De belangrijkste bezienswaardigheden en het weer in de Eifel

Weekendje Eifel

Booking.com

Een weekendje naar de Eifel in Duitsland? Hier vindt u informatie en tips over de belangrijkste bezienswaardigheden en het weer in de Eifel. Het is nu nauwelijks meer voor te stellen dat men vroeger weinig vriendelijks over de Eifel wist te vermelden: “De Eifel is een woest, onvruchtbaar gebergte, rijk aan kalk, leisteen, basalt en oude lava". Woest, onvruchtbaar, saai? Dat was misschien toen zo. Tegenwoordig komen toeristen naar de Eifel omdat ze zo dicht mogelijk bij de natuur willen zijn en omdat ze niet de platgetreden paden van het massatoerisme willen volgen. Bezoekers verbazen zich vaak met hoeveel liefde zelfs in de kleinste dorpen oude gebouwen zijn gerestaureerd en opgeknapt.

TRIER WEATHER

Belangrijkste bezienswaardigheden in de Eifel

Tijdens een weekend in de Eifel is er meer dan genoeg te doen. Hieronder volgt een kort overzicht van een aantal leuke bezienswaardigheden in de Eifel.

# Slot Weilerbach
Als kunst- en cultuurhistorisch juweel presenteert zich het vlakbij Bollendorf gelegen barokke slot Weilerbach. Het slot werd door de laatste abt van de abdij Echternach, Emmanuel Limpach, in het leven geroepen die de barokke aanleg in 1780 samen met de ijzersmelterij en de smederij liet oprichten. Het imposante slot omvat een groot aangelegde barokke tuin met een paviljoen en een bron en het museumcafé „Remise" waar ook producten van de stilgelegde ijzersmelterij Weilerbach te zien zijn.

Meer informatie Slot Weilerbach

# Watervallen bij Irrel

"Watervallen? Waar zijn hier dan ergens watervallen?" - Inderdaad! Het begrip is niet helemaal juist: wat in de volksmond de "watervallen van Irrel" heet, zijn eigenlijk stroomversnellingen.Deze stroomversnellingen zijn tijdens de laatste ijstijd (ongeveer 12.000 jaar geleden) ontstaan door rotsblokken die van het Ferschweiler Plateau en de Wolsfelder
Heiderücken naar beneden stortten.

De soms erg kolossale zandsteenblokken zijn toen van de randen van beide sterk gekloofde hoogvlakten losgekomen en over het onstabiele Keuper-gesteente als over een "glijbaan" tot in het dal gegleden.

Ter informatie:
De "watervallen van Irrel" zijn als natuurmonument aangeduid en vormen voor veel diersoorten, waaronder ook zeldzame, een belangrijke biotoop.

Meer informatie Watervallen bij Irrel

# Domfreihof in Trier
Naast de vroeggotische Liebfrauenkirche en het barokke paleis Kesselstadt domineert de Salische west-vleugel van de dom uit de 11de eeuw dit plein. De dom werd op de resten van een door Constantijn de Grote gestichte kerk gebouwd.

# Keizerlijke Thermen (Trier)
Met de bouw van dit enorme complex werd na 300 onder de keizer Constantinus begonnen. Het was een van de grootste thermencomplexen in de antieke wereld, maar is nooit helemaal voldtooid.

# Porta Nigra (Trier)
Deze poort is aan het eind van de 2de eeuw als deel van de enorme stadsmuur gebouwd. De Porta Nigra is de best bewaarde stadspoort buiten het Middellandse Zeegebied. Van het midden van de 11de eeuw tot begin 19de eeuw was in Porta Nigra een kerk gevestigd, die op bevel van Napoleon haar deuren moest sluiten.

Meer informatie over Trier

# Burchten van Manderscheid
Bekend zijn de Oberburg en de Niederburg. Deze beide burchten symboliseren de geschiedenis van het gebied, die beheerst werd door twee machtsblokken. De Oberburg hoorde bij het keurvorstendom Trier, de Niederburg en de meeste omliggende gemeenten hingen af van Luxemburg. In feite waren zij dus het meest oostelijke punt van de Zuidelijke Nederlanden. In 1815 werden deze gebieden aan Pruisen toegewezen.

Meer informatie over de Burchten van Manderscheid

# Mosenberg vulkaan
De mooiste vulkaan is de bij Manderscheid gelegen Mosenberg (519 m), die maar liefst vier kraters telt. Van één van deze kraters is de ringwal doorbroken door een lavastroom, die zich 1,5 kilometer dalwaarts uitstrekt.

Meer informatie over de Mosenberg vulkaan

# Burg Eltz
De mooiste Duitse Burcht, de sprookjesburcht, zo wordt Burg Eltz steeds weer omschreven. Strikt genomen is het geen burcht, omdat er geen burchttoren en hoofdgebouw te bekennen zijn. Het is eigenlijk alleen een conglomoraat van vijf verschillende burchtwoningen op een steile rots boven het Elz-dal.

Meer informatie over Burg Eltz

# Abdij Maria Laach
De abdij van Maria Laach ligt in het Eifelgebied nabij Andernach (Rheinland-Pfalz, Duitsland). De abdijkerk geldt als een van de belangrijkste bouwwerken in Staufische stijl. De plaatsnaam Laach dankt zijn naam aan het daar gelegen vulkanische meer.

Meer informatie Abdij Maria Laach

# Monreal (vakwerkstadje)
Dit stadje aan de Elz is een een betoverend mooi plaatsje: met zijn met bloemen versierde vakwerkhuizen, de kenmerkende ruines van burchten en de stenen Johannisbrucke over de Elz, opgesierd met een beeld van Nepomuk en sculpturen van leeuwen, zou het stadje het decor kunnen vormen voor een romantische film.

Meer informatie over Monreal