlijn weer één van de meest levendige en opwindende hoofdsteden van Europa. Vanaf de jaren '90 zijn de bezienswaardigheden in het voormalige oosten en westen van de stad (de musea, de wereldberoemde concertpodia en de fantastische winkelstraten) grondig gerenoveerd. Daarnaast is een groot aantal 21e-eeuw bouwwerken verrezen, waarvan de meest indrukwekkende toch wel die op het geheel vernieuwde Postdamer Platz is. Het moderne Berlijn, met zijn opvallende, hypermoderne architectuur, ziet er na tientallen jaren verdeeld te zijn geweest uit als een spiksplinternieuwe stad.

De bezienswaardigheden van Berlijn van bovenaf!

Top 10 bezienswaardigheden Berlijn

Zoals hierboven ook al een beetje duidelijk wordt is dat Berlijn beschikt over vele bijzondere bezienswaardigheden. Hieronder vindt u een opsomming van de 10 belangrijkste cq meest bezochte bezienswaardigheden van Berlijn. 

1. Berlijnse Muur

Ook al zijn er nog maar een paar stukken zijn over van de beruchte muur die de stad bijna 30 jaar in tweeën deelde, toch willen veel toeristen nog wel graag de "Berlijnse muur" of wat daar nog van over is, bezoeken. Het indrukwekkendst is het deel dat bekend is als Gedenkstâtte Berliner Mauer (Monument Berlijnse Muur) aan de Bernauer Strasse, die er nog precies zo uitziet als toen de Muur in 1989 werd neergehaald. Bij het monument is ook een tentoonstelling over de Muur. Een langer deel aan de Mühlenstrasse werd aan het begin van de jaren '90 veranderd in een openluchtgalerie genaamd East Side Galery. Dit ligt er ondertussen wat verwaarloosd bij. Meer info over de Berlijnse muur.

Levensgevaarlijk!
De Berlijnse Muur bestond uit twee muren van elkaar gescheiden door een controlestrook of 'Pad des Doods'. Deze werd zo genoemd omdat veel OostBerlijnse burgers die naar het Westen probeerden te vluchten neergeschoten werden door de wachters op de torens. Elke wachter die opzettelijk misschoot, werd voor de krijgsraad gedaagd .

2. Reichstag

Na de hereniging en nadat hij in 1995 door Christo was ingepakt, is de Reichstag grondig verbouwd. Het heeft nu een enorme glazen koepel, ontworpen door de Britse architect lord Norman Foster. 

De Reichstag is de zetel van het Duitse parlement en heeft een rol gespeeld in veel belangrijke ontwikkelingen in de Duitse geschiedenis. In 1918 was het gebouw getuige van de declaratie van de Duitse Republiek en in 1933 werd het toen de nazi's aan de macht kwamen in de as gelegd. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de Reichstag bestormd door het rode Leger, wat het einde van het fascisme betekende.

Boven in de koepel
De koepel bovenop de Reichstag is een enorm populair uitkijkpunt voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Ga er 's morgensvroeg of 's avonds heen om de eindeloze rijen te vermijden!

Bezoekersinfo Reichstag

3. Brandenburger Tor

Het beroemdste monument van de stad, de neoclassicistische Brandenburg Poort, was meer dan twee eeuwen het midddelpunt van de Duitse geschiedenis. Hij werd in 1791 opgericht als triomfboog voor de stad en werd bekroond met een beeld van de godin van de overwinning. Tussen 1961 en 1989 was hij het symbool voor een verdeeld land en stond in het oostelijke deel van de stad. Na de hereniging en een grondige restauratie vormt hij opnieuw het monumentale begin van de met linden omzoomde boulevard Unter den Linden en heeft zijn plaats als favoriete monument van de stad terug gekregen. Elk jaar stromen duizenden mensen hier naartoe om het nieuwe jaar in te luiden. Meer informatie over de Brandenburger Tor.

4. Unter den Linden

De avenue die bij de Brandenburger Tor begint en bij de Berliner Dom eindigt is van grote culturele betekenis, niet in de laatste plaats vanwege het Museumsinsel. Vanaf de 18e eeuw verrezen hier onder andere het Kronprinzenpalais, het Zeughaus, de Staatsoper en de huidige Humboldt-Universität. Aan het einde van de 19e eeuw werd de Wilhelminische Berliner Dom gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog lag Unter den Linden voor een groot deel in puin. Afgezien van het Hohenzollern-paleis, waarvan de resten in opdracht van het Oost-Berlijnse stadsbestuur in 1950 zijn opgeblazen, werden de gebouwen die nog overeind stonden gerestaureerd. Op de plaats van het paleis werd aan de oever van de Spree het Palast der Republik gebouwd, in de tijd van de DDR was dit een cultureel centrum van nationale betekenis, maar sinds de hereniging is het gesloten. Het gebouw wordt afgebroken en de bondsdag heeft besloten om het Hohenzollern-paleis te herbouwen.

