Informatie en bezienswaardigheden

Denemarken

Informatie Denemarken

Hoofdstad: Kopenhagen

Aantal inwoners: ca 5,4 miljoen

Oppervlakte: 43.094 km2

Regeringsvorm: Constitutionele monarchie

Religie: Protestant (80%)

Taal: Deens

Munteenheid: Deense kroon

COPENHAGEN WEATHER

Op vakantie naar Denemarken? Denemarken is het land van de bekende sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Als je in Denemarken bent geweest, begrijp je hoe hij aan zijn inspiratie kwam. Je vindt er prachtige kastelen, mooie zandstranden, authentieke vissersdorpjes, uitgestrekte natuurgebieden en maar liefst 406 eilandjes.

Het grootste deel van Denemarken wordt gevormd door het schiereiland Jutland (Jylland). De hoofdstad ligt op het grootste van de Deense eilanden, Seeland (Sjælland), dat door een smalle zeestraat, de Sont, gescheiden is van Zweden. Ook de eilanden Funen (Fyn) (nu verbonden met Jutland), het in de Oostzee gelegen Bornholm, Lolland, Falster en Langeland behoren tot Denemarken.

De hoofdstad Kopenhagen ligt op het grootste eiland Zealand. Boegbeeld van deze kleurrijke stad is het bekende beeldje van het sprookje De Kleine Zeemeermin. Verder biedt Kopenhagen voor elk wat wils. Er zijn middeleeuwse straatjes, er is een haven met kleurrijke huisjes aan de kade en je vindt er interessante musea. Shopaholics vermaken zich in de Strøget, de langste winkelstraat van Europa.

Bezienswaardigheden Denemarken

In Denemarken kunt u enorm veel ondernemen en bezichtigen. Hieronder hebben we een aantal prachtige bezienswaardigheden van Denemarken kort beschreven:

# Kopenhagen
Het mag dan de grootste stad van Scandinavië zijn, Kopenhagen weet het intieme gevoel van een kleine stad te bewaren en haar warme en gastvrije inwoners dragen daartoe bij. Kopenhagen is tevens één van de groenste steden van Europa en is vol vredige parken, vakwerkhuizen, smalle middeleeuwse straatjes en uitbundige kerktorens. In de zomermaanden wordt er veel buiten geleefd en de terrasjes in het voetgangers gebied in het centrum komen tot leven en de inwoners gaan naar het enorme Tivoli-park met de vele attracties, vrije voorstellingen en zijn themapark.

Meer info Kopenhagen

# Fano
Het waddeneiland Fano ligt in het westen van Denemarken en werd al in de 12de eeuw bewoond, maar de periode van welvaart brak aan toen de bewoners in 1741 het eiland van de Deense kroon kochten. De bewoners legden zich toe op de visserij en later op de scheepsbouw en de scheepvaart. In het midden van de 19de eeuw werd het baden in zee geïntroduceerd, waarmee het toerisme op Fano was geboren. De Noordzeekust bestaat uit een breed strand met achterliggende duinen, die onderbroken worden door de Fano Plantage en smalle stroken marsland. Langs de Waddenkust liggen marslanden en strandweiden. De veerboot uit Esbjerg legt in Nordby aan. Het dorp nam in de 19de eeuw de positie als hoofdplaats van Sonderho over.

# Valdemars Slot
Valdemars Slot is het grootste, in privé bezit zijnde slot van Denemarken. De bouw begon in 1639 in opdracht van Koning Christian IV en was pas vijf jaren later gereed. In de elegante zalen staan voorname rococo-meubelen en kunst uit de periode 1600-1700. Een bezoekje aan het slot, betekent eveneens een bezoekje aan 3 musea. In de noordelijke vleugel ligt het Danmarks Museum for Lystsejlads, met van alles over de geschiedenis van de Deense zeilsport. Bij de molen ligt de zeilende museumboot en in de zuidelijke vleugel, wordt er gewerkt aan de restaurering van historische zeilboten. Op de zolder van het slot, vinden jullie het 1.000 m² grote museum met jachttrofeeën en etnografica.

meer informatie: www.valdemarsslot.dk

# Legoland
Legoland Denemarken in Billundheeft zichzelf de laatste dertig jaar gewijd aan kinderen. Het complex is opgebouwd uit meer dan 45 miljoen legosteentjes. Sinds de opening heeft het park al meer dan 25 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. Het staat vol met unieke attracties, bouwwerken en shows, zoals het schitterende 'Adventure Land', het spannende 'Jungle Path' en het onvergetelijke 'black theatre'.

meer informatie: www.legoland.dk

Reisinformatie Denemarken

Bezoekers worden in Denemarken altijd op nette, gastvrije manier behandeld. De Denen zijn één van de meest tolerante volkeren in de wereld, en door de hygge (gezelligheid) is het een aangenaam land om te verblijven. De vervoersmogelijkheden in Denemarken zijn talrijk, betrouwbaar en comfortabel. Er is een uitgebreid spoornet en het openbaar vervoer in de steden is efficiënt. De hoofdstad Kopenhagen is een compacte stad met relatief weinig verkeer, waardoor u zich snel kunt verplaatsen. Omdat de meeste Denen hun talen goed beheersen is communiceren in het Engels of Duits vaak geen probleem.

Kopenhagen is met een bevolking van 1,4 mln inwoners de grootste stad van Denemarken. Hij werd in 1167 gesticht door bisschop Absalon, die op het eiland Slotsholmen een fort bouwde. De stad groeide snel, en bloeide door de handel in de Baltische zee. In 1461 werd hij tot hoofdstad van Denemarken uitgeroepen. Tijdens de heerschappij van Christiaan IV (1588-1648) werd de stad gezegend met vele mooie renaissancistische gebouwen, waarvan sommige nog steeds bestaan, waaronder het prachtige Rosenborg Slot en de Borsen. In plaats van attracties te bekijken kunnen toeristen naar het levendige winkelcentrum Stroget gaan, of uitrusten in één van de vele restaurants en cafés van het levendige Nyhavn met zijn leuke gevels.