Bezienswaardigheden en beste reistijd

Informatie Dominicaanse Republiek

Hier vindt u informatie en bezienswaardigheden voor een vakantie in de Dominicaanse Republiek. Bijna geen enkel ander land in het Caribische gebied bereidt zijn bezoekers zo'n hartelijk welkom en heeft tegelijk zoveel historische en landschappelijke hoogtepunten te bieden.

De Dominicaanse Republiek, het land op het oostelijke deel van het eiland Hispaniola, is één van de populairste vakantie bestemmingen in het Caribische gebied. Veel mensen denken bij de Dominicaanse Republiek aan massatoerisme, en daardoor trekt dit land weinig individuele reizigers. En dat is niet terecht. De kolossale gebouwen uit het begin zijn allang gesloopt en vervangen door hotels in Caribische of mediterrane stijl, die zo veel mogelijk opgaan in het landschap. Veel hotels zijn omringd door zoveel palmen, dat ze alleen vanuit de lucht nog te zien zijn. Vakantiegangers komen, behalve voor de zwoele lucht, zon en zee – ook voor de indrukwekkende natuur en het unieke culturele erfgoed. Ook de vriendelijke Dominicanen dienen hier nog genoemd te worden. Ze onthalen hun bezoekers even vriendelijke als destijds de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus.

Bijna 60% van alle hotels zijn overigens all inclusive resorts. Vakantiegangers wordt wijsgemaakt dat het veiliger is alle excursies te boeken bij het eigen hotel. Wie dit advies trotseert en er zelf op uittrekt, zal ontdekken dat de Dominicaanse Republiek behoort tot de veiligste landen van Latijns Amerika. De Dominicanen zijn namelijk buitengewoon vriendelijk en behulpzaam.

De zuidkust, aan de Caribische Zee, is wat populairder dan de noordkust. Naast Santo Domingo en omgeving zijn de badplaatsen Juan Dolio, La Romana en Punta Cana bekend. Daar liggen ook veel grote resorts. De stranden aan de zuidkust zijn fraaier en ongerepter dan die van de noordkust en het overgrote deel van de cultuurhistorische bezienswaardigheden bevindt zich aan deze kant, vooral natuurlijk in Santo Domingo.

De stranden op de Dominicaanse Republiek zijn vaak paradijselijk, dat geldt niet altijd voor de plaatsen langs de kust.

Informatie Dominicaanse Republiek

Hoofdstad: Santo Domingo

Staatsvorm: Republiek

Taal: Spaans

Religie: Katholiek (95%)

Munteenheid: Dominicaanse peso

Tijdsverschil: UTC -4

Beste reistijd Dominicaanse Republiek: Gehele jaar geschikt, wel rekening houden dat in het regenseizoen er dagelijks een bui kan vallen (weersverwachting Dominicaanse Republiek)

Bezienswaardigheden Dominicaanse Republiek

Santo Domingo

De hoofdstad van de Dominicaanse Republiek is Santo Domingo, gelegen in het zuiden van het eiland. Santo Domingo is een oude stad, met tegenwoordig meer dan 3 miljoen inwoners. De oude stad heeft bezienswaardigheden zoals de oudste universiteit van America, de Faro Colon en de Alcazar Colon. En zoals dat eigenlijk altijd gaat: wie op zoek is naar de meest bonte plek van de stad, gaat naar de markt. Hier is het een ratjetoe van mensen, geuren en kleuren. Heel Caribisch allemaal.

Als het donker wordt in Santo Domingo is begint de stad pas echt te leven. Je vindt hier misschien wel het beste uitgaansleven van het Caribisch gebied.

In het noorden ligt de bekende stad Puerto Plata, een bekende toeristische bestemming. In het oosten van de Dominicaanse Republiek is Punta Cana de belangrijkste trekpleister. In de Dominicaanse Republiek wordt de edelsteen larimar, een groenblauwe variëteit van het mineraal pectoliet, gevonden.

De plaats, Juan Dolio, heeft misschien wel minder inwoners dan bars en souvenirwinkels, en dankt zijn bestaan vooral aan de grote hotels die hier liggen. Het toerisme bestaat hier vooral uit grote all-inclusive resorts.

Natuur
Voor bergwandelaars is de Cordillera interessant. De Pico Duarte is met 3175 m het hoogste punt van dit gebergte. De Pico Duarte is tevens het hoogste punt van de Cariben. In de Dominicaanse Republiek zijn tientallen nationale parken. Een goed voorbeeld hiervan is het nationale park Parque Nacional del Este, gelegen in het oosten van de Costa Caribe. Je vindt hier de nodige planten en dieren van de steppezone. Verder herbergt het park grotten en prachtige stranden.

Bultruggen
Rond eind december zwemmen deze tot 15 meter lange en 30 tot 40 ton zware zeezoogdieren van de Noord Altlantische Oceaan naar de Bahia de Samana om te paaien of jongen te baren en te zogen tot ze sterk genoeg zijn voor de terugtocht in maart. In deze periode worden dagelijks boottochten georganiseerd om de bultruggen te bezichtigen.