5. Berliner Dom

De indrukwekkende en grandioze protestantse kathedraal van Berlijn werd rond 1900 gebouwd door de Pruisische koningen (een aantal vorsten liggen hier begraven). Bovenop de kerk bevindt zich de imposante en herkenbare groenkoperen koepel. De kerk werd prachtig gerestaureerd en is te bezoeken. Bekijk vanaf het speciale platform het rijk versierde en gedetailleerde plafond. Meer info over de Berliner Dom.

6. Fernsehturm

Sinds de jaren '60 is de rood-witte antenne te zien aan de Berlijnse skyline. Met zijn 365 meter, is de tv-toren het op één na hoogste bouwwerk van Europa. Hij werd gebouwd op het hoogtepunt van de Koude Oorlog als symbool van de superieure technologische kennis van het oosten (de ingenieurs waren echter Zweeds). Het is nu de belangrijkste uitkijktoren van de stad. Op een heldere dag kun je vanaf het ronddraaiende platform met restaurant tot 40 km in de omtrek kijken. Zie hier de Fernsehturm in 360 graden.

7. Checkpoint Charlie

Uiteraard mag Checkpoint Charlie ook niet ontbreken. Eigenlijk stelt het eerlijk gezegd niet zo veel (meer) voor, maar toch wil bijna iedereen, die voor het eerst in Berlijn, komt graag weten waar dit beroemde punt nu precies stond in Berlijn. 


'Charlie’ was, gedurende 30 jaar, getuige van tal van vluchtpogingen van Oost-Berlijnse burgers naar het westen, ondanks de honden, zoeklichten en gewapende wachters die schoten om te doden. Het checkpoint werd in 1990, een jaar na de val van de Berlijnse Muur, afgebroken om in 2000 weer op dezelfde plaats te worden opgebouwd.


Museum haus am Checkpoint Charlie
Er is in de stad geen betere plaats voor een museum over de Berlijnse Muur dan in dit particuliere huis op steenworp afstand van waar eens het beruchte Checkpoint Charlie stond en dat voorkomt in 1001 spionnenboeken. In het museum zijn de talrijke ingenieuze uitvindingen te zien die wanhopige vluchtelingen uit Oost-Berlijn maakten om te kunnen vluchten. Er zijn zelfgemaakte gliders en ballonnen, auto's met valse en extra grote bagageruimten. Er is ook een gedenkteken voor de 230 mensen die hun leven verloren, toen ze probeerden over de muur heen te komen.

8. Gedächtniskirche 

Als een vermanende vinger wijst de ruïne van de toren van deze in 1891-1895 ter herinnering aan Wilhelm I gebouwde kerk naar de hemel. Nadat de kerk in de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig was verwoest, besloot men de toren te laten staan. De uit blauwe glasstenen opgetrokken achthoekige kerk ernaast is in 1958-1961 ontworpen en gebouwd door Egon Eierman. Oud en nieuw gaan hand in hand in de naoorlogse wedergeboorte van de stad. In de toren is een tentoonstelling over WO ll. Meer informatie over de Gedächtniskirche.

9. Schloss Charlottenburg

De ruim 300 jaar oude zomer-residentie van keurvorstin Sophie Charlotte is een fraai voorbeeld van 17de- 18de-eeuwse paleisarchitectuur met een formele tuin in Franse stijl. De woonvertrekken van Frederik I en zijn gemalin kunnen worden bezichtigd. Achter in het park staat het mausoleum van Koningin Luise, de vrouw van Frederik II. Meer informatie over Schloss Charlottenburg.

10. Tiergarten

Het grootste en populairste park van Berlijn leek na afloop van de Tweede Wereldoorlog wel een reusachtig stuk omgeploegd akkerland. Nu wordt er in het 207 ha grote park weer volop gerecreëerd en in de zomer hangt er een lekkere barbecuegeur onder de uitnodigende bomen. Op de Neue See in het zuiden van het park wordt ’s winters geschaatst en ’s zomers zijn er roeiboten te huur. In het midden van het park staat de Siegerssäule, een 19e-eeuwse triomfzuil die vanaf het panorama dak een prachtig uitzicht biedt. Schloss Bellevue, ten noordwesten van de Siegerssäule,  is de ambtswoning van de bondspresident.

De Berliner Zoologischer Garten is de oudste dierentuin van Duitsland die in 1844 werd aangelegd en meer dan 15 duizend dieren herbergt.

Overige bezienswaardigheden Berlijn

  • Botanische tuin (Botanischer Garten) - Indrukwekkende plantenrijkdom in thematische tuinen en prachtige, reusachtige kassen.
  • Sowjetisches Ehremal - Monumentale beelden op één van de grootste Russische militaire begraafplaatsen van Duitsland.
  • Gendarmenmarkt - Het mooiste plein van Berlijn met het Schauspielhaus en de domkerken.
  • Pergamonmuseum - Het hoogtepunt van de adembenemende verzameling is de 113 m lange gebeeldhouwde fries van het Pergamonaltaar.
  • KaDeWe - De klanten komen vooral voor de legendarische delicatessenafdeling van dit chique warenhuis.
  • Philharmonie - De architectuur an Hans Scharoun en de onovertroffen akoestiek trekken muziekliefhebbers van over de hele wereld.
  • Joodse museum - Onder grote internationale belangstelling opende in 2001 het langverwachte joodse museum. Het prachtige ontwerp is van de Poolse en joodse architect, Daniel Libeskind, die het gebouw de vorm gaf van een davidster. 
  • Holocaust Mahnmal - Het 'Monument voor de vermoorde joden van Europa' werd 10 mei 2005 geopend, 60 jaar na het einde van WO II, De Amerikaanse architect peter Eisenman creëerde een betonnen 'doolhof van reflectie' waarin mensen op hun eigen manier konden nadenken over de oorlog. Er is een ondergronds informatiecentrum. 

