Informatie en bezienswaardigheden

Noorwegen

Op vakantie naar Noorwegen? Voor wie op zoek is naar natuurschoonheid dan is een rondreis Noorwegen wel aan te raden. Hier vindt u informatie over het weer en de belangrijkste bezienswaardigheden. Het lange smalle Noorwegen ligt langs het westelijk deel van Zweden en het noorden van Finland en grenst in het uiterste noordwesten aan Rusland. De ruige, diep ingesneden westkust grenst in het zuiden aan de Noordzee en verder naar het noorden aan de Noorse Zee. De noordelijkste punt steekt in de Noordelijke IJszee en is daarmee het noordelijkste puntje van Europa. In het zuiden scheidt het Skagerrak Noorwegen van Denemarken. De Noren stammen af van de vikingen, een volk dat zich hier vestigde en plunderde van de 9de tot de 11de eeuw. In de 14de eeuw kwamen Denemarken, Zweden en Noorwegen onder Deens gezag. In 1815, na de Napoleontische oorlogen waarin Denemarken de zijde van Frankrijk had gekozen, kwam Noorwegen onder gezag van de Zweedse Kroon. Het moderne Noorse Koninkrijk stamt uit 1905 toen het land zich onafhankelijk verklaarde. 

Langs de meer dan 21.000 km lange Noorse kustlijn liggen diepe fjorden. Het binnenland bestaat grotendeels uit door gletsjers diep uitgesleten dalen en hoogvlakten. Meer dan een kwart van het land is bedekt met wouden, vooral naaldwouden en meren. Het grootste deel van de bevolking woont in de dalen langs de zuidkust en in het zuidoosten.

Informatie Noorwegen

Hoofdstad: Oslo

Oppervlakte: 323.787 km2

Aantal inwoners: ca 5,1 miljoen

Taal: Noors

Regeringsvorm: Parlementaire constitutionele monarchie

Religie: Luthers

Munteenheid: Noorse Kroon

Wie Noorwegen zegt, zegt Viking. Uit het Vikingtijdperk zijn nog vele overblijfselen te vinden. Ook zijn er talloze musea (onder andere in Oslo en Lillehammer) gewijd aan de Noorse folklore, klederdracht en architectuur. De verhalen van de Vikingen en de koningen die het land regeerden, leven voort in de sagen van Snorre Sturulason. Behalve sagen, kennen de Noren ook veel sprookjes. Daarin spelen trollen de hoofdrol. Trollen zijn de natuurgeesten van de bossen. Ze zijn lelijk, vaak ook vrolijk, en schuwen het daglicht. De trol is het nationale symbool van Noorwegen. De grootse trol in het land tref je aan in familiepark Hunderfossen in het Gudbrandsdal. Eén van de kenmerkendste gebouwen is de zogenaamde staafkerk. Deze middeleeuwse houten kerken vind je vooral in Zuid-Noorwegen. De oudste staafkerk Urnes in Luster staat op de Werelderfoedlijst van de UNESCO. Andere bezienswaardige staafkerken staan in Borgund, Vik, Kaupanger en Undredal. Typisch Noors is rosemaling, dat wordt bestempeld als volksschilderkunst. De schilderingen hebben rozen als hoofdthema.

Bezienswaardigheden Noorwegen

De Fjorden aan de westkust 

De indrukwekkende fjorden langs de westkust van Noorwegen zijn eens door National Geographic Magazine omschreven als ' het beste reisdoel ter wereld'. Het duurt 3 miljoen jaar om een fjord te laten ontstaan en slechts een seconde om u de adem te laten stokken vanwege hun majesteitelijke schoonheid. De westkust van Noorwegen heeft de meest dramatische fjorden ter wereld. De zee dringt heel diep door in het land in dalen met steile oevers. Het is net alsof hij de bergen erachter probeert te bereiken. Stel u de diepste kloven ter wereld voor, dompel ze dan half onder water, voeg watervallen toe en zet dorpen, boomgaarden en groene velden aan weerskanten. Dan nog witte wolken en een blauwe lucht erboven en een paar besneeuwde toppen op de achtergrond. Adem de frisse lucht in en er is geen plek op aarde waar u liever zou willen zijn.

De Sognefjord, ten noorden van Bergen, is het grootste fjord van Noorwegen en de op een na langste ter wereld. Hij loopt vanaf zee 204 km het land in. Het gaat echter niet om de statistieken; het gaat om de Koninklijke pracht van de omgeving. Als u over het water vaart of wandelt langs de oevers, lijkt de fjord zich in alle richtingen onbeperkt uit te strekken. Aan beide zijden zijn de steile oevers soms in het groen gehuld, op andere plaatsen ziet u alleen de kale rotsen.

Alsof de schoonheid van de Sognefjord nog niet genoeg is, is er een zijtak, Naeroyfjord, één van de twee fjorden aan de westkust die op de UNESCO-lijst van werelderfgoed zijn geplaatst. De Naeroyfjord is niet langer dan 17 km maar is, volgens UNESCO, een archetypisch fjordenlandschap en behoort tot de mooiste ter wereld. Er storten zich watervallen naar beneden langs de steile zijden van beide fjorden en er lopen rivieren naar de ijsmeren. Het is een omgeving die op iedereen een blijvende indruk maakt.

Kaart van Noorwegen

Boek hier voordelig een hotel of hostel in Noorwegen!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!