Kaart Berlijn met bezienswaardigheden

Geschiedenis bezienswaardigheden Berlijn

Hoewel de stad na de hereniging een van de snelst veranderende skylines van Europa heeft, vind je in Berlijn ook nog een groot aantal historische gebouwen (paleizen, kerken en artdecogebouwen) die de moeite van het bekijken waard is.

Middeleeuws Berlijn
Van middeleeuws Berlijn is weinig meer over. Bijna alles werd volledig verwoest tijdens WO ll. De historische wortels van de stad zijn slechts op enkele geïsoleerde plekken te vinden. Zoek de Marienkirche, een 13e-eeuwse kerk, het Nikolaiviertel, een replica van een middeleeuwse wijk gebouwd halverwege de jaren '80  en de Stadtmauer in de Waiserstrasse, de restanten van de middeleeuwse stadsmuur.

Koninklijk Berlijn
De luxe en overdaad van het Pruisische hof is het best te bewonderen tijdens een bezoek aan het 18e-eeuwse Schloss Charlottenburg en Potsdam met zijn vele paleizen. Bekijk ook de vroeg-19e-eeuwse gebouwen van Karl Friedrich Schinkel, de favoriete architect van prins Friedrich Wilhelm IV. Tot zijn werken behoren het Altes Museum, het Neue Wache Mahnmal en het Konzerthaus Berlin.

Berlijn voor de oorlog
In de eerste twee decennia van de 20e eeuw nam Berlijn het voortouw op het gebied van architectonische experimenten, met in de stad werkende modernisten als Peter Behrens, Mies van der Rohe en Walter Gropius. Een aantal fascinerende voorbeelden van vooroorlogse architectuur overleefden de geallieerde bombardementen. Bekijk bijvoorbeeld de Funkturm, een radiotoren uit de jaren 20 met een restaurant op 55 meter hoogte en een observatieplatform op 125 meter. Ga ook naar de Hackesche Hôfe, een aantal binnenplaatsen in art-nouveaustijl, gebouwd rond 1900 en nu een ultra-trendy complex van winkels, bars en restaurants. Je mag ook de Kaiser-Wilhelm-Gedâchtniskirche niet overslaan, een van Berlijns beroemdste monumenten van de voor- en naoorlogse architectuur; het Olympiastadion en Shell House, prachtig gebogen hoogbouw in art-decostijl, is een voorbeeld van vooroorlogse architectuur; het Bauhaus-Archief uit de jaren '70 is gebaseerd op de ontwerpen uit de jaren '20 van Walter Gropius, oprichter van de Bauhaus school.

Naoorlogs Berlijn
Het naoorlogse Berlijn lag in puin en was verdeeld. Voor architecten was dit een immense architectonische uitdaging: het grotendeels verwoeste westerse deel van de stad moest geheel opnieuw ingevuld worden. Het resulteerde in een aantal uiterst innovatieve projecten (destijds nieuw in Europa) zoals het Hansaviertel, een woningproject bestaande uit diverse architectuurstijlen gebouwd voor de Interbau tentoonstelling van 1957 en het Haus der Kulturen der Welt, een bizar golvend gebouw van Hugh Stubbins Jr. (1957). De Neue Nationalgalerie, een doos van staal en zwart glas, is het architectonische hoogtepunt van het Kulturforum uit de jaren '60, terwijl de Philharmonie, de thuisbasis van de Berliner Philharmonie eruit ziet als een gouden circustent. Architecten in het oostelijke deel van de stad maakten architectuur ter verheerlijking van het communistische regime. Monumenten als de Fernsehturm, het 365 meter hoge machtssymbool van de DDR-regering, waren de mode. Hij staat op de Alexanderplatz en is met zijn monumentale Park Inn en bizarre Wereldklok, het ultieme architectonische hoogtepunt van het toen communistische Oost-Berlijn.

Na de muur
De nieuwste ontwikkelingen volgden na de val van de muur. In een vlaag van ongebreideld optimisme werden talloze bouwprojecten gestart. De veranderingen waren zo diepgaand dat de Senaat van Berlijn een handboek uitgaf, Berlin-Offene-Stadt, met daarin alle stadsvernieuwingen — de Reichstag en de Friedrichstadtpassagen bijvoorbeeld — en wandelroutes door de nieuwe stadsdelen. Het meest indrukwekkend in het nieuwe Berlijn is de Potsdamer Platz.